Zlatý oříšek ABC: Matthew S. Hockaday hraje na tři hudební nástroje

Zlatý oříšek ABC: Matthew S. Hockaday hraje na tři hudební nástroje
Sdílej
 
Matthew Stephen Hockaday (14 let, Olomouc) hraje na zobcovou flétnu, klarinet a klavír. V roce 2020 se zobcovou flétnou vyhrál mezinárodní soutěž – Tel Aviv International Recorder Competition.

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, budete moci během letních prázdnin na tomto webu.

Matthew, ty máš cizí jméno, takže asi nepocházíš z Česka, nebo jak to máš?

Tatínek pochází z Velké Británie, narodil jsem se tam, a maminka pochází z České republiky.

S jakým oborem jsi přijel soutěžit do Zlatého oříšku?

Zúčastnil jsem se v této soutěži se všemi 3 nástroji, takže klarinet, zobcová flétna a klavír.

Jak ses dostal ke všem těm nástrojům?

Dobrá. Maminka mě přivedla v mých 6 ti letech do ZUŠky Žerotín, tam jsem si vybral zobcovou flétnu, a už hraju asi 8. rokem. Na klarinet jsem začal v 8 letech, v devíti, a hraju teď 6 let, 7, a na klavír od 9 let a hraju pátým rokem, ano.

Proč zrovna vyhrála u tebe zobcová flétna, čím tě upoutala?

Tak na začátku jsem se s ní jenom vyvíjel, seznamoval jsem se s hudbou, a poprvé, co jsem šel na soutěž, tak jsem v tom cítil víc. A pomalu jsem to vyvíjel, víc jsem se snažil, úplně jsem se do toho vpustil, a myslím, že ten magický tón mě moc zaujal, ano.

Uměl bys posluchačům, kteří nejsou v hudbě zrovna znalí, popsat, jak vypadá zobcová flétna?

Tak zobcová flétna je celý název několika fléten, a potom se to rozvíjí, ze sopránové flétny je pak altová flétna, tenorová, pak je i basová a nejmenší je sopraninka. Takže sopránová flétna je ta nejzákladnější, skládá se ze tří částí, na první hraju, na druhé jsou díry s prsty, na které hrajete, a na 3. dílu je ještě jedna mezera, ano.

Jaké úspěchy už se všemi nástroji máš?

Tak se zobcovou flétnou můj největší úspěch je 1. místo v mezinárodní soutěži v Izraeli a na klarinet mám dvakrát 2. místo ve dvou mezinárodních soutěžích. A na klavír je mým největším úspěchem 1. místo v klavírní přehlídce Piano forte per tutti.

Co jsi všechno musel udělat pro to, aby ses dostal na soutěž do Izraele?

Ano, tak soutěž byla zaměřena na zobcovou flétnu, konala se v únoru 2020 a měla celkem 3 kola. 1. kolo jsem musel podat nahrávku, kterou pak mezinárodní porota si poslechla a vybrala ty nejlepší, který se jim líbily. Poté jsem na semifinální kolo jel do Izraele, a tam jelo asi 8 lidí a poté vybrali nejlepší do finále, a tam jsme hráli ještě jednou, takže potřetí, a tam mě vybrali jako vítěze.

S jakou skladbou?

Ve finále jsem hrál od Sammartiniho první dvě věty od sonáty, myslím že, ano, a pak jsem hrál moderní skladbu od Agnes Dorwarth, ano.

Kde se vidíš za 10 let? Co bys chtěl dokázat?

Za 10 let, buď, a nejvíc se k tomu přikládám, se stát dirigentem mezinárodním, anebo sólovým hráčem na jeden z mých nástrojů.

To mě vždycky upoutalo se zeptat muzikantů, co je vede k tomu, že by se stali rádi dirigentem, když vlastně hraní na hudební nástroj je jiný prožitek.

Tak určitě v orchestru je to úplně nová vášeň hudby, řekl bych, že to ty sólové hráče připoutá toho, kolik té hudby, kolik nástrojů vytvoří tak obrovský zvuk a jaké různé nálady to může vytvořit i tak obrovský orchestr. Takže sólový hráč bych řekl, že to fakt miluje, protože je inspirován tím zvukem a jak krásně hraje ten orchestr společně.

Co bys chtěl studovat?

Studovat, pokud bych se rozhodl dirigentem, tak bych šel na konzervatoř, ještě nevím jakou, a poté asi na vysokou školu.

Rozhovory s účastníky ankety Zlatý oříšek čtenářů ABC najdete tady.

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě

Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě