Zmatek ve jménech: Není vážka jako vážka

Zmatek ve jménech: Není vážka jako vážka
Sdílej
 
Půvabné a zdánlivě křehké vážky zná snad každý. Jenže není vážka jako vážka a v jejich jménech je zmatek. Kdo všechny tyto křehké zástupce hmyzu nazývá vážkami, má pravdu, i když je to trochu složitější.

 

Půvabné a zdánlivě křehké vážky zná snad každý. Některé jsou štíhlé, drobné, s průhlednými křidélky, další patří k největším zástupcům našeho hmyzu. Létají kolem vod, ale vyskytují se i na lesních cestách či pasekách. Kdo všechny tyto křehké zástupce hmyzu nazývá vážkami, má pravdu, všichni patří do řádu vážky – odborně Odonata.

Jenže odborník se v mnoha případech ohradí a tak by i hmyz z naší fotografie v novém ABC 15 nenazval vážkou, ale motýlicí. Celý řád se totiž rozpadá na dva velké podřády a řadu čeledí. A v jedné z nich se opět objevují vážky, tentokrát jako název rodu Libellula.

Předvídavé vážky: Proč kořist neunikne

Předvídavé vážky: Proč kořist neunikne

Motýlice je i není vážka

Motýlice lesklá z naší fotografie v novém ABC tedy je i není vážka. A ještě ke všemu, aby vás co nejvíc zmátla, je to samička, která je úplně jinak zbarvená než sameček. Ti mají na křídlech veliké modročerné skvrny, díky nimž patří mezi nejkrásnější a zároveň nejméně přehlédnutelné zástupce tohoto hmyzího řádu. Vzhled samečka a samičky si můžete dobře prostudovat na následujícím videu.

Kam na vážky a motýlice

S motýlicemi se u nás můžete setkat prakticky u všech vod s bohatými břehovou a podvodní vegetací. Na některých místech jich zastihnete opravdu značné množství. Nejspíš si všimnete hlavně samečků. Nejen kvůli zbarvení, ale také vás upoutá jejich chování – navzájem se neustále pronásleduji a útočí na sebe.

Motýlice jsou totiž teritoriální a samci si hájí místo vhodné ke kladení vajíček i samičku, se kterou se budou pářit. Takový „svatební“ rej motýlic nad vodou je tedy spíš hromadný turnaj, souboje o právo rozmnožovat se.

 

Jako všichni zástupci řádu vážek jsou i motýlice dravé: živí se drobným hmyzem, který loví za letu nad vodou.

Jak se loví hmyz v letu

Lov hmyzu v letu umožňují motýlicím jejich mimořádné letecké a manévrovací schopnosti. Jsou schopné prudkých obratů, rychlého startu nebo se naopak mohou zastavit prakticky na místě. Jejich pohyb a pohyb jejich křídel je lidským zrakem prakticky nepostřehnutelný, teprve zpomalené záběry prozradí, jak důmyslný pohon představují jejich čtyři křídla.

Jedinečný pohled: Motýlice koukají skrz housenkami vykouseané díry v listu

Jedinečný pohled: Motýlice koukají skrz housenkami vykouseané díry v listu

Pohybují se nezávisle na sobě a opisují jakési osmičky. Ve výsledku pak fungují prakticky stejně jako rotory vrtulníku. Přesvědčte se sami. Na videu se vám zároveň představí i náš druhý druh motýlic s téměř celými křídly tmavými, motýlice obecná (C. virgo).

Více o tomto tématu v novém ABC 15

Více o hmyzu najdete tady

 

Do pravěku bez stroje času? Ano, díky hmyzu!

Do pravěku bez stroje času? Ano, díky hmyzu!

Neobyčejný noční motýl: Můra prchá před netopýry

Neobyčejný noční motýl: Můra prchá před netopýry

Klíčová slova:
hmyz, vážka
 

Články odjinud