Plovoucí elektrárna vypadá jako vrak letadla

Plovoucí elektrárna vypadá jako vrak letadla
Sdílej
 
Aby lidstvo nezničilo přírodu a žilo v čistém prostředí, hledá usilovně nejrůznější zdroje obnovitelné energie. Ze slunce a větru už vyrábí elektřinu na celém světě. Nyní to vypadá, že začne využívat další přírodní živel, a to sílu přílivových vln. Nenápadná mořská plošina Orbital O2 vypadá jako vrak letadla. Ale ve skutečnosti to je plovoucí elektrárna.

 

Výroba energie z přílivu není žádná převratná novinka. Už od počátku civilizací si lidé například drtili obilí na vodních mlýnech a o tom, že by mohla voda i vytvářet elektřinu, vědí vědci už déle než sto let. Jenže podobně jako u elektrických automobilů přišla její doba až nyní. Dosavadní projekty přílivových elektráren měly většinou podobu nákladných a složitých bariér přes celou řeku. Navíc ztěžovaly život některým rybám, pro něž byla trasa jejich pohybu najednou nepřekonatelná.

Hotel nebo elektrárna? Stavba s vlastním ekosystémem

Hotel nebo elektrárna? Stavba s vlastním ekosystémem

Orbital O2 funguje jednoduše

Revoluci přináší vynález skotské dílny Orbital Marine Power. Orbital O2 je plovoucí plošina o délce 72 metrů. To je zhruba stejně jako největší Airbus A380. Pod hladinou ukrývá dvě ohromné turbíny na dlouhých ramenou. Každá turbína má průměr 20 metrů. Funguje překvapivě jednoduše. Plošinu nejprve dopraví lodě na místo, kde je silný přílivový proud. Tam ji ze čtyř stran ukotví. Posléze k ní připojí dlouhý kabel, který přenese vyrobenou energii do města na břehu. Nakonec nastaví ideální pozici turbín a elektrárnu spustí. Podmořské vlny začnou roztáčet turbíny a tím vyrábět elektřinu.

Jedna elektrárna stačí na výrobu elektřiny pro pobřežní vesnici •  Profimedia.cz

Elektrárna pro celou vesnici

Elektrárna má výkon více než 2 MW. To stačí k dodání elektřiny pro 2000 domácností. Turbíny se dovedou automaticky natáčet v ose 360°, aby zachytily jakékoli změny směru, kterým proudí voda. Hlavní výhodou plošiny Orbital jsou nízké náklady na pořízení, instalaci i údržbu. Mohou tak snadno sloužit třeba v odlehlých přímořských sídlech, kde může pouhých pár plošin u břehu zajistit dostatek energie pro provoz menšího města. Zároveň nijak neruší ani nebrání přirozené migraci ryb.

Přílivová elektrárna Orbital O2: Po spuštění do vody už jen stačí nastavit směr turbín a je to! •  Profimedia.cz

Čístá energie

Orbital dokonce připravuje i menší variantu pro země, které nemohou krotit sílu moře. Malá přílivová elektrárna instalovaná do říčních toků může vyrábět energii pro trampské osady nebo sloužit kdekoli u břehu jako nabíječky pro elektromobily. První plošina Orbital O2 nedávno zakotvila u Orknejských ostrovů. Právě zde se nachází jedny z nejsilnějších podmořských proudů na světě. Orknejské vesnice se tak mohou už nyní těšit na čistou energii bez hluku, zápachu a transportu paliva.

Mořské proudy mají nečekanou sílu •  Profimedia.cz

Přílivový rekordman

Nejslavnější přílivovou elektrárnu naleznete ve francouzské Bretani na řece Rance. V místě, kde se vlévá do moře, dosahují vlny výšky až 13,5 metru. Konstruktéři proto řadu let snili o tom, jak jejich nevídanou intenzitu využít k výrobě elektřiny. Po desítkách let plánování byla řeka v roce 1966 přehrazena celkem 24 vodními turbínami. Přehrada na Rance se stala první přílivovou elektrárnou na světě. S kapacitou až 240 MW si celých 45 let navíc držela prvenství té nejvýkonnější. Až v roce 2011 ji o něco málo překonala jihokorejská přehrada na řece ústící do Žlutého moře.

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Energie budoucnosti: Reaktor miliardářů uloží elektřinu do soli

Energie budoucnosti: Reaktor miliardářů uloží elektřinu do soli

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

 

Články odjinud