Novinářez: Jak se stát novinářem s časopisem ABC a Terezou Engelovou

Novinářez: Jak se stát novinářem s časopisem ABC a Terezou Engelovou
Sdílej
 
Jak se stát dobrým novinářem? To radí reportérka Tereza Engelová v úvodním dílu nového seriálu o žurnalistice. Jaké je poslání novináře, jaké by měl mít zásady a jak se vlastně pozná, jestli je dobrý?

Pro úvodní díl nového seriálu o žurnalistice jsme si na rozhovor vybrali známou českou novinářku Terezu Engelovou. Jako reportérka prošla Českou televizí, Českým rozhlasem, celostátním deníkem, známými magazíny i webovými portály. Je držitelkou Novinářské ceny i Ceny Ferdinanda Peroutky. Nyní působí jako redaktorka zpravodajského webu HlidaciPes.org.

Terezu jsme vyzpovídali v Ústřední budově Městské knihovny v Praze. Roli reportérek si vyzkoušely gymnazijní studentky Alice a Johana. Jejich videorozhovor s Terezou uvidíte níže.

Terezo, jak se pozná dobrý novinář?

Dobrý novinář dodržuje několik hlavních zásad, především zásadu nestrannosti, objektivity a zakládání si na faktech. Jsou novináři, kteří vám řeknou, že objektivity se v některých případech docílit nedá. Já se domnívám, že jí dosáhnete alespoň tím, že dáte prostor na názor všem zúčastněným.

Myslíte si, že se těmito zásadami česká média řídí?

Profesionální média u nás tyto zásady dodržují nebo minimálně se o to snaží. Veřejnoprávní média to mají vyloženě uzákoněné ve svých etických kodexech, u soukromých médií je to více individuální. Ale celkově vidím hlavní česká média v tomto směru jako zdravá.

Jak poznáme, že se na novinařinu hodíme?

Důležité je nadšení pro tuhle práci, pokora a otevřenost ke zpětné vazbě. Pak už jenom musíte hledat příležitosti k uplatnění. Dalo by se říct, že dneska, v době sociálních sítí, může být novinářem každý. Tenhle pohled je ale zároveň nebezpečný pro kvalitní novinařinu, protože ta vyžaduje dodržování výše zmíněných pravidel.

Jak se uplatnit, když člověk nemá zkušenosti?

Dneska máte spoustu možností, jak s novinařinou začít. A vůbec nemusíte hned do velkých médií. Začněte třeba u vás ve škole. Když vidíte nějaký problém, můžete o něm natočit reportáž na telefon a dát ji na sociální sítě. Když se necítíte před kamerou, můžete napsat článek a zveřejnit ho stejným způsobem.

Zkoušejte to znova a znova a postupně se budete zdokonalovat. Časem se dostaví moment, kdy uvidíte, že vaše práce má nějaký dopad, že můžete něco změnit tím, že o tom napíšete. A to je podstata téhle práce i odměna za ni.

Sociální sítě žurnalistiku hodně změnily. Myslíte, že nás čeká ještě další její proměna?

V současnosti jsme stále v období proměny, za kterou stojí právě sociální sítě. Stále rychleji směřujeme k názorové novinařině. Souvisí to s tím, jak se na sociálních sítích sami zavíráme do názorových bublin. Díky tomu se prosazují nové platformy pro novináře, malé názorové pořady, které nepotřebují zázemí velkého vydavatele. Čtenáři a diváci si je předplácí kvůli konkrétním novinářům.

Prestižní novinářské ocenění – Cenu Ferdinanda Peroutky – získala Tereza v roce 2022 spolu s Martinem Řezníčkem •  Profimedia.cz

Mladý novinář může směřovat rovnou k této formě žurnalistiky. Není to ale jednoduché. Čtenáři za vámi půjdou až teprve v momentě, kdy uvidí, že jim máte názorově co nabídnout.

V příštím díle v ABC č. 9 se podíváme na veřejnoprávní a soukromá média.

Rozhovory a kroužek:

Novinářez je nová rubrika v ábíčku a zároveň projekt, který vás bude provázet žurnalistickými pojmy. Budete-li se chtít věnovat žurnalistice, psát články, natáčet videa, vytvářet reportáže či rozhovory, Novinářez vám bude pomocníkem. Základem budou rozhovory se známými osobnostmi z oboru, které najdete ve formě článku zde v ábíčku a ve formě videa na YouTube.

Vedle rozhovorů otevřeme pro zájemce také online novinářský kroužek, kde vás naučíme konkrétním novinářským dovednostem. Zájemci o kroužek hlaste se na zdenek.lezak@cncenter.cz a do předmětu e-mailu napište heslo Novinářez.

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

Škola parkouru s ABC: Video návod - 1. část

Škola parkouru s ABC: Video návod - 1. část

Mistr Blenderu: Nový seriál ABC

Mistr Blenderu: Nový seriál ABC

Autor

Alice Formanová

 

Články odjinud