Papírová historie: Vzpomínky na dávné déčkařské časy

Papírová historie: Vzpomínky na dávné déčkařské časy
Sdílej
 
Herkules byl pro elitu, všichni lepili kanagonem a měli od něj omatlaný stůl i déčka! A kromě vystřihovánek se zahledíme na starou obálku ábíčka. Co s ní?

Papírový pravěk

V době, kdy v minulém století nastal v ABC obrovský boom modelů se vybavení začínajících modelářů skládalo z nůžek, výjimečně dvou až tří variant a mnohdy neodpovídajícího lepidla - převládal Kanagon a bílá lepicí pasta, občas se sáhlo po polském Supercementu. Jen někteří našli půvab disperzního Herkules. Teprve s přibývajícími zkušenostmi přibylo do výbavy pravítko a sem tam i štěteček.

Žiletka a kufřík ábíčka

Znám dost případů, kdy nožík na nařezávání hran suplovaly buď nůžky nebo přišla ke slovu klasická „rybička“ ba dokonce poctivá zálesácká kudla. Výřezy se dělaly nejčastěji žiletkou, ačkoliv se v návodech varovalo, že není bezpečná a ani dost přesná.

Všechno vybavení se většinou házelo do šuplíku, případně krabice, nebo se povalovalo po stole. ABC sice otisklo plán na vytvoření modelářského kufříku, ale jen málokdo měl tu trpělivost a dokázal si ho vytvořit. Ábíčko se snažilo neustále připomínat, co by měl modelář mít k dispozici. Časopis několikrát otiskl seznam „základní vybavení“ a vzpomínám, že když jsem požadoval po rodičích zakoupení skalpelu, nejlépe hned dvou, dívali se na mě krajně podezřívavě.

 

Pomůcky vystřihovánkáře z ABC •  archiv

Historie před 40 lety...

Takhle zhruba měla vypadat výbava modeláře před 40 lety: Sada štětců, několik nůžek, malý nožík na nařezávání hran, pravítko, hadřík, lepidlo, korková zátka (mohla sloužit k lepšímu domáčknutí některých ploch), patentky, špendlíky lupa, žiletky, krabička na odstřižené díly. Kousky stavebnice měly sloužit k vystavení pilíře, na nějž se poté umístila zátěžová destička, aby bylo možné zafixovat třeba střechu domu. Doporučené byly ještě kolíčky na prádlo, zmíněný trojúhelník a různé dřevěné destičky, hranolky či kvádříky.

A co dnes?

Dnes mají modeláři podstatně lehčí život. V obchodech najdete hned několik plastových boxů s přihrádkami na všechno možné, výběr a kvalita pomůcek je daleko větší, ostatně vývoj jde stále kupředu. Nezměnilo se jen jedno – ani se sebelepšími pomůckami neuděláte dobrý model, pokud vám chybí trpělivost, zručnost a správný přístup k věci.

 

Historická obálka ABC s vystřihovánkou •  archiv

Ábíčko hledá a pátrá!

ABC má svou dlouhou historii. Letos je už v 61. ročníku! Na titulních stranách se motivy střídaly a objevovali se na nich i dospělí a děti. Důvody byly různé, můžeme se o nich dohadovat a ještě lépe je lze zkusit vystopovat. A tak se pouštíme do hledání a zkusíme oslovit letité pamětníky: Poznáte se? Vzpomínáte, jak jste se na obálku ABC dostali a co to pro vás znamenalo? Vždyť je to něco přes 40 let, kdy jste se na titulní straně časopisu vydali mezi ábíčkovský čtenářský národ.

Tato obálka je zajímavá také tím, že se čtenáři mohli přesvědčit, že modely z ABC jsou nejen slepitelné, ale i pohlednou ozdobou domácích poliček (i když v tomto případě je zřejmé, že o žádnou domácnost nejde, lze napovědět, že snímek byl pořízen přímo v redakci ABC). Pakliže se poznáte, napište nám email na adresu abc@cncenter.cz.

Více o vystřihovánkách najdete tady

 

 

Papírový svět: Vystřihovánky Boeingu a školy zdarma

Papírový svět: Vystřihovánky Boeingu a školy zdarma

Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie

Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie