Mochny: Mochna pětilístek

Sdílej
 

Mochna pětilístek. Má pětičetné květy se žlutými korunními plátky. Je to nízká rostlina s plazivými, nevětvenými, až 1 m dlouhými kořenujícími lodyhami. Dlouze řapíkaté listy jsou dlanitě pětičetné (zřídka sedmičetné) proto název mochna pětilístek, na uzlech (v místech, kde lodyhy kořenují) nahloučené v přízemní listové růžice.
Je to vytrvalá bylina se silným vícehlavým oddenkem. Při značné délce lodyh je to rostlina nízká, jen 10 až 20 cm vysoká. Listy jsou bud' přisedlé, nebo kratičce řapíkaté, po okraji vroubkovaně pilovité. Z úžlabí listů vyrůstají na dlouhých stopkách jednotlivé květy, dosti veliké, 2 až 3 cm v průměru, zlatožluté. Plody - nažky - jsou kolem 1 mm dlouhé, tmavohnědé.
Mochna pětilístek kvete od června do srpna, jednotlivě až do prvních podzimních mrazíků. Roste na nejrůznějších podkladech a půdách, zejména v nižších polohách, přednost dává půdám bohatším na živiny, zejména vápnitým a vlhčím. Vyskytuje se na vlhkých lukách, v příkopech, po okrajích cest a vod, ale také na výslunných opukových stráních. V celém Československu je to rostlina dost běžná. Šíří se také do zahradních a polních kultur, a proto je zařazována mezi plevele. Na druhé straně je to bylina léčivá, se stejnými účinky jako mochna husí.