Starší miniházenkáři TJ Sokol Sokolnice: Vyhrávají až ve Slovinsku

Starší miniházenkáři TJ Sokol Sokolnice: Vyhrávají až ve Slovinsku
Sdílej
 
Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin. Starší miniházenkáři TJ Sokol Sokolnice (průměrný věk - 11 let) hrají házenou. V roce 2022 např. vyhráli mezinárodní turnaj Eurofest Slovinsko, Playminihandball Slovensko nebo Minicup Litovel.

Kluci kolik je vám v průměru let?

V průměru nám je již 10-12 let.

Jsou mezi vámi i holky?

Hraje s námi i jedna holka.

Jak byste představili házenou sportovním laikům?

Házená je rychlý, kolektivní sport, ve kterém proti sobě nastupují 2 celky. V tomto sportu padá spousta branek, takže si děti tento sport hned oblíbí. Pro děti do 10 let je určeno menší hřiště (š=12m, d=20m) a každé mužstvo hraje s jedním brankářem a 4mi hráči v poli. Tato menší házená se hraje s gumovým míčem.

Házená pro starší děti se hraje již na větším hřišti (š=20m, d=40m) a každé mužstvo hraje s jedním brankářem a 6 ti hráči v poli. Tato házená se hraje již s míčem vyrobeným z měkké a odolné kůže.

Jak často trénujete?

Trénujeme 3x týdně, někdy hodinu, někdy hodinu a půl. K tomu patří i cesta na trénink, v létě k nám na hřiště, v zimě musíme jezdit do haly v obci 8 km od nás. Na soutěže jsme jezdili celé jaro i léto téměř každý víkend, střídali se soutěže o medaile i zápasy jihomoravské ligy. Část z nás trénovala už i za mladší žáky, i když jsme tam věkově ještě nepatřili a jezdili jsme tak na soutěže i s nimi. Často to vyšlo tak, že jsme hráli v sobotu jeden zápas a v neděli hned další.

Co se vám na házené nejvíce líbí?

Tento sport je velmi rychlý, padá spousta branek a zároveň si skoro každý může vystřelit na branku a dát gól.

Jak vypadá váš jeden obyčejný trénink?

Na začátku je hra pro děti na rozehřátí, rozcvička, a poté následuje nácvik přihrávek, útoku, obran, kliček, střelba, ale i fyzička. Na závěr si vždy zahrajeme házenou.

Scházíte se jako parta i mimo házenkářských trénink? Pokud ano, co děláte?

Když je volný čas, hrajeme házenou venku u kamarádů, kteří mají branky, nebo si zajdeme na házenkářské hřiště. Jindy si zase zajdeme zahrát spolu fotbal, nebo ping-pong.

Jaké úspěchy máte v házené?

Naší nejcennější trofejí je náš tým. Pohárů máme hodně, ale myslíme, že na nich není nic výjimečného kromě toho, že někdy bylo opravdu těžké je vyhrát. Ten pro náš tým nejcennější je pohár z mezinárodního turnaje Eurofest ve Slovinsku, toho si vážíme.

Zvláštní je i pohár z Prague Handball Cupu v Praze 2022 (2. místo), protože tam to bylo fakt těžký, ale vlastně se nám nelíbí, je takový divný, tmavý a vypadá jako z kamene a je hrozně malinký. Ale zvláštní na něm je, že Zdenda (trenér) nám pak ukazoval pohár, který vyhrál na stejném turnaji on v roce 1996 (3. místo) a ten je úplně jiný.

Byli jste někdy na zápasech v zahraničí, pokud ano, kde?

Byli jsme na turnajích ve Slovinsku, Slovensku a ve Švédsku.

Jaká je vaše házenkářská meta?

Naším největším snem je být alespoň tak dobrý tým, jako jsme nyní, třeba se někomu z nás povede hrát házenou profesionálně nebo v zahraničí. A taky ukázat lidem v ČR, že i tak malá obec jako jsme my, se dokáže semknout a mít skvělé výsledky. A jednou se snad i díky tomu dočkáme sportovní haly, abychom mohli hrát i vyšší ligu. Ty menší sny jsou, abychom měli možnost a peníze jezdit dál na turnaje a to nejen po ČR, ale i do zahraničí.

 

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin.

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Ábíčko natáčelo v Legolandu: Video mag plný novinek a zábavy

Ábíčko natáčelo v Legolandu: Video mag plný novinek a zábavy

Video seznamka s baby luskounem v ABC magu

Video seznamka s baby luskounem v ABC magu