Moderní technika: Dejte mi lytr světla

Moderní technika: Dejte mi lytr světla
Sdílej
 
Foťák Lytro má přinést revoluci ve fotografování. Zvědavost nám nedala, položili jsme ho na virtuální pitevní stůl a podívali se do jeho technologických vnitřností.

 

Dlouhé úvody nemají v tomto případě cenu: Lytro je úplně jiný foťák, než na jaký jste zvyklí. Vůbec se s ním nemusíte namáhat ostřením, stačí namířit na scénu a stisknout spoušť. Jak z toho můžete udělat relativně dobrou fotku? Lytro scénu před objektivem neukládá pouze na základě intenzity světla odraženého od fotografovaných předmětů – tak to dělají klasické fotoaparáty, ať už zachycují obraz na čip nebo na filmové políčko. Lytro přidává ještě jednu vychytávku: kromě síly světla zachycuje i směr, ze kterého přichází.

Ostří se až doma

Uvnitř má Lytro větší než malé množství technologické magie. Mezi objektiv a záznamový čip vloženo speciální pole „mikročoček“, takzvané světelné pole (light field). Jde vlastně o jakési miniobjektivy, které jsou hustě nasázené vedle sebe a posílají do centrálního úložiště informace o síle a směru jedenácti milionů odražených světelných paprsků, které jimi procházejí. Zachycení směru světla poskytuje nebývale praktické efekty. Na čip se totiž uloží informace o vzdálenosti každého předmětu na scéně, tím pádem i o jeho ostrém zobrazení. Foťák proto může snímat okamžitě, bez pauzy na ostření! Doma na počítači si pak v klidu můžete zvolit, na co chcete ostřit. Tím si ušetříte nervy a vlasy, které si trháte, když při prohlížení fotek zjistíte, že jste jinak skvělou kompozici pokazili špatným zaostřením.

 

Sklízení světelného pole

Zní to senzačně, ale upřímně řečeno – nejde o nečekanou novinku. Se světelným polem experimentovali inženýři na Stanfordské univerzitě již na začátku jednadvacátého století a roku 2010 firma Adobe předvedla svojí vlastní technologii. Předtím to zkusili třeba Němci z firmy Raytrix, jenže za finální produkt chtěli dva a půl tisíce dolarů. To se nikomu platit moc nechtělo. Byl to až absolvent Stanfordu Ren Ng, který přišel s ideálním kompromisem. Na letošní konferenci představil Lytro a dokázal stlačit cenu na 399 dolarů, tedy nějakých osm tisíc korun za verzi s 8 GB úložného prostoru.

Dvě tlačítka a dost

Ren Ng je od prvního pohledu praktickým designérem. Technologii, která má potenciál změnit fotografický svět, nezabalil do přístroje s desítkami tlačítek, na které byste koukali jako na UFO. Naopak – jeho přístup je blízký focení mobilem: minimum ovládacích prvků pro maximální vizuální efekt. Na čtvercovém hliníkovém tubusu Lytra proto najdete pouze dvě tlačítka. Jedno je pro zapnutí, druhé pro vyfocení – a to je vše. Displej na zadní straně je dotykový a jednoduchým ťuknutím na jedno místo obraz exponujete nebo přiblížíte. Problém s focením ve večerních podmínkách nebo špatně osvětlených místech řeší objektiv se světelností 2.0 (pro ty, kteří neví, co to znamená: Můžete relativně dobře fotit i při nedostatku fotonů).

Revoluční rychlofoťák

S rozměry 41 x 41 x 112 milimetrů a váhou 214 gramů se Lytro pohodlně vejde do kapsy, což zvyšuje jeho praktičnost při nutnosti rychlého cvaknutí. Prostě vytáhnete, namíříte a cvaknete, celá operace trvá pár sekund. V tuto chvíli je Lytro nečekanou – a o to vítanější – novinkou v oblasti digitální fotografie, které se revoluční kroky v poslední době vyhýbaly. A tenhle je pořádný: Fotografovi umožňuje, aby zapomněl na všechny fígle s ostřením a nastavením expozice a soustředil se jen na kompozici svého snímku. Není to paráda?

 

Jak vzniká sopečný ostrov? Ďábelsky krásné Kanárské ostrovy

Jak vzniká sopečný ostrov? Ďábelsky krásné Kanárské ostrovy

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

Moderní technika: Tiskárna, co tiskne sama sebe

Moderní technika: Tiskárna, co tiskne sama sebe

Klíčová slova:
technika, fotak, lytro, revolucni
 

Články odjinud