Cyklistická dobrodružství bezpečněji: Co dělat, abys byl bezpečný na svém kole!

Cyklistická dobrodružství bezpečněji: Co dělat, abys byl bezpečný na svém kole!
Sdílej
 
Ahooj čtenáři! Je letní sezóna a kromě plavání se nabízí jako další sport jízda na kole, kterou bezesporu miluješ. Víš ale, jak reagovat na různé situace?

Dnes jsou v našem hledáčku dětská kola, která nás baví, ale všichni chceme, aby byla jízda na kole bezpečná. Dnes si povíme o pěti možných úrazech, které se mohou při jízdě na kole stát, ale nebojte se, máme tu také řešení, jak se jim vyhnout.

1. Pád z kola

Každému se to může stát – ztratit rovnováhu, zakopnout o nerovnost nebo neobratně zareagovat na překážku. Abychom pádům předešli, cvičme na bezpečném místě. Trénujme brzdy, zpomalujme před zatáčkami a zvyšujme rychlost postupně, až získáme jistotu.

2. Kolize s jiným cyklistou nebo chodcem

Když jedeme na kole, mějme oči na stopkách! Vždy sledujme, co se děje kolem nás, a varujme ostatní, když jedeme kolem nich. Učme se včasnému a jasném kývnutí nebo zvukovému signálu, abychom se vyhnuli kolizím s jinými cyklisty nebo chodci.

3. Nehoda s motorovým vozidlem

Pokud jedeme na silnici, dávejme pozor na auta. Vždy respektujme dopravní pravidla a značky. Vyvarujme se rizikovým situacím a když jedeme přes silnici, vždy před jízdou zkontrolujme, zda nás řidiči vidí a čeká, než projedeme.

4. Poranění rukou nebo nohou

Pokud se cítíme v jízdě na kole nejistí, není prč se stydět – požádejme rodiče nebo někoho zkušenějšího, aby nám s kolem pomohl. Kola by měla být správně přizpůsobena naší velikosti, a proto pravidelně ověřujme, jestli nám kolo stále dobře sedí.

5. Nepoužití cyklistické přilby

Taky zapomínáš na přilbu…? Cyklistická přilba je naší ochranou číslo jedna. Vždy ji nosme na hlavě při jízdě na kole. Díky ní je naše hlavička v bezpečí, i když se něco nečekaného stane.

Pamatujme si, že jízda na kole je nejen zábava, ale také velká odpovědnost. Snažme se vždy myslet na svou bezpečnost a dodržovat pravidla. Jezděme s rozvahou, respektujme ostatní účastníky silničního provozu a používejme ochranné vybavení. A teď hurá ven na kola! A než vyrazíme, nezapomeňme připnout přilbu a buďme při jízdě ostražití. Bezpečnou cestu všem!

 

Články odjinud