Jeskynní lev: Vyhuben kvůli kožešině?

Jeskynní lev: Vyhuben kvůli kožešině?
Sdílej
 
Na konci doby ledové nenávratně zmizeli jeskynní lvi. Přispět k tomu mohli i pravěcí lovci se svými primitivními zbraněmi.

 

Ačkoli se to dnes nezdá, náš kontinent byl tradiční domovinou velkých koček. Už před 700 000 lety žil v Evropě druh jeskynního lva Panthera fossilis. Byl jednou z největších kočkovitých šelem, asi o půl metru delší než současní lvi. Před asi 370 000 lety se z něj vyvinul modernější druh: Lev jeskynní, s nímž se potkávali naši předkové.

Spící kořist

Eurasijský jeskynní lev (Panthera spelaea) byla impozantní šelma: O něco málo větší než současní afričtí lvi, s velmi hustou srstí, která je chránila před rozmary počasí doby ledové, a s náznakem pruhování a hřívy kolem krku u samců. Dokázala přežít v lesích, otevřené krajině i subpolárních oblastech. Kořistí jeskynních lvů se stávali nejen koně, sobi a bizoni, ale také mladí či zranění mamuti a mláďata jeskynních medvědů. Medvědy lovili lvi i v době zimního spánku, kdy se za nimi vydávali do jeskyní. Lví kosti nalezené v medvědích doupatech vyprávějí, jak moc byl takový lov riskantní.

Moderní rekonstrukce lva jeskynního •  Wikipedia/Sémhur

Záhadné zmizení

Konec doby ledové provázel zánik mnoha živočišných druhů. Osud se nevyhnul ani jeskynním lvům, kteří z Evropy zmizeli před asi 14 000 lety. Snad kvůli změně klimatu, snad kvůli ubývání kořisti. Mezi faktory, které mohly přispět k zániku jeskynních lvů, vědci řadí i lovecké aktivity moderního člověka, který přišel do Evropy před asi 40 000 lety. Archeologické nálezy už mnohokrát prokázaly, že tito lidé byli schopni zdolat nebezpečné šelmy. Dokladů o lovu lvů je však velmi málo – nesrovnatelně méně než těch, které vypovídají například o lovu medvědů.

Lví osudy: Minulost a budoucnost krále zvířat

Lví osudy: Minulost a budoucnost krále zvířat

Lví trofej

Jedním z mála míst, která obsahují lidmi "poznamenané" lví kosti, je jeskyně La Garma na severu Španělska. Vědci v ní objevili devět kůstek ze lvích tlap – posledních článků prstů, které u velkých koček nesou nezatažitelné drápy. Na kostech jsou škrábance a zářezy po kamenných nástrojích, jimiž někdo opatrně odřezával okolní tkáň. Použitá technika naznačuje, že tento člověk stahoval lva z kůže a chtěl, aby v jejích tlapách zůstaly drápy. Stejně postupují i moderní lovci zvířecích trofejí.

Srovnání největších kočkovitých šelem: (zleva) LEV AMERICKÝ, Smilodon populator – největší ze tří druhů amerických šavlozubých tygrů, žil ve stejné době jako americký lev, Tygr Panthera tigris acutidens – vymřelý poddruh tygra z východní Asie, LEV JEKYNNÍ, Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica) – v současnosti největší žijící kočkovitá šelma •  GettyImages

Pravěká maturita?

Vědci se domnívají, že všech devět kůstek bylo součástí jediné kůže, které pokrývala podlahu či zeď jeskyně. La Garma byla pro pravěké lovce rituálním místem a pohřebištěm, jeskynní lev vysoce symbolickým zvířetem. Lze tedy předpokládat, že lví kůže měla rituální nebo přinejmenším dekorativní úlohu. Svědčí také o tom, že i když lov lvů zřejmě nebyl častý, příležitostně k němu docházelo. Jeho cílem mohla být podle vědců právě lví kožešina. Nevylučují ani to, že lov tak nebezpečného zvířete byl spojen s určitým rituálem. Mladí pravěcí lovci mohli stejně, jako to dělají afričtí Masajové, dokazovat svou mužnost a dospělost tím, že ulovili lva. 

Oslabená populace

Lov pro kožešinu, i když občasný, populaci jeskynních lvů moc neprospíval. Zvlášť, když k němu docházelo v době, kdy se musela vyrovnávat s klimatickými změnami, úbytkem tradiční kořisti a novou potravní konkurencí v podobě lidských lovců. Naši předkové tak mohli ve vymírání jeskynních lvů sehrát aktivnější úlohu, než se dosud zdálo.  


Lev americký •  Karel Cettl

Americký lev

Svého jeskynního lva měla také Severní Amerika: Lev americký (Panthera atrox) tu žil před 340 až 11 tisíci lety. Druh pravděpodobně vznikl z rané populace eurasijských jeskynních lvů, kterou izoloval pevninský ledový štít. Američtí lvi byli větší než jejich předkové, délka těla bez ocasu mohla dosáhnout až 2,5 metru. K jejich vyhynutí na konci doby ledové mohl stejně jako v případě evropských jeskynních lvů přispět člověk. Lví kosti se našly v haldách odpadků, které po sobě zanechali paleolitičtí indiáni.

 

Zuby nebo drápy? Jak lovil vačnatý lev

Zuby nebo drápy? Jak lovil vačnatý lev

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

99 miliónů let staré dinosauří peří

99 miliónů let staré dinosauří peří

Poslední z mamutů: Hrdinové doby ledové

Poslední z mamutů: Hrdinové doby ledové

Klíčová slova:
pravěk, Doba ledová, jeskynní lev
 

Články odjinud