Smrdí mi z pusy a mám akné, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, mám velký problém. Mám v oblibě se přibližovat k lidem na krátkou vzdálenost, jenže ti lidé mi pak říkají, že cítí můj zápach z úst a vidí mé beďary zblízka. Vím, že píšeš, že je důležité navázat kontakt z intimní vzdálenosti, to však v mém případě není možné. Co mám dělat? Vojta, 14 let

Odpověď

Ahoj Vojto,

znám lidi, kterým je intimní vzdálenost dokonce nepříjemná a přejí si, aby ostatní od nich byli minimálně půl metru. To jen na okraj, vím, že tvůj problém to neřeší.

Jak se zbavit zápachu z úst?

Píšeš, že ti je cítit z pusy a máš dost viditelné akné. Asi ti nemusím připomínat, že základ je správné čištění zubů, a to třeba i po každém jídle. Pokud ani to nepomůže, určitě vyhledej zubaře – můžeš mít buď zkažený zub anebo zanícenou dáseň – to vše způsobuje zápach z úst.

Jak se zbavit akné?

Co se týká akné, chtělo by se začít lépe starat o pleť. I když jsi kluk, nemusíš se stydět si večer a ráno umýt obličej pleťovou vodou a použít krém nebo mast, která bude pro tvoji pleť nejvhodnější. Oboje (jakou pleťovou vodu a jaký krém) ti poradí buď kožní lékař, kosmetička anebo v dermatologické poradně v lékárně.

Být tebou, určitě bych se někde poradil. Nejsi první ani poslední, kdo má ve tvém věku problémy s pletí. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Kamarád se mi posmívá a shazuje mě před ostatními

Kamarád se mi posmívá a shazuje mě před ostatními

Pořád spím s plyšákem a rodičům to vadí, co mám dělat?

Pořád spím s plyšákem a rodičům to vadí, co mám dělat?

Sdílej
 
 

Proč se mi zdá pořád stejný sen?

Ahoj Mourrisone, chtěl bych se tě zeptat, jestli nevíš, proč se mi poslední dobou zdá stále stejný sen. Dík, Pavel

Proč se mi chce čůrat, vždycky když jsem nervózní?

Ahoj Mourrisone, chci ti napsat něco, co mě fakt otravuje. Často mívám skoro před vším trému a pak pořád chodím čůrat. Je to normální? Anonymka (14 let)

Existuje závislost na člověku, třeba na kamarádkách?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych si něco ujasnit, proto tě prosím o radu. Vůbec nejsem schopná být sama, pořád si s někým píšu, nebo telefonuju nebo jsem venku (myslím jako s kamarádkama). Myslíš, že na nich můžu být závislá? Natálie (12 let)

Chci trénovat, ale nechci závodit, co s tím?

Ahoj Mourrisone, už od první třídy mám takový zvláštní problém. Baví mě dělat různý sporty, ale vždycky si neporozumím s trenérem. Já totiž chodím rád na tréninky, ale potom nechci chodit na zápasy. Strašně mě stresujou a prostě se mi tam nelíbí. Můžu to nějak změnit? Lukáš

Kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je?

Ahoj Mourrisone, kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je.

Proč mám potřebu se pořád hádat?

Ahoj Mourrisone, já mám pocit, že je se mnou něco špatně. Mám opravdu hodně kamarádů, za to jsem ráda, ale štve mě, že se s nima často hádám. Já totiž nedokážu být zticha, když říkaj nějaký nesmysly nebo něco, s čím nesouhlasím. Co si o tom myslíš? Díky ti za odpověď, tvoje věrná čtenářka Petra. (Píšu ti prvně)

Co jsou to panické ataky?

Ahoj Mourrisone, byla jsem teď u babičky se svojí sestřenicí a ona mi důvěrně řekla (prý to nemám nikde říkat), že má panické ataky. Nechtěla jsem se jí ptát co to je, ale chtěla bych to vědět.

Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15?

Ahoj Mourrisone, vím, že můžu na brigádu, až budu mít skončenou základní školu. Ale protože jsem šel o rok později, tak už mi teď o prázdninách bylo patnáct, i když jdu do devítky. Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15? dík, Vilda

Bojím se o svoje rodiče, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, nevím proč, ale začala jsem mít hrozný strach o rodiče. Máme spolu skvělý vztah a já nechci, aby se jim něco stalo a taky chci, aby nikdy neumřeli. Co mám dělat, abych se o ně tak nebála? Františka

Co je to psychická šikana a týrání?

Ahoj Mourrieone, chtěla bych se zeptat, co si mám představit pod tím, když někdo někoho psychicky týrá. Fyzicky vím – to ho asi bije. Viola