Život v šestihodinovém rytmu

Život v šestihodinovém rytmu
Sdílej
 
Šest hodin pod vodou, pak šest hodin na suchu než pláž opět zaplaví další příliv. Právě tomuto šestihodinovému cyklu se přizpůsobili píseční krabi. 

 

Utajení podnájemníci

Utajení podnájemníci

 

 

Šest hodin pod vodou, pak šest hodin na suchu než pláž opět zaplaví další příliv. Právě tomuto šestihodinovému cyklu se přizpůsobili píseční krabi rodu Dotilla a Scopimera. V době, kdy je pláž zaplavená, jsou ukrytí hluboko v norách v písku. Když voda ustoupí, vylezou a usilovně se živí.

Jejich potravou jsou organické zbytky, které zanesla voda mezi zrnka písku. Není to žádný prostřený stůl, aby se krabi nezdržovali jejich hledáním, hltají je i s pískem. Teprve ve svém zažívacím traktu oddělí stravitelné části, zatímco nestravitelná zrnka písku slepí do úhledné kuličky, kterou vzápětí vyvrhnou.

Další příliv pak kuličky rozpustí, zanese do písku další organické zbytky a cyklus se může opakovat. Podívejte se na zrychleném záznamu, jak se pláž během odlivu rychle promění.

Na skalnatém pobřeží ustupující moře zanechá v prohlubních tůňky vody, v nichž přežívají živočichové, kteří nestačili odplavat. Jsou to tedy ideální místa k pozorování hvězdic, ježovek, sasanek či přílipek, ale i krabů a drobných rybek, které v tůňkách čekají na další příliv.

Pokud se ovšem dočkají, jsou snadno dostupní nejen našim očím, ale i očím racků a dalších lovců, kteří odlivu využívají k tomu, aby si naplnili břicha.

 

 

 

 

Opeřený králík z podzemní nory

Opeřený králík z podzemní nory

Neuvěřitelné výkony opic

Neuvěřitelné výkony opic

Závod se smrtí

Závod se smrtí

Klíčová slova:
zvire, more, krab, priliv
 

Články odjinud