Komiks s rozumem II - 12. díl

Komiks s rozumem II - 12. díl
Sdílej
 
A je to tady! Konec. Tedy pro mě. Pro vás jako komiksové tvůrce to teprve začíná. Závěrem mám pro vás tedy pár rad, kterými byste se měli řídit. Nejsou to žádná přelomová moudra, dříve nebo později byste se k nim stejně dopracovali, ale nabízím vám své zkušenosti, abyste se mohli posunout trochu dál a nemuseli jste opakovat chyby, které jsem já na začátku hojně dělal. Seriál Komiks s rozumem měl za účel vás nadchnout pro komiks a budu moc rád, když mi napíšete, jestli se mu to povedlo.

Komiks s rozumem: Minulé díly najdete tady >

Tvořte, jak momentálně nejlépe umíte - ale NE lépe

Zvláště tvoříte-li delší komiks, držte se toho, co umíte nejlépe - stylu kresby
a techniky, kterou dokážete udržet celé dílo. Komiks by měl působit jednotně
a uceleně - ovšem není-li vaším záměrem vyvolat opačný dojem.

Tím, že do komiksu, který tvoříte, vložíte veškerou svou lásku a pozornost, se vyhnete pozdějším výčitkám, že jste něco mohli udělat lépe. Aby bylo jasno, o pár let později se podíváte na své kresby a nebudou se vám líbit. Budete o něco dál nebo úplně někde jinde. Ale nebude vás to mrzet.

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Zavřely se školy, je čas pustit se do vlastního komiksu. Máme pro vás seriál plný rad a návodů

Naopak, uvidíte svůj vývoj a místo toho, abyste si řekli „Týjo, to jsem to tenkrát ale odflákl!" si řeknete „Páni, tohle byl tehdy můj vrchol, dnes jsem o tolik dál, můžu být na sebe hrdý!"

Budete-li se ale snažit napodobit styl někoho jiného a do každého obrázku vrhnete tolik úsilí, abyste svůj styl zlomili a vytvořili něco, co vám nejde úplně od srdce, nebude komiks vyznívat věrohodně, bude křečovitý, statický a vy sami ho nebudete rádi číst. A tím se dostáváme k dalšímu pravidlu...

Robin a Ostrov Archetyp 21 •  Petr Kopl

Tvořte komiksové příběhy, které sami chcete číst

Kdysi, když byl film vzácný a kinematografie v plenkách, natáčeli filmaři COKOLI, čistě jen z toho potěšení, že se to na plátně hýbe.

I vy ze začátku budete vytvářet naivní dílka a budete se kochat tím, že to funguje. Nelitujte toho času, který jste nad nimi strávili. Je to přirozený vývoj. Vaše první komiksy budou o tom, jak jste si šli koupit hotdog a snědli ho.

Postupem času začnou být ale vaše příběhy rafinovanější a zábavnější a ten vývoj sám vás bude těšit. Vždycky ale pamatujte, že se musíte bavit hlavně vy. Pak ponese komiks váš osobitý styl a otiskne se do něj váš světonázor, čímž se tradičně dostáváme k jednomu z hlavních a životně důležitých pravidel svobodného umělce...

Robin a Ostrov Archetyp 21 •  Petr Kopl

Cizí názor neplatí mé účty

Stane se celkem často, a čím budete úspěšnější, tak i častěji, že se setkáte s kritikou svého díla. Jsou to těžké chvilky pro každého autora. Je nesmírně obtížné se srovnat s objektivní kritikou, zvláště když si uvědomíte, že v umění něco jako objektivní názor vůbec neexistuje.

Je dobré si z kritiky něco vzít, ale ne vždy je to správné. Co je na všem díle dobré a co špatné, jste schopni poznat sami, ale bohužel jen s odstupem času. Kritika cizího člověka se tedy zdá jako smysluplný způsob, jak se na své dílo podívat objektivně. Tady se mi ale vyplatilo jedno strašlivě důležité pravidlo:

Tvůj názor mě zajímá, ale nezáleži mi na něm.

To není výraz neúcty. Musíte si uvědomit, že každý kritik se dívá na jakékoli dílo pouze optikou svého já a že i kritici jsou lidé. A dost často jsou to i lidé zlí, závistiví a nepřejícní. Dnes vám na internetu do tvorby může mluvit kdekdo a dost často se stává, že ten člověk chce pouze ublížit. Proti tomu se musíte obrnit.

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

Zajímejte se o kritiky svého díla, ale dejte si velkého bacha, na kterých názorech vám bude záležet. Já osobně si kritiky vyhledávám čis- tě jenom proto, abych věděl, jak na mé nápady budou reagovat.

Ale záleží mi pouze na dvou názorech mých nejbližších přátel a jenom jim dovolím, aby měli vliv na moje obrázky. Takže názor kohokoli mě zajímá, ale nezáleží mi na něm natolik, abych kvůli němu měnil něco ve svém stylu nebo způsobu práce. Na tento postoj potřebujete hodně síly a já se k němu dopracovával opravdu dlouho.

Hledání dokonalosti je cesta, nikoli cíl

Vaše komiksové kresby nebudou NIKDY dokonalé. Dokonalý je jenom Bůh, a jestli jste ateisté, tak pro vás dokonalost neexistuje vůbec.

To ale neznamená, že byste se o ni neměli pokoušet. Stále hledejte nové techniky tvorby komiksu, zkoušejte různé výrobce barev, tuší nebo štětců. Je to nekonečná cesta. Není tu cílová páska, kde se zastavíte a řeknete si „Tak jsem tu a dál už se posunout nelze! Ne!" Je tu jen výprava, za novými schopnostmi a sebezdokonalováváním.

Jak kreslit komiks jako profesionál? •  Petr Kopl

Je to, jako když se chcete stát ninjou. Napřed tlučete na dveře chrámu, a pokud jste dostatečně vytrvalí, otevřou se vám dveře k učení. Prvně jsou vám svěřeny ty nejprotivnější těžké práce, než zjistíte, že jejich cílem je vybrousit váš charakter, prohloubit vytrvalost a vycvičit přesnost.

Teprve pak se dostanete k vyššímu učení, pojímání filosofie a tvorbě krásných věcí. V tomto stavu budete připraveni stát se mistrem. A jakmile se to stane, zjistíte, že jste znovu na začátku. Na spodku tabulky vítězů. A jestli vás tohle děsí, potom nemůžete být ninjou a ani skutečným autorem.

Takový je totiž charakter umění.

Kdo hledá zkratku ke slávě a moudrosti, nebude do chrámu poznání nikdy vpuštěn.

Tak se mějte a najděte si na webu ABC ostatní díly seriálu Komiks s rozumem. Těším se na vás ve svém náčrtníku a nezapomínejte mi psát! www.petrkopl.cz autor@petrkopl.cz

Komiks s rozumem II - 12. díl •  Petr Kopl

Komiks s rozumem II - 11. díl: Jak zaujmout vydavatele

Komiks s rozumem II - 11. díl: Jak zaujmout vydavatele

Komiks s rozumem II - 10. díl: Akční komiksy jsou zábavné

Komiks s rozumem II - 10. díl: Akční komiksy jsou zábavné

Komiks s rozumem II - 9. díl - Nástroje profesionálního kreslíře

Komiks s rozumem II - 9. díl - Nástroje profesionálního kreslíře

 

Články odjinud