Ulehčete si život

Sdílej
 

Na chodníku se lidé zpravidla předcházejí či obcházejí. Předjíždět se mohou spíš výjimečně - pokud třeba jedou na kole nebo na skateboardu. Jak se ale budou lidé potkávat, až budou jezdit na populárním vynálezu zvaném SegWay?

CHŮZE BEZ KROKŮ

Vozítko SegWay, které jste při předváděcím provozu mohli vidět i v Praze, vypadá trochu jako koloběžka - až na to, že nemá jedno kolo vpředu a druhé vzadu, ale jedno nalevo a druhé napravo, a že se jezdec neodráží od země ani jednou nohou. SegWay držíte za řídítka, samotnou jízdu ale ovládáte pouze tím, že se na vozítku nakloníte dopředu nebo dozadu. Při

Foto
pohledu na kolečka, která jsou umístěna jen po jeho stranách, se jistě okamžitě vidíte na zemi. Ze SegWaye se ale údajně vůbec nedá spadnout. Je vybaven systémem takzvané dynamické stabilizace, který za pomoci gyroskopů a vyspělé elektroniky a motoriky vyrovnává přístroj stokrát za sekundu, podobně jako nás vyrovnává vnitřní ucho prostřednictvím mozku a svalů - a to při pohybu i při stání. Začněme nyní ale přemýšlet o tom, co si při jízdě na takovém vozítku vezmete na sebe.

CO TAKHLE SAMONABÍJECÍ BUNDU?

Na letošním veletrhu elektroniky v Las Vegas se předváděla bunda, která se nabíjí jen tím, že ji nosíte. Na její ramena se totiž dají připnout dva solární panely, které čerpají energii ze slunečního záření. K čemu je dobré mít bundu nabitou elektřinou? Třeba k tomu, abyste si z ní nabili mobilní telefon, Game Boy nebo discman. Pro každý z přístrojů je na bundě samozřejmě vyhrazená samostatná kapsa. Tak dobrá, to bychom měli dopravní prostředek i příslušný oblek. Co jiného vám schází, abyste si to mohli frčet ulicí na elektronickém vozítku s bundou nabitou elektřinou a spotřební elektronikou?

SAMOZŘEJMĚ - TVRĎÁCKÉ BRÝLE!

Pokud se bude v jedné z kapes vaší bundy budoucnosti nabíjet také palmtop (malinký kapesní počítač), využijete jeho příbuznosti s brýlemi, které vynalezl student univerzity v americkém státu Messachusetts Richard DeVaul. Nejenže jsou brýle obdařeny samostatným UV filtrem, který zabraňuje průniku ultrafialového záření do očí, ale jsou také nabité elektronikou. Pokud si naprogramujete do palmtopu, že máte jít kupříkladu ve tři na fotbal a v šest na večeři, promítne vám tento přístroj na miniaturní obrazovku v rohu brýlí ve tři hodiny kopací míč a v šest třeba řízek (i když na večeři byste zapomněli asi jen těžko, že?). Tyto obrázky se v brýlích ovšem objeví pouze na zlomek vteřiny - vynálezce hodlá totiž využít působení podprahových signálů, které nicméně soudobá věda neprokázala.

A CO NĚJAKÉ ŠPERKY?

Pro chlapce už to dál asi nebude zajímavé, ale děvčata jistě zaujme ještě informace, že firma Nokia pro zhýčkané zákazníky chystá elektronické šperky. Kupříkladu na takovém elektronickém náhrdelníku se bude pohupovat malinká obrazovčička, která bude v pravidelném intervalu promítat například vaše fotografie z dovolené. Při představě, jak se se vší tou elektronickou parádou řítíte ulicí, se nabízí jen jedna otázka - nebudou z vás přitom náhodou také šlehat blesky?

VĚCIČKY NA INTERNETU
Bunda na solární pohon: www.scottevest.com
Vozítko SegWay: www.segway.com
Stránka univerzity, na které studuje vynálezce brýlí s pamětí: http://www.media.mit.edu/