Karibu: Kočovníci severu

Karibu: Kočovníci severu
Sdílej
 
Karibu je severoamerický podruh soba polárního, který obývá nejsevernější oblasti. Jako správný kočoivník severu pravidelně v obrovských stádech migruje za potravou. Jeho migrace patří k nejdelším mezi pevninskými savci.

Sever plný vody

Některá stáda uběhnou až 5000 km a pohybují se přitom na území, jehož rozloha může být až milion km2. Ohromující pohled na obrovské stádo běžících karibu vám nabízí následující video.

Když přijde jaro a léto, věčně zmrzlá půda taje. Roztaje ale jen její povrchová vrstva, v hloubce zůstává stále zmrzlá. Voda se proto nemá kam vsakovat a tak je náhle tundra plná vody. Toho během krátkého léta využívá množství hmyzu, především komárů. Pro ekosystém tundry je to klíčové, komáři jsou zdrojem potravy pro spoustu hmyzožravých živočichů, ale pro karibu (i další teplokrevné savce včetně lidí) znamenají doslova pohromu. V obrovských hejnech na ně naletují, bodají a žíznivě sají jejich krev. Někdy je to tak nesnesitelné, že se sobi splaší a tryskem vyrazí na neplánovanou cestu.

 

Souboj titánů: Losi nosí ozdobu bez konkurence

Souboj titánů: Losi nosí ozdobu bez konkurence

Samice karibu rodí jediné mládě

V květnu až červnu rodí samice po přibližně 230 denní březosti jediné mládě. I tomu ale předchází migrace, stáda samic se stěhují na sever, na „porodní“ pastviny, kde je minimum predátorů, kteří by mohli novorozená mláďata ohrožovat. Do podzimu mláďata zesílí natolik, že jsou schopna následovat stádo a vydá se s ním na jih, kde i v zimě sobi najdou dostatek potravy.

Parohy pro samce i samice

Sobi jsou jediní jelenovití kopytníci, u nich jsou parohy vybaveni samci i samice. Samcům slouží především ke vzájemným soubojům během říje (odehrává se na podzim), krátce po jejím skončení pak parohy shazují. Samice si je ovšem ponechávají, potřebují nějakou zbraň k ochraně sebe a svého budoucího mláděte. Shodí je proto až pozdě na jaře, po porodu. Vyplývá z toho i jedna zajímavost – saně se Santa Klausem netáhnou sobi, ale sobice!

Nepřítel kočovníků: Vlci

Hlavním a vlastně jediným nepřítelem sobů karibu v polárních oblastech jsou vlci. I když jsou to schopní běžci, na dospělého zdravého soba nestačí. Při lovu proto spolupracují a zpočátku jen zvířata ve stádu testují. Postupně stádo rozdělují až z něj nakonec oddělí nejslabšího jedince – velmi často nějaké slabší mládě, které nestačí dospělým. Lovem slabých, přestárlých a nemocných jedinců tak udržují sobí populaci dokonale zdravou.    

Více o zvířatech najdete tady

Nejchlupatější zvířata: Kdo má lepší kožich?

Nejchlupatější zvířata: Kdo má lepší kožich?

Exkurze v Milovických Travinách: Za divokými zubry a koňmi v Česku

Exkurze v Milovických Travinách: Za divokými zubry a koňmi v Česku

Klíčová slova:
karibu, sob, polární, jelen, zvíře, sever, tundra
 

Články odjinud