Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018: Patrik Čermák

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018: Patrik Čermák
Sdílej
 
Patrik Čermák má 13 let. Zabývá se astronomií, matematikou a fyzikou. Za největší úspěchy považuje dvě vítězství v astronomických olympiádách.

Hlasuj v aknetě Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018 >>  

Patriku, s jakým oborem si přijel soutěžit do Zlatého oříšku?

Já jsem přijel soutěžit hlavně s matematikou a astronomií.

Řekni mi, co bylo takovým prvním impulzem, že tě začala obrovsky bavit matematika a posléze asi astronomie?

Vždy mě bavilo se tak nějak snažit popsat svět kolem nás a nějak to vyjádřit matematicky a asi nějak poprvé to byla soutěž, logická olympiáda, ke které mě dokopala paní učitelka na základce. Viděla, že mě to baví a tam jsem si všiml, že mě jednak baví řešit problémy, i si poté hledat vlastní a ty řešit - a tak nějak jsem u toho zůstal. Vlastně celou základku, snažil jsem se zlepšovat v matematice a později v páté třídě jsem si k vánocům od rodičů přál teleskop, a když jsem ho dostal a začal jsem pozorovat a objevovat oblohu, tak jsem si v šiml, že nejenom v tom pozorování, ale i jinak bych se chtěl rozvíjet v astronomii, a šel jsem sem na astronomickou olympiádu – soutěž, která mě neskutečně posunula v tom, jak se vyznám v astronomii, co z ní vím, jak v ní přemýšlím a to byl asi takový impulz, kdy jsem si řekl: Ano, astronomie a matematika, to je to, čemu se chci věnovat v budoucnosti.

Mě hodně upoutala tvoje věta, že matematika je ten správný jazyk, když chci popsat svět. Pro mě je daleko jednodušší ho popsat slovy, nebo pocity. Jak to popisuje matematika?

Vlastně matematiku jsme si už dávno vytvořili, nejdřív k zapisování věcí - jako obchodů a hospodářství, ale později se ukázalo, že když tam dosadíme nějaké rovnice, nějaké funkce nebo případně nějaká znaménka jako je * + -, tak dokážeme dostat výsledky, nebo dokážeme dojít k výsledkům, které poté souhlasí se vším kolem sebe. Tak jsme si začali všímat, že i ten svět kolem nás se řídí matematikou, můžeme předpovídat jednotlivé věci, když si třeba izolujeme jednu proměnou, nebo jednu veličinu a známe jí, tak jí dokážeme i předpovídat a poté snad i představit.

Astronomie vs. astrologie

Čím tě tak uchvátila astronomie? A jaký je rozdíl mezi astronomií a astrologií.

Rozdíl je hlavně v tom, že astronomie je podobná vědám jako biologie, matematika, fyzika. Nebo že je založená na číslech a na tom, co pozorujeme a když pozorujeme něco, nebo dostaneme data o něčem, co si nedokážeme vysvětlit, nebo na co nejsme zvyklí, nebo co ta teorie nedokáže popsat, tak se musíme posunout dál a hledat jinou teorii. Kdežto astrologie je víc o tom předpovídat budoucnost i minulost, i v případně chování věcí na základě nějakých představ, jak by svět měl být, na základě náboženství, nebo v co lidé věří.

Proč tě víc láká astronomie?

Protože je o mnohem blíž matematice, jak jí známe, a dá se tam ta matematika hodně využívat a dá se tam i říct, jestli je věc správně nebo špatně, nebo jak se lišíme od výsledků, protože výsledky často vidíme, kdežto u astrologie je to tak nějak složitější a je to víc o představování, což je zábavné, ale na druhou stranu i v mém vlastním přesvěcení to není to, čemu bych se chtěl věnovat.

Řekni mi, je v té astronomii nebo matematice něco, co ti neustále vrtá hlavou a na co nemůžeš přijít?

Mnoho věcí a zatím si všechny odkládám, takže snad se naučím nějakou matematiku nebo s nácvikem nějaké matematiky nebo nějakého způsobu uvažování, který by mi s tím mohl pomoci to vyřešit, ale jakmile tam už nebude co se učit, tak se snad budu muset zapojit do toho světa a tvořit si vlastní matematiku a popisovat ho.

U matematiků a astronomů existuje vlastní svět matematiky?

To jsem vlastně myslel společenství lidí, kteří se tím zajímají, kteří nad tím přemýšlejí a studují ten obor, případně ho učí jiné, ale dalo by se říct, že je to taková komunita ale teoreticky bychom mohli i ten svět kolem nás vysvětlovat matematikou, a tak si vytvořit takový teoretický matematický svět.

Vyřešit problém

V astronomii, matematice, zkoušíš si někdy poměřovat síly třeba v nějakých soutěžích?

Soutěží se účastním hodně často, a to spíše z důvodů abych si sáhl na nové příklady, abych i viděl, jaké příklady třeba napadají ostatní lidi, nad čím se přemýšlí, abych dostal hlavně u té astronomické olympiády další informace, ale i způsob poměřování je pro mě trochu důležitý v tom, abych viděl, třeba v čem jsem dobrý, v čem nejsem a abych netrávil čas nad něčím, co může udělat jiný člověk mnohem lépe a efektivněji jak já a abych se zaměřil na něco, co má smysl abych dělal.

A nějaké úspěchy v těch soutěžích?

Tak v posledních dvou letech vítězství v celostátním kole astronomické olympiády a taková ta různá místa na různých soutěžích.

Co bys chtěl v dospělosti dělat a čeho bys chtěl dosáhnout ve svém oboru?

Já bych se chtěl těmto oborům hlavně věnovat, ještě nevím, jestli být v nějakém výzkumném ústavu, nebo se věnovat těmto oborům třeba na nějaké univerzitě, kde bych se jak učil, tak poté učil i jiné lidi. Každopádně bych na něco chtěl přijít sám, vyřešit nějaké problém a sám vytvořit i pro ostatní obory - jako třeba biologie a fyzika - nějaký matematický nástroj, který by jim pomohl dál posouvat lidstvo.

Tak, já ti moc držím palce, ať se ti to vyplní a držím i palce k získání Zlatého oříšku čtenářů ABC.

Děkuju.

Hlasuj v aknetě Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018 >>


Zlatý oříšek 2018: Kdo získá cenu časopisu ABC?

Zlatý oříšek 2018: Kdo získá cenu časopisu ABC?

Záhada hvězdy Eta Carinae: Přežila výbuch supernovy?

Záhada hvězdy Eta Carinae: Přežila výbuch supernovy?

Avengers: Endgame - Odpovědi na největší otázky z filmu

Avengers: Endgame - Odpovědi na největší otázky z filmu