Zlatý oříšek: Daniela začala baletit už ve dvou letech

Zlatý oříšek: Daniela začala baletit už ve dvou letech
Sdílej
 
Finalistka ankety Zlatý oříšek ABC Daniela Valešová začala s baletem už ve dvou letech. Teď je jí třináct. Je z Broumova a věnuje se klasické verzi baletu. Za své největší úspěchy považuje: 1. místo sólo (balet) Pardubická Arabeska, 1. místo sólo (balet) Na Špičkách Brno nebo 1. místo sólo (balet) Kábrt Cup Kutná Hora.

 

Časopis ABC jako dlouholetý partner soutěže Zlatý oříšek vrací všech 21 finalistů do hry! Vítěz ábíčkovského kola ankety získá cenu Zlatý oříšek čtenářů ABC. O tom, kdo to bude, můžeš rozhodnout i ty.

Danielo, s jakým oborem jsi do Zlatého oříšku přijela soutěžit?

Přijela jsem s baletem.

Máš na sobě nádherný úbor, naši čtenáři ho ale nevidí, popiš ho.

Jsou to zelené kalhoty a zelená podprsenka ozdobená kamínky a korunka.

Takže ty si přijela jako princezna? Nebo jako co?

Je to z baletu, kde hraju princeznu, takže je to princezna.

Já jsem se snažila být vtipná, a nakonec jsem to uhádla. Uměla bys pro úplné laiky popsat, co vlastně balet je? Co je to za disciplínu?

Spousta lidí si myslí, že je to vlastně sport, je to velmi těžké. Je to umění, něco jako divadlo. Je to sice hodně o technice, ale když se jdete podívat na balet, tak jsou tam velké herecké výkony. Třeba Labutí jezero.

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Jak si se k baletu dostala?

Ve dvou letech mě přihlásila mamka. Když jsem byla malinká, tak se mi nechtělo, docela jsem se bála, ale postupně jsem si na to navykla a hrozně mě to začalo bavit a už od té doby tančím, jak to jde.

Ve dvou letech? To sotva děti chodí, co tam dvouleté děti dělají?

To nebyl balet, jako tancuju teď, dělali jsme tam základní věci, které se dělají v té přípravce, ale postupně to začalo být lepší a ze začátku to byly nějaké malé skoky a tak.

Pamatuješ si na ty chvíle, kdy tě to začalo bavit?

Já si myslím, že mě to začalo bavit někdy v 8 letech. Pamatuju si to, protože jsem byla na první soutěži a mám ráda vždy tu atmosféru a vždy když jsem na nich, tak na mě padne taková nostalgie. Ráda vidím ty lidi na těch soutěžích, takže od té doby mě to začalo bavit.

V 8 letech od toho hodně holek naopak utíká, protože to je velká dřina, je pravda, že balet je opravdu taková dřina?

Pokud to chcete dělat profesionálně tak ano, je to velká dřina. Zatím jsem ale moc holek, co by od toho utíkaly, nepotkala. Spíš je to jen tak tolik nebaví, a že už na to nemají čas a většinou hodně mých kamarádek vystřídaly i jiné obory, třeba aerobik nebo gymnastiku. Mě to ale pořád baví.

Kolik času baletu obětuješ?

Já tančím každý den, ale pravidelně a intenzivně tak 3x týdně,

Každý den znamená, že tancuješ i doma?

Tak většinou o víkendu se protahuji a posiluju. Sice mám na chalupě menší baletní sál, ale úplně netrénuju. Normálně ale v baletním sále v baletním domě, kam chodím.

Co je na baletu nejtěžší?

Mě to tak baví, že bych ani neřekla, že je tma něco tak těžkého, ale někdy rozsah. Nedělá mi to ale nějaký problém, ale ten balet je hodně o technice a o přesnosti, a to je někdy těžké, ale nějak mi nepřijde, že by tam bylo něco tak těžkého, že bych to úplně nezvládala.

Na jakou hudbu nejraději tančíš?

Asi balet z baletu Louskáček. Já jsem tancovala zatím sólo. Je to krásná hudba, je to z baletu Louskáček a je vánoční. Takže asi na Louskáčku.

Jaké úspěchy už v baletu máš?

Mám první místo v Pardubické Arabesce, potom mám například první místo v brněnské soutěži Na špičkách, nebo první místo v Kutné Hoře a teď jsem získala první místo v soutěži Baletní mládí v Praze.

Anketa Zlatý oříšek ABC: Nejšikovnější děti Česka

Anketa Zlatý oříšek ABC: Nejšikovnější děti Česka

Kam bys to chtěla s baletem dotáhnout?

Já bych se chtěla baletu věnovat, co nejdéle to půjde. Budu ráda, když to půjde nejdál, ale taky bych jednou ráda balet učila.

Jsi na základní škole?

Jsem na gymplu.

A co třeba konzervatoř?

O tom jsem přemýšlela, ale je to rozhodnutí na celý život. Je to těžké se rozhodnout.

Krom baletu, máš ještě jiný koníček?

Chodím na piano, ale tomu se nevěnuji jako baletu, mám ho jen jednou týdně. Je určitě dobré mít i základy jiného koníčku, takže piano.

Jak se balet trénuje? Musíš chodit jen do baletního sálu anebo třeba chodíš do posilovny, běhat. Posiluješ fyzičku?

Nejvíc cvičím v baletním sále, ale ve svém věku jsem si to tolik dřív neuvědomovala a tancovala jsem jen na sále, ale teď chodím i běhat, že si dám 2 km anebo doma posiluji. Do posilovny jdu jen někdy, ale většinou to je doma jak v posilovně.

Chtěla by ses stát profesionální baletkou?

Určitě, když jsem byla malá. Když jsem viděla tu sukni, ty špičky, tak jsem vždy chtěla být baletkou, je to nádhera, ale je to rozhodnutí na celý život, takže se nad tím musí popřemýšlet. Ale je to určitě úchvatné, nádherné.

Tak já ti držím palce nejenom k získání Zlatého oříšku čtenářů ABC, ale taky aby ses rozhodla správně.

Děkuji a na shledanou.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC

Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC

Nový hypersonický letoun zvládne létat dvakrát rychleji než střela ze samopalu

Nový hypersonický letoun zvládne létat dvakrát rychleji než střela ze samopalu