Top 10 nových druhů: Nej objevy loňského roku

Top 10 nových druhů: Nej objevy loňského roku
Sdílej
 
Vědci zveřejnili seznam nejzajímavějších nově objevených druhů. Který z nich přijde nejpodivnější a nejfantastičtější zrovna vám?

Každý rok jsou objeveny desítky nových druhů zvířat i rostlin, o kterých se normální člověk většinou vůbec nedozví. O to, abychom se seznámili alespoň s těmi nejfantastičtějšími, se už pět let stará Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě. Porota zasedne a z živých stvoření, která byla vědecky popsána v předchozím roce, vybere deset vítězů. Za rok 2011 se mezi „top 10“ nových druhů dostalo 7 žijících zvířat, 2 rostliny a 1 zkamenělina. Až na jednu výjimku zatím nemají české jméno.

 

Kýchající opice •  archiv autora

 

1.

Kýchající opice – langur myanmarský Rhinopithecus strykeri

Opice languři, které známe z Číny a Vietnamu, mají nos zdvižený nahoru. Kam se ale hrabou na nově objeveného langura z horských pralesů Myanmaru (dříve Barmy), kterému do něj doslova prší! Domorodci tyto langury na rozdíl od vědců dobře znají a ve svém jazyce je nazývají mey nwoah – opice s obráceným obličejem. Tvrdí, že pokud je chcete najít, je nejlepší počkat si na déšť. Voda v nose nutí opice ke kýchání, které se hlasitě nese pralesem.

 

Jedovatý drak •  archiv autora

 

2.

Jedovatý drak Tamoya ohboya

Tohle zvíře připomínalo vědcům papírového draka s dlouhým pruhovaným ocasem. Je to žahavec čtyřhranka, která byla objevena v Karibiku u ostrova Bonaire. Čtyřhranky se podobají medúzám, ale jejich tělo nemá tvar deštníku – na průřezu je čtyřhranné. „Dračí ocas“ jsou dlouhá žahavá vlákna s účinným jedem. Některé druhy čtyřhranek jsou smrtelně jedovaté i pro člověka!

 

Pekelný červ •  archiv autora

 

3.

Pekelný červ Halicephalobus mephisto

Tahle hlístice na pohled vypadá jako docela obyčejný a jen půl milimetru dlouhý červ. Na seznam top 10 druhů se dostala díky svému životnímu prostředí, kterým jsou zlatonosné doly v Jižní Africe. Vědci ji tu objevili v hloubce víc než 1,3 kilometrů pod povrchem Země, kde panuje „pekelná“ teplota téměř 40 stupňů Celsia. Je to největší hloubka, v jaké kdy byl nalezen nějaký mnohobuněčný živočich. Hlístice, která nikdy neviděla denní světlo, se tu živí bakteriemi.

 

Noční orchidej •  archiv autora

 

4.

Noční orchidej  Bulbophyllum nocturnum

Na světě roste asi 25 000 různých druhů orchidejí, a pokud víme, všechny kvetou za dne. Výjimkou je nově popsaný druh z deštných lesů Papuy-Nové Guineje. Její bledě zelené květy se otevírají kolem 10 hodiny večerní a před úsvitem se zase zavřou. Jaký živočich tedy jedinou noční orchidej opyluje, zatím nikdo netuší.

 

Bombardérská vosa •  archiv autora

 

5.

Bombardérská vosa Kollasmosoma sentum

Mravenci, mějte se na pozoru! Tahle vosička je parazit, který létá pouhý centimetr nad zemí a hledá svou kořist. Jakmile zahlédne mravence, naletí nad něj a rovnou za letu do jeho těla naklade vajíčka. Je tak rychlá, že kladení vajíček připomíná bombardování – na to, aby do mravence nakladla celou snůšku, vosičce stačí 1/20 sekundy! V mravenčím těle se z vajíček vylíhnou larvy vosiček, které mravence požírají zaživa.

 

Živý Sponge Bob •  archiv autora

 

6. Živý Sponge Bob Spongiforma squarepantsii

Animovanou mořskou houbu jménem Sponge Bob SquarePants jistě znáte. A vědci, jak se zdá, také. Nově objevenou houbu z čeledi hřibovitých totiž latinsky pojmenovali právě po téhle žluté figurce. Houba roste na ostrově Borneo a musíme uznat, že opravdu vypadá víc jako mořská houba než naše hříbky. Její tělo, které se po zmáčknutí zase pružně vrátí do původního tvaru, má prý výrazně ovocnou vůni.

 

Otužilý mák •  archiv autora

 

7.

Otužilý mák Meconopsis autumnalis

Myslíte si, že máky a jejich příbuzní jsou červené a rostou na poli? Nově objevený mákovník uvidíte, jen pokud se vypravíte do Himálají. Rostlina tu roste v nadmořské výšce kolem 4000 metrů! 

 

Klobása na nožičkách •  archiv autora

 

8.

Klobása na nožičkách Crurifarcimen vagans

16 centimetrů dlouhá mnohonožka se dá jen těžko popsat jinak. Její 1,5 cm tlusté tělo tvoří 56 prstenců, z nichž každý nese dva páry končetin. Chodící klobásku vědci objevili v pohoří Eastern Arc Mountains v Tanzanii, které je proslavené jako jedno z horkých míst biodiverzity. Znamená to, že se na něm vyskytuje extrémně velký počet různých druhů organismů.  A jak naznačuje objev obří mnohonožky, spousta z nich nám asi ještě uniká.   

 

Chodící kaktus •  archiv autora

 

9.

Chodící kaktus Diania cactiformis

Jediné vymřelé zvíře na letošním „top 10“ seznamu je opravdu matoucí. Asi 6 centimetrů dlouhý trnitý živočich, jehož fosilie pochází z Číny, žil před 520 miliony let v období kambria. Má červovité tělo s deseti páry „obrněných“ kráčivých nohou. Vědci z toho vyvozují, že „chodící kaktus“ může být dávným předchůdcem členovců, mezi které patří třeba hmyz nebo korýši. Jak žil a čím se živil, zatím nevíme. 

 

Modrá tarantule •  archiv autora

 

10.

Modrá tarantule Pterinopelma sazimai

Je sice krásná, ale známe i jiné druhy modrých sklípkanů. Na seznam nejzajímavějších živočichů se dostala díky svému jedinečnému životnímu prostředí – izolovaným „ostrůvkům“ na vrcholcích brazilských hor.

 

 

Kůzlatka, otevřete vrátka: Hyperaktivní kung-fu koza

Kůzlatka, otevřete vrátka: Hyperaktivní kung-fu koza

Lenochod není líný! Nejpodivnější savec světa

Lenochod není líný! Nejpodivnější savec světa

Olé, pes jede na kole!

Olé, pes jede na kole!

Klíčová slova:
zvire, objevy
 

Články odjinud