Zlatý oříšek ABC: Barbora Bursová je zlatá medailistka v badmintonu

Zlatý oříšek ABC: Barbora Bursová je zlatá medailistka v badmintonu
Sdílej
 
Barbora Bursová (14 let, Praha) se věnuje badmintonu. V roce 2021 obsadila ve dvouhře 1. místo v turnaji Slovak BEC U17, v roce 2019 obdržela zlatou medaili ve dvouhře a čtyřhře na Berlin Cup 2019.

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, budete moci během letních prázdnin na tomto webu.

Báro, v kolika letech ses poprvé setkala s badmintonem a kdo tě k němu přivedl?

S badmintonem jsem se poprvé setkala před 6 ti lety. Končila jsem s volejbalem, tak jsem hledala nový sport a můj táta chodil se svými kamarády hrát badminton, tak jsem se k nim připojila a začalo mě to velmi rychle bavit.

Co je na badmintonu nejtěžší?

Badminton je nejrychlejší sport na světě. K badmintonu je potřeba spousta věcí jako kondice, technika úderů, taktiku, koordinaci a hlavu. Je to sport o velmi rychlém rozhodováním.

Jak často trénuješ?

Od minulého roku v září jsme začali trénovat s trenérem ze Španělska s Oscarem Martinézem ve sportovním centru mládeže (SCM) na Braníku v Praze, kde trénujeme 6x týdně badminton plus 2-3x mimo kurt (kondice, stabilizace, protahování…).

Jak vypadá jeden obyčejný trénink, z čeho se skládá?

Záleží na typu tréninku. Může to být technický, kdy trénujeme pouze kvalitu úderů, vytrvalostní, hrajeme např. 2 proti 1, kdy jsou kombinace hry náročné, konzistenční a dlouhé nebo takzvaně „multifeeding”, což je nahrávání celého kurtu nebo kombinace s několika balóny v kuse.

Jaká jsou pravidla badmintonu?

Co se týče kurtu, je jiná velikost pro dvouhru a čtyřhru. Hraje se buď dvouhra, čtyřhra nebo smíšená čtyřhra. Míčky pro turnaje a profesionály se skládají z 16 ti peří z husy. Hraje se do 21 bodů bez ztrát a jeden hráč musí zvítězit o 2 body. Pakliže se mezi hráči nerozhodne, tak vítězí ten, kdo dosáhne 30. bodu v setu. Hraje se na 2 vítězné sety.

Jak bys zlákala ostatní čtenáře k badmintonu, proč by ho měli začít hrát?

Badminton je hlavně o zábavě. Může ho hrát kdokoli s kýmkoliv a v jakémkoliv věku. V amatérské rovině není tak náročný na pohybové ústrojí jako squash nebo tenis.

Barbora Bursová (14 let, Praha) se věnuje badmintonu •  Zlatý oříšek

Chodíš na tréninky dobrovolně, anebo tě někdy rodiče musí přinutit?

Bylo období kdy ano, ale teď už vím, co chci, vím, že mám nastavený nějaký cíl v budoucnosti a motivaci. Dělám to jen pro sebe. ;)

Jaké úspěchy v badmintonu už máš a kterých si vážíš nejvíce?

Mé nejcennější jsou: 6-ti násobná mistryně České republiky, 3 finálové umístění na badmintonovém evropském okruhu (BEC U17) v roce 2021, Slovak Youth U17 2021 1. místo dvouhra, I U17 Portugal Open 2021 2. místo dvouhra a OLIVER Czech U17 International 2021 2. místo dvouhra. Jsem aktuálně 7. hráčka na evropském žebříčku kategorie U17. Zúčastnila jsem se Mistrovství Evropy v kategorii U15 v roce 2020 ve Francii, Liévin a U17 v roce 2021 ve Slovinsku, Podčetrtek.

Kam bys to chtěla v badmintonu dotáhnout?

Chtěla bych se jednou dostat na Olympiádu, i když vím, že to bude velmi těžká cesta a umístit se nejvýše ve světovém žebříčku.

Rozhovory s účastníky ankety Zlatý oříšek čtenářů ABC najdete tady.

Nejmladší Češka na Olympiádě: Kája je holka jako ty

Nejmladší Češka na Olympiádě: Kája je holka jako ty

Zimní nebo letní? Čeští sportovci si zasoutěžili na obou olympiádách

Zimní nebo letní? Čeští sportovci si zasoutěžili na obou olympiádách

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka