Komiks s rozumem II - 5: Návod, jak kreslit atributy a znaky archetypu

Komiks s rozumem II - 5: Návod, jak kreslit atributy a znaky archetypu
Sdílej
 
Minule jsme si krátce vysvětlili, co je to archetyp. Dnes se ponoříme trochu hlouběji. K charakterizaci archetypální postavy totiž patří atributy a znaky. Nejde o to samé a zkušený autor si to nesmí splést. Atributy jsou zpravidla symbolické předměty, které k postavě patří, a podle nich ji také poznáváme. Podívejte se třeba na mě…

Komiks s rozumem: Minulé díly najdete tady >

Koplovy atributy

Je to trochu sebestředné, ale proč pro vysvětlení nepoužít sám sebe, když se to nabízí? Pro své čtenáře na veřejnosti vystupuji v něčem, čemu soukromě říkám superhrdinský kostým. A je tomu tak. Nosím brýle, které jsem používal mnohem dřív, než jsem je skutečně potřeboval, a kdybyste mě potkali na ulici, pravděpodobně budu bez nich. Dýmku mám spíš jako talisman (protože kouření je hloupost) a motýlek u krku mé atributy završuje. Proč to dělám? Inu z mnoha důvodů. Ale ten hlavní je, že ze sebe vytvářím archetyp. Jsem komiksový kreslíř, ale ke své práci přistupuji s vědeckou rozvahou, a tak mi taková image sedne.

Robin a Ostrov Archetyp 20 - a •  Petr Kopl

Atributy použité v komiksu

Jak vidíte, profesor Straus má taky motýlka. Zároveň jeho účes a vousy nápadně připomínají Alberta Einsteina, který se skutečně stal archetypem vědce. Byl to můj záměr.

Potom tu máme svalovce. Zde ho určuje hlavně typické oblečení, kde mohou svaly hezky vyniknout, a sebevědomá úprava vlasů a vousů. Křehká dívka má silný atribut krásu a blond vlasy, což je klišé jako mrakodrap. A doktor? Bez jeho pláště a stetoskopu by to byl asi opravdu normální člověk...

Robin a Ostrov Archetyp 20 - b •  Petr Kopl

Na co atributy potřebujeme?

Někdy podle archetypu nelze poznat, o jaký charakter se jedná. Vybral jsem jen několik případů, kde pouze atributy rozhodují, na koho se to vlastně díváme. Každý autor příběhů musí mít tyto věci v malíku. Nejenom proto, že použití archetypu vyloženě pomáhá porozumění příběhu, ale hlavně proto, že špatné užití atributu může čtenáře zmást. A jak už jsme si řekli mnohokrát, v okamžiku, kdy váš divák nebude přesně rozumět, ho ztrácíte.

Dávejte bedlivý pozor na obrázky níže. Na začátku máme obyčejného dědečka. Avšak aniž bych změnil cokoli jiného kromě atributů, změní se nám postava na úplně jiný charakter. Sledujte!

Jak se používají atributy v komiksu •  Petr Kopl

Atribut tedy rozhoduje, co je postava vlastně zač. Takže pokud archetyp rozhoduje o charakteru postavy, atribut určuje jeho záměr. Avšak atribut není symbol! Tomu se budeme věnovat příště!

Tak se zatím mějte a najděte si na webu ABC starší díly seriálu Komiks s rozumem (tady). Těším se na vás příště a nezapomínejte mi psát! www.petrkopl.cz autor@petrkopl.cz

Seriál návodů kreslení Komiks s rozumem II v časopisu ABC •  Petr Kopl

Základní odborné výrazy pro tuto lekci:

Archetyp

Většinou postava, jejíž charakter vyplývá z všeobecně známého vzoru.

Atribut

Věc, oblečení nebo třeba účes může určit, co je postava vlastně zač.

Image

Celkové vzezření člověka nebo věci dosahující záměrný estetický efekt.

Komiks s rozumem II - 1. díl: Návod, jak kreslit, pokračuje! Šetříme místem!

Komiks s rozumem II - 1. díl: Návod, jak kreslit, pokračuje! Šetříme místem!

Komiks s rozumem II - 2. díl: Návod, jak nakreslit hloubku v komiksu

Komiks s rozumem II - 2. díl: Návod, jak nakreslit hloubku v komiksu

Komiks s rozumem II - 3. díl: Návod, jak nakreslit expozici

Komiks s rozumem II - 3. díl: Návod, jak nakreslit expozici

 

Články odjinud