Deskovinky #27: Hra o trůny na stole

Deskovinky #27: Hra o trůny na stole
Sdílej
 
Zdá se, že nás Hra o trůny  jen tak neopustí. Stejně tak se na našich stolech zabydlel Mars a vracejí se na něj střelené kachny. Pojďme na to!

Mars: Teraformace

Rozšíření pro rudou planetu

Že je Mars: Teraformace vážně pecka jsme psali v recenzi. Přestože hra netrpí nedostatkem a 200 unikátních karet se jen tak neohraje, vývojáři z FryxGames se rozhodli základní hru obohatit o několik rozšíření.

 

Jako první přijde Hellas & Elysium. Obsahuje dvě nové herní mapy, na kterých jsou jinak rozložené odměny za umístění destiček. Mapa Hellas zabírá jižní pól se stejnojmenným kráterem, který volá po svém zaplavení, zatímco mapa Elysium se orientuje kolem nejvyšší hory sluneční soustavy Olympus Mons v oblasti marťanského rovníku. Rozšíření vyjde v češtině již příští měsíc.

Rozšíření pro Mars: Teraformace vyjde v češtině •  Mindok

Druhá expanze nese název Venuše. Mapa Venuše se používá zároveň s mapou Marsu (kteroukoliv). Venuše má svůj vlastní čtvrtý faktor, o který se můžete a nemusíte starat. Aby se totiž nezpomalilo kolonizování rudé planety, přispívá Světová vláda na rozvoj Venuše vlastními zdroji. Pro vás to znamená více příležitostí k zisku megakreditů. Rozšíření Venuše je plánováno na říjen letošního roku.

Druhé rozšíření pro Mars: Teraformace vás pošle na Venuši •  Mindok

Střelené kachny – Bláznivý hon opět začíná

Malá karetní hra Střelené kachny kdysi patřila mezi stálice obchodů a herních stolů. Střílení střelených kachen protihráčů a snaha zachránit své kachny bylo vždy zábavné a díky své skladnosti se hra podívala na bezpočet výletů. Pak však z ničeho nic zmizela z obchodů a na několik let se po ní slehla zem. Lidé jí však stále chtěli a společnost Albi nakonec vyslyšela jejich volání.

Střelené kachny tak opět najdete v poličkách prodejen. Hra si neprošla žádnou renovací a i po tolika letech je pořád stejně zábavná. Různými manévry a nálety ochraňujete své kachny před smrtícím terčem dychtivých lovců, zatímco se snažíte nalákat mušky pušek na kachny soupeřů. Poslední kachna ve hře vyhrává. Ideální zábava na letní stanování, na pláž nebo do vlaku.

Hra o trůny – nálož nových her

Fenomén Hra o trůny se protlačil snad všude. Začalo to knižní sérií, kterou ještě více proslavil televizní seriál následovaný nutnými hračkami a doplňky. Když se k licenci dostalo americké Fantasy Flight Games, bylo zaděláno na desítky stolních her. Dočkali jsme se velice povedené obrovské deskovky, ale i karetní hry, která se nyní rozrůstá o krabičku Strážci na zdi. A k tomu přibyly ještě další dvě samostatné hry rovnou pěkně v češtině.

První z nich je uzavřená karetní hra Pobočník krále pro 2-4 hráče na 20 minut. Ve svém tahu pouze přesouváte kartu Varyse po herním plánu a sbíráte karty různých ikonických rodin. Převaha karet v rodině vám přinese její prapor, který slouží k určení vítěze na konci hry. Hra je velice svižná, nenáročná na pravidla a stejně jako Střelené kachny se skvěle hodí na dovolenou s partou trůnistů.

 

Zato Hra o trůny: Železný trůn je pro 3 až 5 hráčů, kteří se nebojí konfliktu s ostatními hráči. Hlavní náplní hry jsou totiž intriky – tedy to, co je ve velké deskovce Hra o trůny asi nejzábavnějším prvkem, je zde vlastně vším. Vždy dva hráči spolu řeší nějaký problém pomocí diplomacie, triků a podvodů, který mohou ovlivnit i ostatní hráči svými sliby, lhaním, vlivem a dalšími počestnostmi. Pokud znáte hru Cosmic Encouter, nebude vám tento systém cizí. Co říkáte, je léto tím správným časem na zničení dlouholetých přátelství?

Pátek – Trosečníkem na mobilu

Mobilní adaptace známých stolních her zažívají v posledním roce obrovský boom. Mezi nejkvalitnější předělávky patří rozhodně hry od FFG (Elder Sign, XCOM, Mysterium a další), ale i další hry jako třeba Pandemic. Nově se k zástupu desítek titulů přidává hra Friday od uznávaného designéra Friedemanna Friese (Vysoké napětí, Copycat, Fauna).

 

Friday (Pátek) je solitérní karetní hra o přežití na opuštěným ostrovem. Začínáte s herním balíčkem plným karet vyděšeného Pátka, kterých se postupně zbavujete při vzdorování různým nebezpečí. V průběhu jedné hry se stáváte silnější a silnější, ale zároveň čelíte větším a větším hrozbám. Friday je správný solitér, jeho poražení vám zabere desítky a desítky průchodů. Poměrně bídně zpracovaná výuka vám v tom zrovna také moc nepomůže, proto doporučujeme přečíst si přiložená kompletní pravidla. Hru najdete na Androidu i iOS za 4 dolary.

Přečtěte si také:

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Prázdninové tipy na drony pro každého!

Prázdninové tipy na drony pro každého!

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Jak budou vypadat armády budoucnosti?

Jak budou vypadat armády budoucnosti?

 

Články odjinud