Komiks s rozumem II - 11. díl: Jak zaujmout vydavatele

Komiks s rozumem II - 11. díl: Jak zaujmout vydavatele
Sdílej
 
Tohle je předposlední díl seriálu komiks s rozumem. Je na časem si konečně říct, jak se stát profesionálním tvůrcem komiksů, jak prorazit. Dnešní díl se tedy nebude moc týkat komiksu Robin a Ostrov Archetyp, stále si na něm ale můžete opakovat, co jsme se dosud naučili. Dneska je to tedy na téma: Jak zaujmout vydavatele! 

Komiks s rozumem: Minulé díly najdete tady >

Základní materiály profesionálního tvůrce

Jestli vás už napadlo vzít složku se stostránkovým komiksem, hodit to vydavateli na stůl se slovy „To koukáte, co?“ a skutečně jste to udělali, vím, jaký byl výsledek. Odpověď byla „ne“.

Anebo jste možná poslali krátký dopis, možná s jednou kresbičkou a v tom dopise stálo: „Mám skvělé nápady, nakreslím vám komiks!“ Odpověď byla stejná. A vy možná opět nevíte proč.

Tento seriál vám měl společně s Načrtníkem pomoci. Pokud jste je prošli opravdu poctivě a vypracovali jste přesně úkoly, které jsem vám zadal, máte v ruce základní materiály pro profesionální jednání s vydavatelem.

Seznam podkladů pro vydavatele:

  1. Váš životopis
  2. Synopse pro redakci
  3. Synopse pro čtenáře
  4. Osnova děje
  5. Podrobná grafická osnova děje
  6. Ukázka maximálně pěti hotových stran
  7. Další ukázky kresby, náčrty postav a podobně

Robin a Ostrov Archetyp 26 •  Petr Kopl

O kolik peněz si mám říct?

Nic vám teď nebrání tyto stránky vzít, dát je do úhledné složky a máte profesionální nabídku spolupráce pro jakoukoli redakci. Můžete je rozeslat, pokud ale mohu doporučit, osobní jednání je vždy lepší.

Zbývá poslední a dost nepříjemná záležitost. Určení si ceny. Nuže vězte, hlavně ze začátku to nebude s penězi žádná sláva. Třeba budete mít štěstí, ale to já nikdy neměl a nikdy jsem se na něj tedy nespoléhal...

Pérák: Český supÉrhrdina

Pérák: Český supÉrhrdina

No a to je možná moje štěstí. To určování je pro začátečníka velmi těžké. A nepříjemné hlavně proto, že se momentálně stáváte podnikateli a svou práci prodáváte. Z toho vyplývá, že jako komerční kreslíř máte vůči sobě jednu základní povinnost. Vaše úsilí, které danému projektu věnujete, musí být menší nebo rovno odměně, kterou za tuto práci dostanete. Vychází z toho tato rovnice:

ÚSILÍ </= ODMĚNA

A to platí v jakémkoli odvětví, v jakémkoli řemesle. Je jasné, že nemůžete dostat měsíční plat za roční práci.

A zde narážíme na podstatu problému, proč je český komiks tak vzácný. Český trh je totiž tak malý a specifický, že kdyby vydavatelé měli platit adekvátní peníze autorům, byly by knihy tak drahé, že by si je téměř nikdo nemohl dovolit.

Zapomeňte tedy na roční plat za stostránkovou knihu. Musíme na to jinak.

Za komiksy nečekejte miliony

Již na začátku jsem vás nabádal, abyste nebyli jen úzce zaměřeni. Abyste neuměli jen kreslit. Doba je zlá a vy musíte jít cestou nejmenšího odporu. Nabídněte tedy vydavateli, že knihu nejen nakreslíte, ale zajistíte i její grafiku.

On to nebude příliš velký nárůst práce. Vždyť vy přece komiks už sázíte a proč by měl nějaký jiný grafik shrábnout peníze za už hotovou práci? Naučte se dovést knihu až do tiskárny bez potřeby svěřovat ji nějakému grafickému studiu.

Robin a Ostrov Archetyp 26 •  Petr Kopl

Tak se dostanete k penězům, jež trochu narovnají ten rozpočet knihy, na které pracujete. V každém případě ale nepočítejte s tím, že to bude jako v zahraničí, kde si kreslíři udělají jedno padesátistránkové album a pak z toho rok žijí. (Mezi námi: Ani tohle se už moc ve světě neděje, pokud se nejmenujete Albert Uderzo.) Na to není český trh dost velký. Proto se nezbavujte všech práv na svůj komiks a snažte se ho udat v zahraničí.

Vaše prvotiny však budou hlavně investicí do budoucna. Výnosy z knih mají návratnost něco kolem pěti let, když se budou dobře prodávat.

Kolik vydělávají komiksy v Česku?

Tedy vězte, že z vydané knihy nebudete mít jako autor asi nikdy více než 10% z pro- dejní ceny a jako začátečník budete rád, když se dostanete na 7%. Když si vezmete, že se dnes komiksy v Česku tisknou asi v nákladu 1 500, můžete si snadno spočítat, kolik vyděláte, když se celý náklad prodá.

Budete se nuceni živit právě jako grafici a ilustrátoři na zakázku. Zde platí, že si musíte dobře číst smlouvy, což je otrava, ale počítejte s tím, že na vás každý zadavatel zkusí tu nejhorší variantu pro vás. Byl by hloupý, kdyby nezkusil. Ale kolik si tedy máte říct?

Barbar Conan v časopisu ABC!

Barbar Conan v časopisu ABC!

Je to jednodušší, než to vypadá. Časem se naučíte odhadovat čas, který na jednot‐ livých obrázcích strávíte. Ze začátku se párkrát seknete, ale to patří ke zkušenostem, které pak nezapomenete.

No a pak, pokud tedy vím, že mi obrázek potrvá asi 4 hodiny, stačí si uvědomit, kolik chci brát měsíčně peněz, to vydělit počtem hodin, které chci strávit prací, a vyjde vám cena za obrázek. Konkrétní příklady se mi sem nevejdou, ale jsou na mém YouTubu nebo v mém Komiksovém náčrtníku.

Tak se zatím mějte. Těším se na vás příště a nezapomínejte mi psát! www.petrkopl.cz autor@petrkopl.cz

Jak se stát profesionálním kreslířem komiksů a zaujmout vydavazele? •  Petr Kopl

Slovník výrazů

Synopse pro čtenáře - shrnutí děje bez spoilerů

Synopse pro vydavatele - shrnutí děje se spoilery

Komiks s rozumem II - 10. díl: Akční komiksy jsou zábavné

Komiks s rozumem II - 10. díl: Akční komiksy jsou zábavné

Komiks s rozumem II - 9. díl - Nástroje profesionálního kreslíře

Komiks s rozumem II - 9. díl - Nástroje profesionálního kreslíře

Komiks s rozumem II - 8. díl: Poznáte techniky vyprávění a kresby?

Komiks s rozumem II - 8. díl: Poznáte techniky vyprávění a kresby?

 

Články odjinud