Basket je prima týmová hra

Basket je prima týmová hra
Sdílej
 
Rozhoduješ se, který sport je pro tebe nejlepší? Předsudek, že basketbal mohou hrát jen na výšku výrazní lidé, není pravda. Basketbal je především o rychlosti, vytrvalosti a mrštnosti. Zbytek se naučíš.

Basketbal vznikl v roce 1891 ve Springfieldu v Massachusetts v USA. Za jeho zakladatele se považuje trenér James Naismith, který hledal nový sport pro své studenty na YMCA tréninkovém středisku. Basketbal se rychle rozšířil a v roce 1936 se poprvé objevil na Olympijských hrách v Berlíně. Od té doby se stal jedním z nejpopulárnějších sportů na světě a jeho profesionální liga NBA je jednou z nejsledovanějších sportovních lig na světě. Basketbalový míč jak ho známe, splňuje určité specifikace a normy, které umožňují hru. Tyto specifikace zahrnují velikost, tvar, barvu, materiál a měkkost míče a jsou tak stanoveny proto, aby se zajistilo, že míč lze snadno držet a házet, aby se umožnilo spravedlivé a férové hraní. Tento přesný popis basketbalového míče byl v průběhu let vyvíjen a zlepšován, aby odpovídal potřebám hráčů a zlepšil kvalitu hry.

Basketbal se od svých počátků výrazně změnil. Původně se hrál s košem na vysoké tyči bez košového okraje a s míčem, který byl mnohem těžší než dnešní míče. Postupem času byly vylepšeny pravidla a výzbroj, což umožnilo hráčům vyniknout svými schopnostmi a vést k atraktivnějšímu a rychlejšímu hraní. Basketbal se také nazývá „košíková“ a principem hry je boj o větší počet vhozených míčů do koše na hřišti, na němž proti sobě hrají dva týmy, každý o pěti hráčích.

Basketbal má také silnou tradici v boji za rovnost a práva Afroameričanů. V 50. a 60. letech minulého století se basketbal stával prostředkem pro Afroameričany, aby vyjádřili svůj protest proti diskriminaci a dali najevo  svůj hlas v boji za rovnost.

V současnosti patří basketbal mezi nejoblíbenější sporty a má milióny fanoušků po celém světě. Je to sport, který spojuje lidi různých národností, ras a věkových skupin a přináší jim radost a napětí. Basketbal bude i nadále přinášet nové příběhy a legendy, které většinou všechny prošly americkou nejvyšší ligou NBA, jako třeba James LeBron, Michael Jordan nebo Kobe Bryant.

 

Články odjinud