Zlatý oříšek ABC: Laura Mohylová tančí, zpívá i hraje

Zlatý oříšek ABC: Laura Mohylová tančí, zpívá i hraje
Sdílej
 
Laura Mohylová (11 let, Olomouc) má zálibu v klasickém baletu a moderním tanci, sólovém zpěvu i muzikálovém herectví. V roce 2021 se stala mistryní světa v baletu v kategorii Klasický balet a vicemistryní světa v kategorii Song and Dance.

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, budete moci během letních prázdnin na tomto webu.

Lauro, s jakým oborem ty jsi přijela soutěžit do Zlatého oříšku?

Tak já tedy mám hodně oborů, balet, zpěv, moderní tanec, a to je asi všechno.

To asi bohatě stačí. Popsala bys čtenářům, co máš na sobě? Protože vypadáš úžasně.

Tak je to, říká se tomu v baletním světě balerína, ale to vy asi nevíte, co to znamená, je to takový baletní červený kostým, takový talíř, když si představíte, ozdobený zlatými blbostmi [smích], různými věcičkami, kytičkami a krajkou a tak. A je to nádherný kostým.

Jak a v kolika letech ses dostala k baletu?

Já baletím od 3 let a dostala jsem se k baletu tím, že jsem měla ploché nohy a lékařka mi doporučila, abych začala dělat balet. Taková vtipná historka, nikdo nevěřil, že bych mohla být aspoň trošku dobrá, jo. Ze začátku to bylo fakt hrozný.

Co bylo nejtěžší?

Tak vůbec mě nebavilo stát u tyče a furt opakovat stejný cviky prostě, plié, tendu a takový prostě baletní cviky. A přemlouvala jsem tetu, abych tam nechodila, že prostě to nemá důvod, že mě to nebaví. A řvala jsem a vztekala jsem se, ale dneska děkuju Bohu, že mě tam mamka přihlásila a že mě nutili do toho, protože pak mě to začalo bavit a teď jsem tady.

A co tě na tom baví nejvíce?

Asi to, že se tančí srdcem a že to prostě miluju a že je to krásný sport nebo umění.

Jaké úspěchy už máš v baletu?

Tak můj asi největší úspěch je mistrovství světa, že jsem mistryně světa ve své kategorii, a taky vicemistryně, to znamená 2. místo v duetu, a pak různé české soutěže, první místa, druhá, první příčky většinou.

Co jsi předváděla na mistrovství světa, které jsi vyhrála?

Na mistrovství světa, které jsem vyhrála, jsem předváděla zrovna tuhle choreografii z baletu Spící krasavice, vílu odvahy, a tu předvádím dodnes, i když už ne na tolika soutěžích.

Jaké úspěchy máš ve zpěvu?

Tak já zatím nejezdím moc na soutěže, protože zpěv jsem začala dělat tuším od pěti, od šesti, ale bavit mě to začalo hodně až v této době, protože jsem to začala propojovat s tancem. A byla jsem zatím jenom na 2 soutěžích, kde jsem vyhrála, jedna v Olomouci a jedna v Praze, za což jsem byla hodně ráda, protože jsem to vůbec nečekala, že bych mohla být tak dobrá ve zpěvu, protože jako ten tanec mi bohatě předtím stačil. A ještě to spojení s tím tancem je úžasné, pak ten muzikál.

Jaký druh hudby zpíváš?

Tak klasické písně taky zpívám, i lidovky, ale ještě taky zpívám na soutěžích, protože ještě na nějakých baletních soutěžích se dá propojit zpěv a tanec dohromady, a jmenuje se to kategorie Song and dance, a tam se zpívá jako kdyby anglické písně a propojuje se to s tancem. Takže zpíváme a tančíme dohromady, což je náročné, protože to není na žádný playbacky, prostě to zpíváme před tou porotou a je to jenom na 1 pokus. A s tím jsme se právě taky probojovali na Dance world´s cup, na mistrovství světa, a skončili jsme na úžasném 2. místě, takže na to jsem taky moc pyšná.

Jak ses dostala k muzikálovému herectví?

To je těžká otázka. Já jsem měla právě učitelku zpěvu a tam jsme přišli na tu kategorii Song and dance a k tomu jsem se pak dostala i k tomu muzikálu, a ten mě neskutečně baví.

A už jsi v nějakém hrála? A pokud ano, tak v jakém?

Ano, už asi 3. nebo 2. rokem hraju v muzikálu Starci na chmelu v Moravském divadle v Olomouci, a pak teďka nově půl roku hraju v muzikálu Cats v Ostravě, a to je úžasná role, hraju tam malou kočičku Jeminé, a to je nádherný muzikál, určitě doporučuju se podívat.

Jak se vidíš tak za 10 let, co bys chtěla dělat?

Hrozně bych si přála dělat muzikál, protože mě to neskutečně baví, propojení věcí, který hrozně miluju, zpěv, tanec a herectví, a prostě mě to strašně baví, i stát v divadle, prostě divadlo je můj domov, od svých 5 let já prostě vystupuju na jevišti, od dětských baletů až po dospělácké a tak dále.

Máš někdy trému?

Ze začátku jsem měla hroznou trému, a většinou, když mám nějakou novou choreografii anebo když dělám sólo, anebo když je nějaká premiéra, tak to jo, ale pak už jako ne, pak už je to takový, že si to užívám a že mě to opravdu baví.

Takže se ani nestydíš.

Ne.

Rozhovory s účastníky ankety Zlatý oříšek čtenářů ABC najdete tady.

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?

Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?