7 nej z Harryho Pottera: Aneb kde najdete Bradavice?

7 nej z Harryho Pottera: Aneb kde najdete Bradavice?
Sdílej
 
Do kin právě přichází poslední film o slavném kouzelnickém učni: Harry Potter a Relikvie smrti 2. V tomto díle se odehraje největší bitva z celé této úspěšné ságy. Ale Harry Potter je rekordní i v mnoha jiných ohledech! Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí z jeho fantasy světa, o nichž jste možná neměli ani tušení!

1. Místo vzniku: Vlak do Londýna

Jak vše začalo? Britskou spisovatelku Joanne Rowlingovou napadlo stvořit fantastický svět Harryho Pottera během nudné čtyřhodinové cesty vlakem z Manchesteru do Londýna. Než přijela do hlavního města Velké Británie, měla již vymyšlenu hlavní dějovou linku úvodní knihy Harry Potter a Kámen mudrců, včetně jejích klíčových postav!

2. Kde hledat kouzelnickou školu?

Bradavická škola čar a kouzel, která má v Potterovských příbězích důležitou roli, je samozřejmě vymyšlená. Ovšem drtivá většina scén z jejích interiérů se natáčela na Oxfordské univerzitě, tedy na skutečné škole - ovšem bez již zmíněných kouzel a pohyblivých obrazů...

3. Reální lidé v příběhu!

Věděli jste, že jedinými skutečnými osobami, přenesenými Rowlingovou do knih o Potterovi, jsou studentka Nebelvírské koleje Natalie McDonaldová a alychimista Nicolas Flamel? V prvním případě šlo o mladou britskou fanynku, která napsala Rowlingové před svou tragickou smrtí pochvalný e-mail. Flamel pak byl francouzský písař, obchodník a alchymista žijící na přelomu 14. a 15. století v Paříži. Podle legend prý dokázal měnit rtuť ve zlato a našel elixír mládí.

4. Po stopách Ministerstva kouzel

Se ve Velké Británii můžete vydat na vlastní pěst (vybaveni speciálním průvodcem nebo znalostmi z internetu) či s několika cestovními kancelářemi. V Londýně podobnou prohlídku nabízí například cestovka BritMovie Tours. Dozvíte se, kde najdete předlohu pro Ministerstvo kouzel, Banku Gringottoých nebo slavné nástupiště 9 a ¾. Všechna tato londýnská místa byla však po nasnímání kamerami upravena pomocí digitálních efektů, aby odpovídala vzhledu ve filmovém scénáři.

Larp: Na víkend hrdinou

Larp: Na víkend hrdinou

5. Kdy se narodil Ron?

Díky informacím z knihy Harry Potter a Tajemná komnata, stejně jako podle dalších knížek, se dají odvodit časové údaje o jejích postavách i některých událostech. Víte, že například Harry Potter se měl narodit 31. července 1980, tedy o několik měsíců později než jeho kamarád Ron Weasley (narozen v březnu 1980)? A když už jsme u té tajemné komnaty - k jejímu otevření Voldemortem prý došlo roku 1942...

6. Prvenství ve třetím rozměru

Z celé série se poprvé převedení do třetího rozměru dočkaly kopie Harryho Pottera a Fénixova řádu určené pro kina IMAX. Tehdy však šlo pouze o závěrečnou a poměrně krátkou část filmu. Právě uváděný film - Relikvie smrti 2, je již celý natočen ve 3D formátu. Proto si jeho bitvy a akční scény, můžete v kině užít mnohem víc.

7. Nej vizuální efekty

Ve snímku Harry Potter a Fénixův řád byla poprvé v celé sérii použita scéna kompletně vytvořená počítačem. Šlo o Oddělení záhad, v němž leželo na dřevěných policích kolem 15 tisíc křišťálových koulí. Jejich čistění by štábu zabralo tolik času, že by se využití skutečných rekvizit nevyplatilo. Další megaefekty uvidíte v závěrečné bitvě proti Voldemortovým nestvůrám a kouzelníkům, zachycené v Relikvii smrti 2.

A jedna zajímavost navíc!

Úplně poslední scéna v druhé části Relikvie smrti 2 byla upravena pomocí stejného počítačového softwaru, jaký byl použit i ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona v roce 2008. Jde o fiktivní zestárnutí několika hlavních postav filmu. Nakolik se to tvůrcům podařilo, se můžete přesvědčit na vlastní oči v kině.

Na hranici světů: Nalezneme v kosmu mimozemšťany?

Na hranici světů: Nalezneme v kosmu mimozemšťany?

Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?

Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?

Klíčová slova:
potter, harry
 

Články odjinud