Zlatý oříšek ABC: Cimbalistka Alexandra Pokorná

Zlatý oříšek ABC: Cimbalistka Alexandra Pokorná
Sdílej
 
Alexandra Pokorná (12 let, Brno) zpívá a hraje na cimbál. V roce 2021 získala 1. a 2. místo na Mezinárodním festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí v kategorii solo cimbál.

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, budete moci během letních prázdnin na tomto webu.

Sašo, ty hraješ na cimbál. Možná pro čtenáře, kteří nejsou hudebně vzdělaní, co je cimbál za hudební nástroj, dokázala bys ho popsat?

Cimbál je strunný nástroj, je to takový jakoby dá se říct velký stůl, který má velký počet strun.

Jak ses k takovému nástroji dostala?

No, vlastně jako přes sestru, protože ona hrála v cimbálové muzice a hrála vždycky na flétnu a hrozně se jí líbilo, jak tam kamarádka hrála právě na cimbál a vždycky stála vzadu a dívala se na to. A potom kamarádka odešla na konzervatoř a neměli žádného cimbalistu a hrozně ji to zaujalo a chtěla hrozně moc začít. Jenomže rodiče jí to zakázali, protože hrála na klavír a neměla na to čas, tak tam dali mě, a potom nakonec začala hrát i ona, takže doma hrajeme obě.

V kolika letech jsi začala hrát na cimbál?

Někdy v první třídě, takže kolik mně tak bylo? 6 nebo nějak tak.

A hned od začátku tě upoutal?

No, nejdřív mě to úplně nejvíc nebavilo, ale potom, jak jsme na to začali hrát zajímavější věci, tak mě to začalo hodně bavit a začalo mi docházet, že je to fakt zajímavý nástroj, na který se dá hrát spousta věcí.

Jaký druh hudby se většinou hraje na cimbál? Dá se hrát opravdu od klasiky přes pop, přes jazz, zkrátka všechno?

No dá se hrát v podstatě všechno, protože je to nástroj, který má tak úžasný zvuk, to se dá v podstatě využít všude, jenom to ještě není něco, na co se hraje tak často, takže na to lidi nejsou úplně zvyklí. Ale myslím, že cimbál bude jako čím dál víc procházet do ostatních žánrů a že bude určitě víc populární.

Máš třeba nějakou kapelu? Nebo chtěla bys kapelu, kde bys zrovna s cimbálem hrála?

No určitě bych chtěla, myslím, že by to bylo hodně zajímavý a že by mě to určitě moc bavilo.

Kolikrát týdně cvičíš?

No, snažím se cvičit každý den, občas se samozřejmě najdou dny, kdy nemám čas a musím se učit nebo tak, ale snažím se hrát jakoby každý den.

A koncerty nebo vystoupení? Jak často jsou?

Teďka nejsou žádný, ale to se nedá říct, jak často, to je prostě příležitostně, ale jo, vždycky jsou určitě nějaký během roku. Teďka bohužel se to všechno prostě zrušilo, ale máme s hudebkou vždycky nějaký vánoční vystoupení nebo velikonoční, a vždycky jsou nějaký jako každoroční.

Jaké máš úspěchy ve hře na cimbál?

No, asi největší úspěch je ten, že jsem vyhrála mezinárodní soutěž cimbálu, a díky tomu mě pozvali na festival do Znojma, který zaštiťoval pan Šporcl. A toho si velmi vážím, protože oni si mě vlastně sami vybrali a oslovili mě, jestli bych tam přijela, což je prostě úžasný.

Já musím čtenářům ábíčka popsat tvůj účes, který je úžasný. Ty máš dredy, fantastické, krásně ti to sluší, a za cimbálem to je zkrátka boží. Všímají si toho lidé?

No tak určitě si toho všímají, no je to hodně výrazný a najdou se samozřejmě lidi, kteří na to mají určitě narážky a občas to není úplně příjemný zrovna, ale určitě když si někdo udělá dredy, tak s tím musí počítat, ale říkám, je to nádherný a určitě je to taky umělecký a musí lidi trošku přehlížet ty narážky, který nejsou úplně příjemné.

Rodiče s tím problémy neměli?

No, haha, ze začátku to byl trochu problém, musela jsem si to všechno vydupat, vypadalo to tak, že mně slíbili, že si dredy můžu udělat za to, že budu mít samý jedničky na vysvědčení. No tak to jsem měla samé jedničky, tak to jsem řekla, že to už to teda objednáme, tak to začali objednávat, a oni si všimli potom té ceny, což je dost zhrozilo, ale já naštěstí mám hnedka o prázdninách potom narozeniny, takže jsem to dostala ještě k narozeninám, a ještě jsem to dostala za výhru v té soutěži, takže jsem se toho dočkala nakonec.

Řekni mi, kam bys to chtěla dotáhnout ve hře na cimbál.

No, tak určitě bych chtěla být součástí nějaké té skupiny, a taky přemýšlím, že bych šla na konzervatoř, ale ještě si to musím všechno nechat projít hlavou. Ale určitě chci pokračovat dál a moc mě to baví, takže tak.

Rozhovory s účastníky ankety Zlatý oříšek čtenářů ABC najdete tady.

Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?

Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Lemuři muzikanti: Pralesní zpěváci jsou muzikální jako lidé

Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě

Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě