Vystřihovánky v novém ABC 15: Stavba Nového Města pražského

Vystřihovánky v novém ABC 15: Stavba Nového Města pražského
Sdílej
 
V novém ABC číslo 15 najdeš tyto vystřihovánky: dioráma stavby Nového Města pražského a pokračování vesmírného komplexu Robinson.

Dioráma

Stavba Nového Města pražského

Praha se rozrůstá

Praha se za panování Karla IV. rychle rozrůstala a v evropském měřítku nabývala na významu. A protože tehdejší velikost města přestávala stačit příchozím obyvatelům, král rozhodl město značně rozšířit. 28. března 1348 osobně položil základní kámen ke stavbě hradeb Nového Města pražského.

Stavebníky motivoval slibem, že kdo do roka a půl dostaví na svém pozemku městský dům, bude na dvanáct let osvobozen od daní. A motivace fungovala. Do několika let mezi novými hradbami vyrostlo několik set domů. Rozloha Prahy se téměř zečtyřnásobila a do dvaceti let žilo v Praze proti původním deseti tisícům na čtyřicet tisíc obyvatel. Město tak skutečně podle králových předpokladů dosáhlo velikosti a významu největších evropských metropolí. Plán nového města byl po všech stránkách precizní. Kromě ulic s městskými domy počítal s rozsáhlými zahradami, velkolepými trhy (náměstími) a novými kostely.


PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Celou vystřihovánku nejprve podlepte čtvrtkou, zatěžkejte a nechte dobře proschnout. 

 

Dioráma výstavby Nového Města pražského: Návodná kresba •  ABC


NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Nejprve vystřihněte pozadí 1. Do dílu 2 vyřízněte červeně vyznačené otvory a slepte s dílem 1. 

2. Postupně dioráma osazujte vystřiženými figurkami 3–12. Chlopně figurek prostrčíte otvorem v terénu a přilepíte z rubu. Při umísťování se orientujte podle návodné kresby nebo fotografie.

Komplex Robinson

ION rafinérie

V soustavě s bleděmodrým „sluncem“ došlo k nepochopitelné proměně obydlených planet v ohnivý opar. Světy jeden po druhém zmizely. Celá civilizace byla vymazána. Kapitán vnitroplanetární linky R7 zamířil na vnější koridor soustavy v naději, že se mu podaří spojit i s dalšími přeživšími. Na orbitu posledního známého světa vnějšího koridoru byl zformován komplex ROBINSON. Je to soubor osmi lodí tvořící unikátní soběstačný celek.

Na jeho špici se nalézá již zmíněná linka R7, tedy REA Liner R7 číslo 561, napojená na strojírenskou loď Orca, srdce celého komplexu, pojící k sobě další unikátní celky. Na levoboku je loď Beam Catcher s dalekodosahovými senzory a vysílači, na pravoboku Ion rafinerie pro výrobu paliva a tankovací stanice obslužných modulů. Za Orcou jsou navázány dvě lodi s výkonnými motory. Jednou je dálková linka Next liner a druhá Solar explorer s generátorem štítů. Na ocase Robinsonu je proti směru letu připevněna vlajková loď Opalia a vše korunuje shora připevněný luxusní křižník Neucomu s obrovskou zahradou a velitelským můstkem.

Postupně si v tomto roce budete moci slepit všechny lodi a spojit je do komplexu ROBINSON.

 

Z KOMPLEXU ROBINSON JIŽ VYŠLO

ABC 3/2016: REA Liner

ABC 8/2016: Orca

ABC 11/2016: Beam Catcher

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Jednotlivé díly vystřihněte. Hrany, jež budete tupým nožem rýhovat z líce tisku, jsou zakresleny čárkovanou čarou (- - -), papír ohněte lícem od sebe. Hrany, které budete rýhovat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), papír ohněte lícem k sobě.

2. Díly lepte pomocí chlopní. Umístění dílů je vyznačeno v místě přilepení shodným číslem.

3. Pro sestavení komplexu jsou potřeba tři kusy feritových nebo neodymových magnetů a jeden kus tenkostěnného plíšku (plátku) z magnetického kovu.

 

Komplex Robinson: Návodná kresba •  ABC


NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte, narýhujte a slepte nádrž z pláště 1 se dvěma magnety na rubu. Plášť uzavřete dnem 4 a vrchlíkem 2. Na vršek vrchlíku 2 nalepte zúžení 3 s kokpitem 8 a dvěma tankovacími trubicemi 6, 7. Na dno 4 nalepte motor 5.

2. Na plášť 1 přilepte křídlo 10 (2x), křídlo 11 (2x) a spojovací mechaniku 9 s vloženým magnetem na rubu. Pokračujte tankovacím ramenem složeným z křídla 12, přípravny 13, spojovacího potrubí 14, mezičlánku 15, tankovací hubice 16 a koncového stanoviště 17.

3. K tankovací lodi připevněte samoobslužný modul z dílů 18, 19 pomocí vloženého tenkého plátku magnetického kovu.

Tyto vystřihovánky najdete v ABC 15/2016

Více vystřihovánek najdete tady

Dioráma: Korunovace Karla IV. českým králem

Dioráma: Korunovace Karla IV. českým králem

Dioráma: Bitva u Kresčaku

Dioráma: Bitva u Kresčaku