Výprava do budoucnosti

Sdílej
 
Časová schránka ABC Stejně jako egyptské pyramidy vydaly důležitá svědectví o dávno ztracené civilizaci nám, můžeme i my zanechat svědectví o naší době příštím generacím. Redakce časopisu ABC uloží letos v létě do země časovou konzervu, do níž máte možnost i vy napsat svůj osobní vzkaz.

První návrh časové schránky ABCZažili jsme událost, které se lidé v příštích téměř tisíci letech nedočkají. Jsme pamětníci přelomu tisíciletí. Lidé po celém světě zakopávají ve svém okolí schránky s osobními vzkazy, fotografiemi, novinovými články, videokazetami a dalšími předměty dokumentujícími naši dobu.

ABC letí do budoucnosti

V roce 1995 byla v americkém Disneylandu uložena tato časová schránka v podobě disneyovského zámku. Vyzvednuta bude v roce 2035Časovou schránku ABC uložíme v létě 21. července 2001 v zoologické zahradě v Praze, která mimochodem letos slaví sedmdesáté výročí svého založení. Všichni jste na tuto slavnostní událost srdečně zváni. Pozvánku s upřesněním akce najdete v některém z příštích ABC. Vzkazy v naší časové schránce mají být určeny především vašim budoucím dětem, které by je měly číst, až budou stejně staré, jako jste dnes vy. Průměrný věk čtenářů ABC je dvanáct let. Za předpokladu, že za dvanáct let budete mít dítě, potrvá dalších dvanáct let, než dosáhne vašeho dnešního věku. Bude se psát rok 2025, vám bude 36 let a z třetího milénia uplyne čtvrt století. 21. července 2025 časovou schránku vyzvedneme a vy ukážete své poselství vlastním dětem. O rok později na stejném místě uložíme konzervu novou, do níž ukryje své vzkazy další generace čtenářů ABC. Tato schránka se otevře v roce 2050. V případě zájmu bude možné vaši původní zprávu uložit společně s novou zprávou zpět do země na dalších pětadvacet let.

Jak posílat vzkazy

V zemích, kde má ukládání časových schránek hlubší tradici, vyrábějí některé firmy tato pouzdra sériově, ale také na zakázku podle přání zákazníků Své vzkazy můžete posílat dvojím způsobem - buď na korespondenčním lístku, na nějž napíšete své jméno, adresu, věk a heslo "Časová schránka ABC", nebo pomocí internetu. V případě korespondenčního lístku napíšete na lícovou stranu své poselství. Vzhledem k tomu, že časová konzerva ABC bude mít omezenou kapacitu, je zde možno uložit pouze prvních 20 000 vzkazů. Pozor! Texty uzavřené v obálkách či napsané na pohlednicích přesahujících rozměry korespondenčního lístku, nebudou do schránky zařazeny. Do elektronického vzkazu se vejde více informací, můžete tedy poslat korespondenční lístek a doplnit jej přes internet. Na naší internetové stránce www.iABC.cz najdete odkaz "Časová schránka ABC", který vám umožní vstoupit na stránku s okénkem pro vaše poselství a s kolonkami, do nichž zapíšete své jméno, adresu a věk. Do okénka pro vzkaz se vejdou tři strany A4. Všechny texty pak budou vypáleny na CD-ROM a uloženy v časové schránce společně s korespondenčními lístky. Pozor! Tuto speciální stránku nepoužívejte k ničemu jinému, než k posílání vzkazů určených do časové konzervy ABC. Případné dotazy či připomínky k projektu posílejte na e-mailovou adresu abc@ringier.cz.

