Rozhodni o životě a smrti - Dragon Age: Prameny

Rozhodni o životě a smrti - Dragon Age: Prameny
Sdílej
 
Ve hrách není nic sympatičtějšího, než možnost měnit vlastními rozhodnutími celý děj a prostředí kolem sebe. A právě v tomto RPG Dragon Age: Prameny nejvíce vyniká.

Už jen začátek příběhu je zcela závislý na tom, za jakou postavu budete hrát.

Kouzelničtí elfové vládnou magií, trpaslíci jsou odolnými válečníky, lidem to zase skvěle jde s mečem či lukem. Postavy mají spousty dalších vlastností, které v průběhu hry vylepšujete, abyste se mohli postavit monstrům jako jsou temné bestie, démoni hněvu nebo velcí draci. Souboje jsou náročné a musíte tak dobře promýšlet taktiku a využívat schopností všech členů výpravy.

To, co vás do hry ale naprosto vtáhne, je především příběh a svět žijícím svým vlastním životem. Vaše (mnohdy velmi bolestná) rozhodnutí mají vliv na průběh děje a vedením rozhovorů lze získat zajímavé věci, přátele i úhlavní nepřítele.

Dokonce i parťáci vás opustí, pokud budete jednat proti jejich přesvědčení. Dragon Age je fantastické dobrodružství, jež vás vyrve z reálného světa. Naostřete meče a procvičte si vyvolávání děsivých kouzel. Ferelden dusí invaze zplozenců zla a vy jste jedinou záchranou této země. Nejlepší RPG tohoto roku!

Dragon Age: Prameny je pěkně dlouhý kousek. Počítejte s téměř 100 hodinami čistého času hraní!

Hodnocení: 95%
+ Úžasně propracovaný svět, vliv vašich rozhodnutí a činů, vývoj postav, strhující příběh, rozmanití nepřátelé, zbraně i kouzla, české titulky
- průměrná grafika
Výrobce: Bioware
Web: www.dragonage.bioware.com
Hra má PEGI věkový rating 18. Více na www.pegi.info

Dragon Age: Prameny •  Archiv ABC



Co se hraje


Ohnivá bitva nad Evropou

Leteckým esem v simulátoru IL-2 Sturmovik: Birds of Prey

IL-2 Sturmovik je legenda. Ať jde o reálné ruské letadlo nebo stejnojmennou sérii simulátorů. Ta se doposud jako klíště držela jenom na PC a teprve s Birds of Prey přeskočila na konzole, bohužel tentokrát pro změnu vynechala počítače.

Zejména všichni majitelé Xbox 360 a Playstation 3 ale můžou jásat. Bez debat tady máme prozatím nejlepší polétání, jaké kdy na konzole zavítalo. Nebe rozsvítí střely a výbuchy dvaceti misí kampaně nad Sicílií, Anglii, Berlínem, Stalingradem a dalšími místy, kde se odehrávaly dramatické letecké bitvy. Pochválit musíme neuvěřitelně detailní povrch země, dokonalé kokpity více jak třiceti letounů, i nastavitelnou obtížnost.

Skvěle jsme se u Birds of Prey bavili, ovšem jako veteráni série jsme si jen těžko zvykali na přeskok ovládání z joysticků ke klasickým gamepadům. Navíc byl i při nastavení největší obtížnosti stále cítit arkádový závan. Ani multiplayer není až tolik zábavný jako jeho PC předchůdce.

Možná i proto zůstane Birds of Prey jen konzolovým, i když kvalitním odskokem slavné letecké série. Naštěstí autoři pracují na PC verzi Wings of Prey, která by mohla být klasickou simulací se silnou podporou multiplayeru. Na to se těšíme.

Hodnocení: 70%
+ velký počet letadel, detailní zobrazení země i kokpitů, celkově pěkná grafika, působivá atmosféra bitev, dobrá ovladatelnost letadel
- opakované úkoly v misích, spíše arkáda než simulace
Výrobce: Gaijin
Web: www.il2game.com

 

Články odjinud