Jaké jsou typy displejů mobilních telefonů?

Jaké jsou typy displejů mobilních telefonů?
Sdílej
 
Pro mnohé je typ displeje u telefonu to poslední, co ho zajímá a u někoho je to naopak velmi důležitý parametr, podle kterého se rozhoduje. V dnešní době jsou různé technologie mobilních displejů, takže se v tom mnoho lidí vůbec neorientuje. Tento článek vám pomůže nahlédnout do tajů displejů, které se používají pro mobilní telefony. Sami se pak budete moci rozhodnout, který je pro vaše potřeby nejlepší.

LCD (Liquid Crystal Display)

Ačkoliv se LCD na mobilech stává pomalu minulostí, obecně se stále jedná o nejpoužívanější technologii zobrazování. Své místo má především na PC monitorech. Hlavní princip LCD displeje spočívá ve využití podsvícení. Tedy pixely jako takové jsou tvořeny z tekutých krystalů, které se dokáží modifikovat tak, aby propouštěly podsvícení ve správné barvě a síle. Sami o sobě však ale nesvítí. V podstatě je monitor tedy podsvícen naprosto rovnoměrně, a to, že se na monitoru zrodí obraz plný barev a tvarů, je dílo podsvícených, tekutých krystalů.

Častou nevýhodou uváděnou v souvislosti s LCD je fakt, že tento displej vám nikdy nedokáže zprostředkovat úplnou černou, s čímž souvisí i nízký kontrast. Přestože se krystaly kompletně uzavřou, část bílého světla z podsvícení stále proniká, a proto je černá barva spíš tmavě šedá.

Další varianty LCD technologie

Mnoho lidí můžou zmást další názvy displejů jako LED. TFT, TN, IPS a další. Tyto varianty jsou pro displeje mobilních telefonů využívány o něco častěji než klasický LCD displej. Ve zkratce si popíšeme princip fungování jednotlivých technologii.

LED displej (Light Emitting Diod) je displej, který nejvíc připomíná technologii LCD. Jediný rozdíl je v zdroji podsvícení. LED displej k němu využívá, z názvu již vypovídající, diody, které jsou úsporné.

TFT (Thin-film Transistors) – Tento typ displeje využívá k zobrazování tzv. aktivní matrici. Označení TFT a LCD je v dnešní době prakticky totožné, a proto stejně jako LCD displeje, i TFT displeje jsou záležitostí spíš levnějších telefonů a moc se nevyužívají.

TN (twisted nematic) – Tento typ displeje je v porovnání s ostatními zřejmě jeden z nejhorších. Vzhledem k tomu, že pro výrobce těchto displejů je nejdůležitější nízká výrobní cena, ho však najdete pouze u těch nejlevnějších telefonů. Pokud byste s ním však někdy přišli do styku, připravte se na vysokou spotřebu, nižší kvalitu barev a deformaci obrazu.

IPS – Od nejhoršího přejdeme rovnou k tomu nejlepšímu, a to je právě technologie IPS. Technologie IPS je pro mobilní telefony naprosto perfektní a pyšní se skvělou kvalitou barev a pozorovacími úhly. Displeje IPS najdete na velmi kvalitních telefonech, ale i další elektronice. Konkurenční technologií je technologie OLED, která je považována za nejmodernější a nejpokrokovější technologii zobrazování vůbec.

OLED (Organic Light Emitting Diod)

Největším konkurentem a pro mnohé také technologie budoucnosti je displej OLED. Oproti LCD, OLED nevyužívá podsvícení, jelikož pixely dokáží svítit sami od sebe, a to díky organickým diodám. Velmi významnou výhodou je, že pokud se pixely vypnou, dokáží na obrazovce zobrazit dokonalou černou a tím obecně dosahují vyššího kontrastu. Tím, že v displeji chybí vrstva podsvícení, jsou displeje mnohem tenčí, tudíž tenčí může být i samotné zařízení jako mobilní telefon nebo displej.

Další varianty OLED technologie

P-OLED (plastic OLED) a AMOLED (Active MAtrix OLED) displeje jsou variacemi technologie OLED. Ovšem skutečný rozdíl mezi P-OLED a AMOLED je prakticky pouze v názvu. Jedná se především o marketingové označení dvou výrobců mobilních displejů. P-OLED patří do dílny Samsungu a AMOLED do dílny LG.

Pochopitelně tím, že se jedná o dva různé výrobce, nejsou technologie naprosto totožné, ale jsou si velice podobné. Dokonce natolik, že není možné určit, která je lepší. P-OLED by měl mít výhodu v tom, že je tento displej umístěn na plastovém podkladu (místo skleněného), což umožňuje vyrábět zahnuté displeje. Ovšem LG stejným způsobem vyrábí i AMOLED displeje. AMOLED by zase na druhou stranu měl využívat aktivní matrici, ale faktem je, že i P-OLED aktivní matrici využívá. Oba displeje jsou tedy v konečném důsledku pouze dvěma různými provedeními té samé technologie.

Klíčová slova:
lcd, mobilní telefon, displej, prclanek, oled
 

Články odjinud