Nové největší letadlo světa: Zjednoduší stavbu elektráren?

Nové největší letadlo světa: Zjednoduší stavbu elektráren?
Sdílej
 
Ambiciózní projekt nového největšího letadla světa má výrazně zjednodušit stavbu větrných elektráren. A co více: Kvůli nutnosti vykládání elektráren daleko od civilizace se počítá s tím, že letadlo bude umět přistát téměř kdekoliv na světě. 

Společnost Radia z amerického státu Colorado chce v příštích letech zcela proměnit svět čisté elektrické energie. A i když to zní možná trochu překvapivě, způsob, jak toho chce dosáhnout, zahrnuje stavbu nového gigantického letadla.

V Radia získali investici na vývoj ve výši asi 2,5 miliardy korun, zaměstnali přední experty se zkušenostmi z firmy Boeing a věří, že právě vítr je klíčem pro řešení zrychlujících se klimatických změn na celé planetě.  

Vyrábí se i v Česku

Přeprava komponent pro větrné elektrárny je v současnosti doslova logistickou noční můrou. Své o tom vědí i obyvatelé východočeského města Chrudim. Firma SIAG tu totiž od roku 2000 vyrábí obří ocelové stožáry pro dánskou společnost Vestas, která je největším dodavatelem turbín na světě.

Přistání do měkkého – poušť stačí očistit od keřů a kamení a prostor pro WindRunner je připraven •  Radia

Běžné elektrárny o výšce asi 140 metrů sestávají z pěti dílů tubusu. Každý z nich se musí po výrobě naložit na speciální tahač, kvůli jehož průjezdu je vždy v nočních hodinách zastavena za asistence policie doprava ve městě. 

Eiffelova elektrárna

Jenže budoucí turbíny typu GigaWind jsou úplně jiná liga. Jejich celková výška má být téměř stejná jako Eiffelova věž v Paříži a každá lopatka má svou délkou přesahovat newyorskou Sochu Svobody (93 metrů).

Větrné farmy GigaWind vyrostou především v odlehlých oblastech, daleko od stávající infrastruktury •  Radia

Experti spočítali, že stavba menšího množství větších elektráren je celkově až o 30 % efektivnější z pohledu nákladů na jednotku elektrické energie. Čím výše turbína dosáhne, tím lépe chytá vítr, což znamená, že by v budoucnu mělo být nejen možné, ale dokonce i velmi přínosné stavět je v místech, kde se dosud s větrnými elektrárnami nepočítalo. Třeba v amerických či australských pouštích. 

Nové největší letadlo

A právě tady přijde vhod projekt superletounu Radia WindRunner. Půjde o největší letadlo, které kdy lidstvo postavilo a vyslalo do nebes. Jeho nákladní kapacita bude 12× větší než Boeing 747, konkrétně jde o 8200 metrů krychlových. Letadlo bude 108 metrů dlouhé a plánované rozpětí křídel činí 80 metrů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud