10 rad, jak se chovat bezpečně na internetu: Znáš je fakt všechny?

10 rad, jak se chovat bezpečně na internetu: Znáš je fakt všechny?
Sdílej
 
Opakování je matka moudrosti. V případě pohybu po internetu to platí o to víc, o co více služeb využíváme. Ábíčko přináší 10 jednoduchých ale fakt užitečných rad, jak se bezpečně chovat online. Znáš je?

Zabezpeč pomocí antiviru

Do chytrých telefonů, tabletů a počítačů si neustále ukládáme i velmi citlivá data. Na prvním místě byste měli myslet na instalaci bezpečnostního programu neboli antiviru, který by měl být neustále zapnutý. Antivirus bojuje proti krádeži hesel, zašifrování souborů pomocí ransomwaru, spamu, online podvodům a dalším útokům na internetu.

Pravidelně aktualizuj

Aktualizace zařízení, her a aplikací mohou přinést nový vzhled či další funkce, ale mají zejména bezpečnostní funkci. Často „opravují“ chyby, které by jinak útočníci mohli využít k napadení zařízení a následnému zneužití citlivých dat.

Neklikej na reklamy

Naučte se ignorovat všechny odkazy a reklamní bannery, protože jde jen o způsoby, jak na lidech vydělávat. Navíc reklamy, které znějí až podezřele dobře, bývají zpravidla podvod.

Hraj online a bezpečně

Nikdy nestahujte hry mimo oficiální obchody (Google Play, App Store atp). Vyhněte se stahování tzv. „cheatů“, které pomohou ve hře podvádět. Riziko spočívá v tom, že nikdo negarantuje, co všechno kód „cheatu“ umí, a velmi často z vás jejich autoři lákají citlivé údaje, které se dají dobře prodat.

Raději si na YouTube najděte tutoriál, jak nějaký herní předmět získat či jak daný quest (úkol) plnit přímo ve hře.

Neklikej na online reklamy •  Freepik.com, Microsoft

Střež (nejen) své soukromí

Nejen na sociálních sítích sdílejte jen naprosté minimum a jen s lidmi, které znáte i osobně. Pokud chcete něco veřejně sdílet, zvažte tyto faktory:

Faktor trapnosti – nezveřejňujte nic, kvůli čemu se druhá osoba teď nebo později může cítit nepříjemně.

Faktor souhlasu – vždy požádejte o svolení ke zveřejnění fotky či informací o jiných lidech na internetu.

Faktor soukromí – než začnete sdílet, nastavte si všechny účty jako soukromé a pečlivě vybírejte, kterým lidem k nim povolíte přístup.

Faktor bezpečnosti – u fotky vždy zkontrolujte, zda neprozrazuje nějaké citlivé či osobní údaje. 

Jsi online? Hlídej si soukromí! •  iStock.com

Nebav se s cizími lidmi

Vyhýbejte se komunikaci s lidmi, které neznáte. Pokud máte podezření na falešný profil, není nic jednoduššího, než si daného člověka zablokovat. Předejdete tak případným nepříjemnostem, které na vás mohou číhat, např. v podobě kybergroomingu (cílené, promyšlené a v některých případech dlouhotrvající získávání důvěry).

Ověřuj všechny informace

Internet je užitečný nástroj, ale zároveň musíte být velice opatrní a ne všemu důvěřovat. Všechny informace si vždy ověřujte z dvou a více zdrojů, jakkoli jejich autor může znít přesvědčivě. 

Chovej se slušně i v online prostředí •  istock

Chovej se slušně i v online prostředí

Lidem na internetu říkejte nebo pište jen to, co byste jim řekli i osobně do očí. Sprostá a urážející slova nepatří do slušné komunikace ani v reálném životě, ani na internetu, a to ani v případě, že jen někde něco anonymně komentujete.

Zamykej!

Nezapomínejte si na telefonu zamykat obrazovku. Snadno se může stát, že telefon někde zapomenete nebo vám vypadne. Zamčená obrazovka zabrání tomu, aby se vám do telefonu dostal někdo cizí. Na výběr máte z několika možností. Nastavit si můžete přístupový PIN kód nebo symbol nebo můžete zvolit ještě bezpečnější přihlašování pomocí otisku prstu nebo skenu obličeje

Zamykejte si obrazovku mobilu •  iStock

Zahesluj

Hesla si nikdy neukládejte do prohlížeče ani nepište na papírky. Pokud máte problém s jejich zapamatováním, může pomoci tzv. správce hesel. Jde o aplikaci, která pomáhá uživateli ukládat a organizovat jeho hesla v šifrované databázi, kterou lze odemknout hlavním heslem nebo klíčem.

Proč je tak důležité udržovat hesla v tajnosti? Naše přihlašovací údaje mají velikou cenu a v Česku jsou dokonce nejčastějším terčem hackerů. Útočníci s nimi pak obchodují na černém trhu a vydělávají. 

Jak si nastavit silné heslo?

7 pravidel bezpečného hesla:

Návod na vytvoření silného hesla •  shutterstock.com

1) Je jedinečné. Každý účet má vlastní heslo.

2) Je dlouhé. Minimální délka je 10 znaků.

3) Je komplexní. Používá velká i malá písmena, číslice a speciální znaky.

4) Má formu heslové fráze. Dlouhá hesla se těžko pamatují, proto je doporučeno nahradit je frází, která se pamatuje snáz.

5) Neobsahuje jednoduchá slova jako například „heslo“, ale ani jména či datum narození.

6) Neobsahuje opakující se nebo po sobě jdoucí znaky, například 12345.

7) Je tajné. Heslo nikomu nesdělujeme. 

Pravidlo AHA:

Tři nejdůležitější zásady bezpečnosti, které byste měli dodržovat, si snadno zapamatujete pod zkratkou AHA, tj. antivir, hesla a aktualizace.

Safer Kids Online:

Vzdělávací projekt společnosti ESET zaměřený na bezpečnost dětí pohybujících se v online světě. Jeho cílem je edukovat děti, rodiče, učitele a další o tom, že internet může být místem plným zábavy a nových informací, ale nese s sebou i bezpečnostní rizika.

Jak se chránit před KYBERÚTOKY ⚠️ Nejčastější taktiky hackerů

Jak se chránit před KYBERÚTOKY ⚠️ Nejčastější taktiky hackerů

Kyberbezpečnost: Zloději dat i našich životů

Kyberbezpečnost: Zloději dat i našich životů

Nebezpečí na internetu ohrozí každého třetího, varuje Michal z Avastu

Nebezpečí na internetu ohrozí každého třetího, varuje Michal z Avastu

Autor

Hana Houšková

 

Články odjinud