Veronika Poláková: Stolní tenis pinká celá rodina

Veronika Poláková: Stolní tenis pinká celá rodina
Sdílej
 
Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin. Veronika Poláková (14 let, Vlašim) se věnuje stolnímu tenisu. Jejím největším úspěchem je dosažení 3. místa na juniorském a kadetském ME v Srbsku v kategorii do 15 let.

Veroniko, od kolika let hraješ stolní tenis?

Stolní tenis hraji od svých 6-7 let, kdy jsem začala chodit na své tréninky pravidelně. Do haly, kde se hrál stolní tenis, jsem chodila i předtím s rodiči a prarodiči, ale nebavil mě ten sport, spíš jen fyzička a ostatní sporty.

Kdo tě ke stolnímu tenisu přivedl?

Celá rodina, moji rodiče hráli oba dva, moji prarodiče také, takže celá rodina.

Co tě na něm nejvíce baví?

Baví mě ta rychlost, že nikdy nevím, kam to může přijít, baví mě, nebo se mi líbí, že se podívám někam, kde jsem nebyla, nebože si najdu nové kamarády z jiných zemí. Baví mě ty nervy, jak se někdy ty zápasy prožívají, baví mě, že nikdy nevíte, co se k vám může dostat za rotace. A baví mě se na to jen dívat, protože se z toho taky něco naučím. 

Co je na hře nejtěžší?

U mě osobně je to soustředěnost. Občas se mi stává, že si myslím, že se to nějak dohraje samo a beze mě. 

Záleží na pálce, nebo se dá vyhrát i s tou nejobyčejnější pálkou?

Záleží na pálce, každá pálka je jiná, je jinak těžká, je jinak rychlá. Každý stolní tenista si musí najít pálku, která mu bude sedět rychlostně, a taky s držením, které bude hráči vyhovovat. Pak už je to jen na hráči, co umí a co s pálkou dokáže.

Jak se boduje a počítá stolní tenis?

Jak se stolní tenis počítá, boduje?

Nejvíce se na turnajích hraje na 3 vítězné sety. 1 set se hraje do 11 vítězných míčků, a servis se střídá po dvou míčích. Když je stav 10:10, musí to být vždy o dva body a servis se střídá po jednom míčku.

Na dospělých turnajích nebo mistrovstvích Evropy, světa nebo ČR se hraje na 4 vítězné sety a je to stejné, když chcete vyhrát set, tak  musíte vyhrát 11: něco anebo v případě těsnější koncovky třeba 22:20 abyste ten 1 set vyhrál.

Hraješ nejčastěji dvouhru nebo čtyřhru?

Nejčastěji hraji dvouhru. Dvouhra se hraje na všech turnajích nebo ligových soutěží během roku, čtyřhry také, ale větší přednost má dvouhra.

Musíš mít fyzičku?

Ano, to musím.

Jak ji trénuješ?

Trénuji ji cvičením všech částí těla, to je na sílu, ale třeba vytrvalost nejvíce trénujeme během v přírodě.

Je důležitá u tohoto sportu i psychická pohoda?

To určitě, tento sport je hlavně o psychické stránce. Ne třeba z 80% to ne, ale taky to je velké procento. U některých hráčů méně u některých zas více.

Jaké vlastnosti by měl mít výborný stolní tenista?

Tak určitě by měl být bojovník, měl by být zapálený pro ten sport. Měl by být odhodlaný udělat pro tu výhru všechno. Ale taky by měl být trpělivý, měl by umět pracovat se svojí hlavou, mít nějakou tu psychickou kontrolu, být pořád soustředěný. A mít vůli.

Jaké úspěchy máš za sebou?

Můj největší úspěch je medaile z ME do 15 let, z minulého roku, kdy jsem byla ve dvouhře 3. Dále vítězství na světovém turnaji do 13 let a dalších medailových umístění na těchto turnajích v kategorii do 15 let.

Tituly mistryně republiky ať už ve dvouhře do 13 let, nebo jsme s mými spoluhráči mistři ČR ve čtyřhře a ve smíšené čtyřhře. A jsme taky 2násobné mistryně republiky družstev do 15 let a jsme vicemistryně republiky družstev do 19 let. 

Kam bys to chtěla se stolním tenisem dotáhnout?

Chtěla bych ještě mít medaili z ME ať už do 15 nebo do 19 let a pak si zahrát v Německu. Podívat se na mistrovství světa a tam uhrát nějaké dobré umístění.

 

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin.

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Ábíčko natáčelo v Legolandu: Video mag plný novinek a zábavy

Ábíčko natáčelo v Legolandu: Video mag plný novinek a zábavy

Video seznamka s baby luskounem v ABC magu

Video seznamka s baby luskounem v ABC magu