Zlatý oříšek ABC: Herec, tanečník a zpěvák Ondřej Tolar

Zlatý oříšek ABC: Herec, tanečník a zpěvák Ondřej Tolar
Sdílej
 
Ondřej Tolar (13 let, Stříbro) má rád muzikálový zpěv, herectví, tanec, balet a zpěv. Hraje hlavní roli v muzikálu Billy Elliot (role Billyho) a v původním baletu Chaplin (zpěv a tanec) v DJKT Plzeň.

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, budete moci během letních prázdnin na tomto webu.

Ondřeji, jak ses dostala k muzikálovému zpěvu?

Ve třetí třídě jsem přemluvil rodiče a pana ředitele ZUŠ, aby mě přihlásili na konkurz do muzikálové školy při divadle DJKT Plzni. Splnil jsem talentové zkoušky ze zpěvu, tance a herectví. Tak 4. rokem navštěvuji muzikálové studio při divadle, kde je šéf muzikálu Lumír Olšovský. Učí nebo učili nás zde úžasní zpěváci, herci, tanečníci z muzikálového souboru divadla. Jako je P. Klimenda, T. Koželuhová, L. Ondruš, P. Režný, Š. Režná, N. Kubešová, V. Koutecký, K. Falcká…

Jak často cvičíš?

Tak 2 x v týdnu odpoledne máme muzikálovou školu.

V jakém muzikálu už jsi hrál nebo hraješ?

Momentálně hraji v muzikále Billy Elliot hlavní roli Billyho. Který napsal Elton John. Říká se, že je to nejtěžší dětská role na světě. Hrál jsem také v muzikále Josef a jeho úžasně pestrobarevný plášť v dětském sboru a zpíval závěrečné sólo. Tohle vše v divadle DJKT Plzni. Dále jsem ztvárnil Jendu v muzikále - Ať žijí duchové na Live Art campu.

Co je na muzikálovém zpěvu nejtěžší?

No to je jasný... musíte umět zpívat, tancovat a ještě umět hrát. Prostě všechno. Muzikál je vlastně o všem, o zpěvu, tanci a herectví. Nejde jedno neumět. A těch emocí co musíte ztvárnit. Jen v Billy Elliotu musím zpívat, tančit, stepovat, zvládnout balet a těch emocí - zlost, nenávist, lásku, smutek, radost. V muzikálovém zpěvu je nejtěžší umět zpívat a zároveň zpěvem vyprávět příběh.

Jak se dostal k herectví? Jaké role už jsi ztvárnil?

Herectví je zároveň součástí muzikálu. Dobře mluvit, nemumlat a správně se vyjadřovat. Hrát přirozeně. Za to moc děkuji Lumíru Olšovskému. Co se se mnou natrápil. Už vím, že měl a má ve všem pravdu. Měl jsem možnost díky tomu moderovat Perlu Plzeňského kraje, dvouhodinový galavečer předávání cen pro mladé umělce. Také občas dabuji i reklamy. Nejlepší byla reklama na Nurofen, kde jsem daboval tak 3-4 holčičky a kluky.

Máš nějakou vysněnou roli? A pokud ano, jakou?

Tak to mám zcela jasno SMRT v muzikálu Elisabeth. Muzikál hraje divadlo DJKT Plzeň. V roli Smrti exceluje P, Režný, který za ní dostal cenu Thalie. Duet v tomto muzikále P. Režného a P. Klimendy je taky můj sen. I zazpívat si z jedním z nich.

Jakému druhu tance se věnuješ?

Moderna, balet, jazz, step.

Máš v tanci nějaké úspěchy?

To, že jsem získal roli Billyho, která je tanečně velmi náročná. A také, že vás lidi za ten tanec při představení pochválí potleskem. A největší úspěch když mi pochválí Pavel Klimenda, můj učitel tance. Jen vždy je nějaká chybička, kterou musím příště opravit. Jsem mu za to moc vděčný, protože je stále co zlepšovat a učit se dál a dál. Chtěl bych jednou být jako on. Je to úžasný tanečník, učitel, zpěvák a taky člověk. Moc si ho vážím.

Jak a v kolika letech ses dostal k baletu?

K baletu jsem se dostal náhodou, když si mě vybral šéf baletu J. Pokorný do svého baletu CHAPLIN. Bylo to ve 4. třídě. Ztvárnil jsem malého Chaplina, který v představení jako jediný zpívá. V představení jsem ještě ztvárnil Chaplinova syna. Už tam mi balet naprosto dostal. Koukat se na Karla Audyho, Richarda Ševčíka nebo Jarmilku Hruškociovou, to bylo něco. Tam se o mě staral choreograf a taneční mistr Martin Šinták. Ten se taky stal můj prvním učitelem baletu.

Co je na baletu nejtěžší?

Právě M. Šinták byl pro mě tím největším učitel baletu v začátku. Byl to pro mě pan učitel. Nic mi neodpustil a makal se mnou. Naučil mi dát do baletu emoce a tancem je ukázat. Ano balet je velmi náročný na přesnost a někdy trochu bolí, ale je nádherný. Díky svým učitelům baletu - K. Audy, A, Tarkošová, M. Kováč a nyní M. Hradil - ty hodiny baletu zvládám a moc se na ně těším.

Jak se člověk může naučit stepovat?

Já jsem se ho naučil díky roli Billyho Elliota, kde musím umět stepovat. Andrej Mikulka to se mnou vydržel a naučil mi to.

Kterých úspěchů si nejvíce vážíš?

Nejvíc si vážím role Billyho Elliota a to, že jsem zvládnul tu roční dost náročnou přípravu na tento muzikál. Vážím si, ale každé role nebo příležitosti. Moc si vážím stipendia M. Kožené MenArt muzikálový zpěv u Radky Fišarové. A toho, že z divadlem a školou zvládám i sport. Jsem členem České reprezentace starších žáků v nohejbale. Jsem mistr ČR ve dvojicích a více mistr v singlu. Momentálně jsem moc šťastný z 1. místa v krajské kole a postupu do celostátního kola v muzikálovém zpěvu Karlovarský Skřivánek. Vážím si také své rodiny, která mi moc podporuje, školy a ZUŠ a mojí učitelky zpěvu H. Bezděkové.

Rozhovory s účastníky ankety Zlatý oříšek čtenářů ABC najdete tady.

Festival ABC: Rodinný festival 2022 je za námi

Festival ABC: Rodinný festival 2022 je za námi

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek

ABC uvádí speciál Vesmír

ABC uvádí speciál Vesmír