Proč byste měli začít sportovat? Výhody jsou nekonečné

Proč byste měli začít sportovat? Výhody jsou nekonečné
Sdílej
 
Rčení, že sport je zdravý, se vžilo a bylo trvale zavedeno do života. Provádění jakékoli fyzické aktivity má mnoho výhod. Sport samozřejmě pozitivně ovlivňuje zlepšení zdraví a kondice, ale také zlepšuje pohodu, náladu a návyky. Lidé provozující jakoukoli sportovní disciplínu, která je nutí k pohybu, mají mnohem více energie, lepší náladu, pohodu a lepší mínění o sobě, jelikož sport zlepšuje i sebevědomí. Další výhodou fyzické aktivity je udržování přiměřené tělesné hmotnosti, jelikož během cvičení se výrazně zvyšuje rychlost spalování kalorií. Sport je zdravý a může být i zábavný. Sportovní aktivity byste si měli vybrat podle svých preferencí a osobnosti. Čím tedy začít?

Proč se vyplatí sportovat? 

Pravidelné cvičení má pozitivní vliv na zdraví, snižuje krevní tlak, a tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a srdečních poruch. Sport také předchází osteoporóze a přispívá ke zlepšení metabolismu. Při cvičení je mozek stimulován k práci, což zlepšuje pohodu cvičícího člověka a také jeho schopnost zapamatovávání. To je nesmírně důležité pro lidi, kteří každý den čelí mnoha povinnostem, které je nutí neustále přemýšlet. Určitě ocení zlepšení paměti, které sport zaručuje. Během cvičení se také vylučuje serotonin, který přispívá ke snížení pravděpodobnosti rozvoje deprese a úzkostlivých stavů. To jsou nemoci, které není radno v žádném případě podceňovat! Sport také neutralizuje nahromaděné vyvolávání emocí a umožňuje zmírnit stres. Fyzická aktivita by proto měla být součástí života každého člověka. Pasivní životní styl u televize nevede k ničemu dobrému.

Správná příprava je klíčová 

Na sportovní aktivity se musíte připravit fyzicky i psychicky. Nachystejte si také vhodné oblečení pro vybranou sportovní disciplínu! Pro ženy, které zvažují začít své dobrodružství s během, posilovnou nebo jiným cvičením, budou ideálním prvkem v šatníku dámské legíny (https://sportano.cz/damske-leginy). Velmi oblíbená je také horská turistika. Je to sport, který vyžaduje vhodnou obuv. Turistická a trekingová obuv (https://sportano.cz/turisticke-a-trekingove-boty) je základem pro tento druh pohybové aktivity. 

Foto:  Pixabay

Jak začít se sportem?

Nejdůležitější je jít na to v klidu. Pokud jste byli měsíce nebo dokonce roky fyzicky neaktivní, neměli byste se snažit trénovat jako profesionální sportovec. Cvičit byste měli 2-3x týdně. Proto se vyplatí začít s přípravou vhodnou adaptací pohybového aparátu na pohybovou aktivitu. Výchozí bod opravdu závisí na formě, kterou aktuálně máte. I když jste dříve pravidelně sportovali, z nějakého důvodu jste si dali delší pauzu. Často jsou důvodem různá zranění. Spěch a příliš intenzivní trénink tak mohou bohužel přispět k jejich návratu. Takže je lepší neriskovat. Potřebné příslušenství najdete na webu Sportano (https://sportano.cz/).

 

Články odjinud