S Mourrisonem po Česku: výprava za sysly

S Mourrisonem po Česku: výprava za sysly
Sdílej
 
Kdysi se za zabitého sysla vyplácela odměna. Dnes tento bývalý škůdce patří mezi naše nejvzácnější savce a není vůbec snadné ho spatřit.

Výprava za sysly Kdysi se za zabitého sysla vyplácela odměna. Dnes tento bývalý škůdce patří mezi naše nejvzácnější savce a není vůbec snadné ho spatřit.

Jedno z mála míst, kde můžete sysly v přirozeném prostředí vidět, je kopec Raná v Českém středohoří, asi šest kilometrů severně od města Louny.

Výpravu jsem začal ve stejnojmenné obci. Z návsi vede modrá značka jihozápadně ke sportovnímu areálu rogalistů. Kousek za ním vidím prvního sysla, který se mihnul přes cestu. Na Rané jsou tito hlodavci dost plašší. O něco lépe se dají pozorovat na protilehlé straně kopce, na spasené a posekané trávě nad polním letištěm. S dalekohledem si je tam prohlédnete docela dobře. Pokud ovšem neprojedou okolo vás mladík a dívka na čtyřkolkách. Poté, co projeli chráněným územím (!), jsem už žádné sysly neviděl.

Výlet na Ranou ale stojí za to, i kdybyste náhodou neviděli ani syslí ocásek. Kopec je úplným ostrovem původní přírody. Zdejší stepi vytvářejí vynikající podmínky pro život vzácných květin, hmyzu, ptáků i drobných savců.

Další informace

Základní údaje

Raná, také Ranská hora, je pozůstatek třetihorní sopky. Nejvyšší bod má výšku 457 m n. m. Celý kopec je cenná přírodní rezervace. Rozloha je 300 hektarů (nejpřísněji chráněná část tzv. "Malá boule" má 11 ha).

Kde se najíst

Přímo v obci Raná je známá restaurace Ponorka. Vaří tu za dostupné ceny. Já jsem si dal docela dobré rizoto za neuvěřitelných 45 korun. Občerstvení je i na jižním konci obce u parkoviště aeroklubu. Na jídlo se můžete stavit i v nedalekých Lounech.

Zajímavosti v okolí

Kdybyste ještě měli dost sil, vydejte se i na sousední kopec Oblík. Můžete přímo z obce Raná pěšky po cestě "proti kopci" až nahoru nebo jet autem do obce Mnichov, kde je malé parkoviště, od něhož vede zelená turistická značka na vrchol Oblíku. Odtud je fantastický výhled prakticky na polovinu Čech.

Dobré rady

Protože syslové žijící na Rané jsou poměrně plašší, hodí se na jejich pozorování dalekohled. Ten ostatně užijete i při sledování zdejších početných ptáků a možná i motýlů.

Za sysly je dobré vyrazit do poloviny léta. Patří totiž mezi největší spáče a někteří se ukládají k zimnímu spánku již koncem července, většina pak v srpnu. Pouze mláďata vydrží být za pěkného počasí aktivní až do října.

Hobit a jeho zázračný svět

Hobit a jeho zázračný svět

Co prozradí čeští rorýsi?

Co prozradí čeští rorýsi?

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
systel
 

Články odjinud