Dlouhonohé fotomodelky: Jak jsme fotili žirafy ve 3D

Dlouhonohé fotomodelky: Jak jsme fotili žirafy ve 3D
Sdílej
 
Fotoaparát 3D se na pohled moc neliší od normálního digitálu, ale jeho ovládání vyžaduje něco navíc. Ověřili jsme si to při focení žiraf v pražské zoo. 

 

Žirafy padlé na hlavu

Žirafy padlé na hlavu

 

Leckterá modelka by jim mohla závidět, mají dlouhé štíhlé nohy, dlouhý štíhlý krk a velké tmavé oči lemované hustými řasami. Pohybují se zvolna a ladně, ve správný okamžik zaujmou elegantní pózu a bez pohybu vyčkají, až fotograf zaostří. Je vidět, že si fotografování užívají a zájem publika jim lichotí. Jen žirafy Elišky se naše návštěva nijak nedotkla, nevzrušeně s vyboulenými tvářemi přežvykuje a o slávu a publicitu zjevně nestojí. 

Dvouoký foťák

Fotoaparát 3D má dva objektivy vzdálené od sebe přibližně stejně jako lidské oči. Každý z nich tedy „vidí“ fotografovaný objekt z trošku jiného úhlu. Tak jako vidíme svět kolem sebe my. Ale zatímco obrazy viděné očima se v mozku zaostří a spojí do jednoho prostorového automaticky, u fotoaparátu to musí udělat fotograf. Což není vždy snadné a rozhodně to není rychlé. U nehybných objektů to nevadí, fotograf může ostřit a posouvat snímané obrazy libovolně dlouho, dokud se mu na displeji nepřekryjí a nevznikne jeden prostorový.

 

Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!

Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!

Jen trpělivost přináší 3D

Když je model živý a pohybuje se, vzniká problém – úhly pohledu se neustále mění a oba snímané obrazy se stále rozcházejí. Spojit je do jednoho a právě v tomto okamžiku, kdy se prolnou, zmáčknout spoušť, vyžaduje spoustu trpělivosti. S lidmi se fotograf domluví – „teď se chvilku nehýbejte, ještě vydržte, ještě... Prima, povedlo se...“ Ale zkuste tohle vysvětlit divokému zvířeti. Výběr vhodného zvířecího modelu proto nebyl jednoduchý, nakonec jsme zvolili přirozeně elegantní zvířecí modelky – žirafy.

V africkém pavilonu

Návštěva afrického pavilonu se ukázala jako správná volba. Žirafy jsou klidné, rozvážné, ale také přátelské a zvědavé. Když jsme po domluvě se zaměstnanci zoo vešli na obslužnou rampu, ocitli jsme se v úrovni jejich hlav a mohli si s nimi hledět z očí do očí. Žirafy nemají ve svém společenství pevně stanovenou hierarchii, přesto si nás jako první přišel zblízka prohlédnout samec Johan. Asi nás schválil, protože po něm se na nás přicházely podívat i jeho „manželky“ a matky jeho dětí. Dlouze si nás bez jediného pohybu prohlížely a fotograf jásal nad tím, jak vzorně spolupracují a pózují. A na výsledku, který vidíte na této dvoustraně, je to znát.  

 

GALERIE: Žirafy ve 3D


 

 

Žirafy v pražské zoo

Pražská zoo chová žirafy Rothschildovy (Giraffa camelopardalis rothschildi) od roku 1970. O tom, že se jim daří, svědčí to, že se tady za tu dobu narodilo 74 mláďat. Jsou to nejvyšší žijící savci na Zemi, (samci mohou být vysocí až 6 m a vážit přibližně tunu), díky své velikosti prakticky nemají v přírodě přirozeného nepřítele. Přežvykující Eliška potvrdila jejich zařazení mezi přežvýkavé sudokopytníky: přes svůj impozantní vzhled jsou vzdálení příbuzní našich obyčejných krav. 

 

 

Návrat ohrožených: Nová naděje pro tygry

Návrat ohrožených: Nová naděje pro tygry

Psí sporty: Společně k vítězství

Psí sporty: Společně k vítězství

Sovice sněžná: Než poprvé vzlétne

Sovice sněžná: Než poprvé vzlétne

Klíčová slova:
zvire, zoo, zirafa
 

Články odjinud