Komiks s rozumem II - 9. díl - Nástroje profesionálního kreslíře

Komiks s rozumem II - 9. díl - Nástroje profesionálního kreslíře
Sdílej
 
Blížíme se do finiše. Téměř všechno ze svého know-how jsem vám již předal. Zbývá už jen pár věcí, které by se mohly zdát maličkostmi, ale nejsou. Ten největší souboj vás teprve čeká. Mistra totiž nedělá jen talent, ale taky cvik a schopnost sám sebe prosadit. O tom bude posledních pár dílů tohoto seriálu. Dnes si probereme ještě jednou nástroje, které budete používat pro svou profesi komiksového kreslíře. A tentokrát budeme konkrétní!

Komiks s rozumem: Minulé díly najdete tady >

Analogové nástroje komiksového kreslíře

Úplně nejklasičtější skupinou nástrojů pro tvorbu komiksů je tuš na kontury a vodovky na vybarvení. Stejně tak to ale mohou být pastelky, kvaš, olej, fix nebo (nebojme se toho) prachsprostá kávová sedlina nebo propiska. Který si ale vybrat?

S tím vám neporadím ani já. Sami se musíte rozhodnout, co vám nejvíce sedí. Pokud něco tvořím analogově, co se mě týče, nejlepších výsledků dosahuji kombinací všeho zmíněného. Nebojte se experimentovat. Odstíny vodovek se dají krásně doladit pastelkami, tuš nebo fix se dají hezky dotáhnout nebo zkombinovat s propiskami. Možností je nekonečně. Jedno si ale ujasněme.

Analogoé nástroje komiksového kreslíře •  Petr Kopl

Mnoho komiksových profesionálů vám řekne, že pokud chcete pracovat ručně, začněte s levnými nástroji. Levný papír a levné vodové barvy se ale chovají jinak než jejich dražší ekvivaenty. Může se stát, že se naučíte s nimi zacházet přímo mistrovsky a pak s velkou parádou přejdete na kvalitnější materiál a zjistíte, že se musíte učit od začátku.

Ne. Myslíte‐li to vážně, nešetřete na štětcích, barvách ani papíře. Neustále experimentujte a kombinujte. Nebude to trvat dlouho a budete kouzlit. Věřte mi.

Analogový komiksový obrázek

Tuš a vodovky mají své kouzlo, o tom není pochyb.

Ale ačkoli mají pověst školních lavic, nenechte se mýlit. Jde o jednu z nejtěžších forem výtvarného umění! Na rozdíl od oleje nebo kvaše se postupuje od nejsvětlejších částí malby k nejtmavším. Skutečně se pak zdá, že malujete světlem. Když necháte spodní vrstvu dobře proschnout, může malba vypadat, jako když na sebe přikládáte různě barevná sklíčka.

Robin a Ostrov Archetyp 24 - a •  Petr Kopl

Digitální nástroje kreslíře komiksů

Předpokládám, že tento seriál návodů, jak kreslit komiks, sleduje hromada tvůrců, kteří chtějí pracovat na počítači. Dělat podobné obrázky, jako vidí v komiksech se Spider‐Manem a podobně. Pro ně je také spousta nástrojů a já je hojně využívám.
Nejvíce se mi zase osvědčila kombinace. Kreslím ve Photoshopu, kde
i vybarvuji a sazbu do finálního výsledku provádím v programu zvaný InDesign.

Pokud máte tu možnost se k programům firmy Adobe dostat, je to asi to nejlepší, co znám. Ale má to háček. Ty nástroje jsou hodně drahé a naučit se s nimi pracovat zabere tak rok, než se vám to začne opravdu vyplácet.

Neexistuje tedy nějaký levnější pro-gram, který by nevyžadoval takovou sofistikovanou obsluhu?

Robin a Ostrov Archetyp 24 - a •  Petr Kopl

Nejlepší program pro tvůrce komiksů

Dobrá zpráva! Existuje. Je jich mnoho a mnoho jsem jich vyzkoušel. Žádný mne moc nenadchl, každý měl své mouchy... Až na jeden. Tedy ne že by neměl mouchy, to ani Photoshop není bez chyby. Ale představte si, že existuje program, ve kterém nejenomže komiks nakreslíte, vybarvíte, opatříte letteringem, on vám ho vygeneruje do PDF a vytvoří tak profesionální dokument pro tisk, který budou případní vydavatelé akceptovat. Ten program se jmenuje KRITA. No a teď to nejkrásnější na této zprávě: Je úplně komplet celý totálně naprosto ZADARMO!

Komiksový obrázek nakreslený analogovými nástroji •  Petr Kopl

Mnoho nástrojů má podobných, ne‐li stejných jako jiné grafické programy, takže až někdy budete chtít přejít třeba na Photoshop, nebude vám tamní prostředí neznámé. Sám Kritu často používám, protože má některé nástroje, které Photoshop nemá. To kouzlo je prostě v kombinacích!

Takže vám zbývá jediné! Kupte si slušný grafický tablet (bývají už od 3 000,‐), průměrný počítač a můžete kreslit jako o život! To chcete, ne?

Tak se zatím mějte. Těším se na vás příště a nezapomínejte mi psát! www.petrkopl.cz autor@petrkopl.cz

Komiks s rozumem II. - 9. díl •  Petr Kopl

Slovník odborných výrazů

Know-how

Vědět, jak na to. Zkušenosti z oboru

Analog

Ruční nástroj. v našem případě to bude například štětce, barvy, tuš atd.

Lettering

Písmo, které komiks obsahuje.

Komiks s rozumem 9: Jak se kreslí komiks - lettering

Komiks s rozumem 9: Jak se kreslí komiks - lettering

Komiks s rozumem II - 8. díl: Poznáte techniky vyprávění a kresby?

Komiks s rozumem II - 8. díl: Poznáte techniky vyprávění a kresby?

Komiks s rozumem II - 7. díl: Co jsou symboly?

Komiks s rozumem II - 7. díl: Co jsou symboly?

 

Články odjinud