Orlovec říční: Zastavený okamžik

Orlovec říční: Zastavený okamžik
Sdílej
 
Momentka zachycující orlovce říčního v okamžiku, kdy se vynořuje z vody s ulovenou rybou, je dramatická, ale zdaleka nevystihuje skutečnost.  

 

Orlovec říční (Pandion haliaetus) je mezi dravci výjimkou. Díky své potravní specializaci je dokonale přizpůsoben k lovu ryb. Od všech ostatních dravců se proto liší natolik, že pro něj vědci museli vytvořit samostatnou čeleď orlovcovitých (Pandionidae), ve které je jediným zástupcem. To ale vůbec nevadí, toto omezení vynahradí svým téměř kosmopolitním rozšířením: s výjimkou Antarktidy žije na všech světadílech.

Kvůli potravě je samozřejmě vázán na oblasti s velkými vodními plochami, ať už se jedná o jezera, rybničnaté oblasti, mohutné říční toky nebo mořské pobřeží. Tam všude nachází dostatek potravy. U nás se zatím vyskytuje jen během tahu, protože však hnízdí v okolních zemích (v Německu či v Polsku), není vyloučeno, že se časem zabydlí i v některých našich rybničnatých oblastech.

Svou kořist si orlovec vyhlíží z výšky a jeho lovecká strategie závisí na velikosti ryby a také hloubce, v jaké ji zahlédne. Jak loví na hladině i pod hladinou a na jak velkou kořist si troufne, uvidíte na následujícím videu, které představuje orlovce lovící v různých prostředích. A teprve na něm uvidíte, co všechno se na jediné momentce nedá zachytit.

Orlovec si často vyhlédne rybu, která je doslova na hranici jeho možností. Pokud se mu podaří zvednout ji nad hladinu, obvykle mívá vyhráno. Zpomalené záběry takového souboje mezi dravcem a rybou ukazují, jak je tento dravec krásný a elegantní.

Největší dravec u nás: Orel mořský

Největší dravec u nás: Orel mořský

Birdwatching 25: Jak se stát ornitologem

Birdwatching 25: Jak se stát ornitologem

Psí plemena: Bígl, tančící pes

Psí plemena: Bígl, tančící pes

 

Články odjinud