Obsah schránky

V zemích, kde má ukládání časových schránek hlubší tradici, vyrábějí některé firmy tato pouzdra sériově, ale také na zakázku podle přání zákazníků Co všechno bude časová schránka ABC obsahovat? Především 20 000 korespondenčních lístků s vašimi vzkazy, datové CD-ROM s elektronickými vzkazy, CD-ROM s aktuálním stavem internetové podoby našeho časopisu na stránkách www.iABC.cz, tištěná čísla letošního ročníku a poselství redakce. Dále sem uložíme některé deníky a časopisy s datem 21. 7. 2001 a CD-ROM s videozáznamem práce v současné redakci. Časová schránka ABC se vyrobí z nerezavějící oceli a bude mít tvar krychle o rozměrech 60 x 60 x 60 cm. Vaše texty by měly obsahovat alespoň některé z těchto údajů: vzkaz budoucím dětem či dalším generacím čtenářů ABC, vaše přání, co byste chtěli zažít, poselství lidem nového tisíciletí. Někteří lidé ukládají také osobní odhady a předpovědi politické či všeobecné dějinné - např. kdo se stane dalším prezidentem, jak se změní mapa světa za sto či tisíc let, co bude největším objevem lidstva, zda začneme cestovat mezi galaxiemi atd. Můžete předpovědět svůj osud či osud lidstva. Všechna tato témata nemůžete bohužel napsat na jediný korespondenční lístek, vyberte tedy jen některá nebo použijte internet.

Osobní časové pouzdro

Osobní časová schránka z 20. let 20. století, která byla náhodně objevena a otevřena v 90. letechDo osobních časových pouzder lidé ukládají audiokazety se svými oblíbenými hity (záznam na magnetickém pásku však časem ztrácí kvalitu), mapy, hokejové kartičky, tikety loterie, telefonní karty či pivní plechovky. V USA se dokonce do časových pouzder ukládá vkladní knížka. Lidé se zde domnívají, že když zakopou vkladní knížku s uloženým jedním dolarem, za tři sta let bude tato knížka mít sběratelskou hodnotu 1 000 000 dolarů. Kdo však ví, co bude za tři sta let, jisté je jen to, že si tyto peníze neužije majitel onoho prvního dolaru.

Důvody pro časová pouzdra

V USA a v západní Evropě mají časová pouzdra velkou tradici. Děti je zakopávají do země na zahradách svých rodných domů a totéž dělají i celé rodiny ve významných chvílích svého života. Maturanti zase ukládají časové kapsle do země ve školní zahradě a vyzvedávají je při setkání maturitního ročníku např. po dvaceti či třiceti letech.

Pro budoucnost

Některá pouzdra jsou ukládána s vědomím, že budou v dohledné době vyzvednuta - ať už za života autorů či jejich potomky. Jiná jsou určena lidem vzdálené budoucnosti, např. za 1000, 5000 či 10 000 let. Představte si, že nějaký archeolog za 10 000 let vyzvedne vaše časové pouzdro, najde v něm dnešní peníze, noviny, váš vzkaz, fotografie, záznam vašeho hlasu. Stanete se tak skutečnou součástí historie a můžete tak jednou pomoci vědcům v poznání naší doby, kultury, starostí i radostí.

Registrace

Časové schránky, jimž přikládají autoři větší význam, se registrují u mezinárodní organizace International Time Capsule Society (ITCS), která má internetové stránky na adrese www.oglethorpe.edu/itcs. Zde bude zaregistrována i časová schránka ABC. Při akci Výprava do budoucnosti 21. 7. 2001 pošleme i společný pozdrav čtenářů ABC ke družici KEO.

KRYPTA CIVILIZACE

KRYPTA CIVILIZACEKRYPTA CIVILIZACE Nejslavnější časová schránka se nazývá Krypta civilizace (Crypt of Civilisation) a byla v roce 1940 uložena na půdě Oglethorpské univerzity v Atlantě v USA. Ve speciální zapečetěné a ocelovými vraty neprodyšně uzavřené místnosti jsou uloženy předměty určené lidem budoucnosti, popř. mimozemským civilizacím. Krypta by měla být otevřena až v roce 8113. Uvnitř jsou předměty denní potřeby, dokumenty doby, jako jsou mikrofilmy, novinové články, dále např. hračky, psací stroj, pokladna či šicí stroj. Stěny krypty jsou pokryty piktogramy vypovídajícími o světě v roce 1940, podobně jako byly zdobeny hrobky faraonů.

HODINY VĚKŮ

19. prosince 2047 uvedou vědci na tibetské náhorní plošině Gyangze do provozu největší hodiny na světě. Budou se jmenovat Long Clock, tiknou jednou za rok, jednou za sto let budou odbíjet a za tisíc let vyhrávat. Jejich plánovaná životnost je zhruba 10 000 let. Umístěním těchto hodin daleko od civilizace se zvýší šance pro jejich zachování.