Fortnite, Batman, sopka a dinosauři v novém ábíčku

Nové číslo časopisu ABC je plné zajímavých věcí. Batman a jeho spojenci i nepřátelé dorazili do super hry Fortnite, kde prožívají Bod nula. Hlavním tématem je střední váha mezi dinosaury. Píšeme o vybuchlé sopce a zároveň nové turistické atrakci na Islandu. To všechno, vystřihovánky, komiksy, vtipy, luštění a ještě mnohem více najdete v novém ábíčku. Podívejte se!

Koupit časopis ABC online >

Sopka jako atrakce

Přestože část naší republiky má z geologického pohledu vulkanický původ, sopka je pro nás Čechy cosi exotického, tajemného a pocitově velmi nebezpečného. Vždyť kdo z nás si při slově sopka nevzpomene na Pompeje nebo Krakatou? V některých zemích je sopka běžná součást života a mnohdy současně i turistická atrakce.

Ostře sledovaná sopka: Fagradalsfjall vybuchla na sociálních médiích

Víte, kolik potenciálně aktivních sopek byste na zeměkouli nalezli? 1500! Z toho u dvou třetin erupce právě probíhá nebo v nedávné době proběhla a hrozí další. A to počítáme jen ty, které jsou na souši. Podmořské aktivní vulkány nejsou ani kompletně zmonitorovány.

Nejvíce „suchozemských“ aktivních sopek se nachází v tzv. Ohnivém kruhu, který lemuje ze tří světových stran Tichý oceán. Ale i v Atlantiku jsou významná vulkanická ložiska. Typickým příkladem je Island, který je bez nadsázky ostrovem sopek.

Právě tam se vydáváme v článku Pavla Dobrovského na straně 46 v novém ABC. Na Islandu totiž aktuálně probíhá erupce sopky Fagradalsfjall, na níž lze skvěle demonstrovat, jak netradiční atrakcí může takový přírodní jev být v době globální pandemie, vyspělých technologií a rozvinutých sociálních médií.

Vystřihovánky v ABC č. 9/2021

V novém ábíčku ale píšeme taky o tom, jak se Batman dostal do hry Fortnite a nechybí ani spousta dalších zábavných zajímavostí.

Dinosauři teenageři vytlačili konkurenci

Mladí, draví a žraví. Potomci obřích teropodů byli jen střední váhou mezi dinosaury, ale ovlivnili své okolí způsobem, který v současných ekosystémech nemá obdoby.

Australský vetřelec Aussie Invader 5R

Australský stroj Aussie Invader 5R, který pohání raketový motor o výkonu 149 MW, se pokusí překonat rychlostní rekord.

Roj dronů Fly Fire

Jak udělat světelnou show? Stačí z kufříku vybalit chytré drony Fly Fire, rozložit je na zemi a stiskem klávesy vypustit do vzduchu!

Záhadné kroužení a 3D snímače

Mořští živočichové žijí v trojrozměrném prostředí. Jakým způsobem ho skutečně využívají, zjistili vědci teprve nyní.

Samořídící autobus Excelsior AV

Samořídící autobus Excelsior AV nepotřebuje šoféra, může jezdit klidně na odík a je plně připraven k nasazení do ulic.

Hvězdokupa Hyády a temná hmota

Počítačová simulace odhalila epický zápas mezi hvězdami a přiblížila astronomy k porozumění chování temné hmoty.

Kup si nové ABC online už teď a tady >

Časopis ABC vychází dvakrát měsíčně, informuje, baví a podporuje tvořivost. Archiv starších ábíček najdete tady.

ABC č. 9/2021 je v prodeji od 27. 4.

Český letoun L39NG a hry pro mechaniky v ABC

LEGO VIDIYO a tradiční řemeslo v časopisu ABC

Nové ábíčko představuje českého kosmonauta v montérkách

Klíčová slova

auto, dron, dinosaurus, Batman, abc, sopka, autobus, astronomie, island, ábíčko, hvězda, Fortnite, teropod, Fortnite Battle Royale, autonomní auto, hvězdokupa, autonomní stroj, rychlostní rekord, nové ABC, výbuch sopky, drony, Aussie Invader 5R, Excelsior AV, Fly Fire, hvězdokupa HyádyFacebook komentáře