Tajemství ukryté pod Mauriciem

Tajemství ukryté pod Mauriciem
Sdílej
 
V poslední době se vyrojily informace o nových, dosud neobjevených kontinentech. O Zélandii jste určitě už slyšeli. Věděli jste ale, že se kus kontinentu zřejmě skrývá i pod ostrovem Mauricius v Indickém oceánu?

 

Země se skládá ze dvou typů zemské kůry: pevninské a oceánské. Kontinenty jsou tvořeny pevninskou kůrou, jejíž horniny jsou lehčí – proto se tyčí vysoko. Věk těchto hornin se různí od stáří čtyř miliard let až po významně mladší. Naopak oceány tvoří pouze mladší horniny o větší hustotě, například čedič.

Kontinenty drží pozoruhodně dobře při sobě. Kdysi dávno byla například Afrika spojena s Jižní i Severní Amerikou a Indií. Jejich postupné vzdalování začalo někdy před 2 miliony lety. Výzkumníci z oblasti geologie se nyní snaží porozumět geologické historii těchto oblastí. Na Mauriciu jim překvapivý objev umožnila metoda sledování izotopických dat. Tým vědců z Wits University v Jihoafrické republice tak k měření stáří minerálů využil přirozené radioaktivity zirkonu. Tato metoda umožňuje poměrně přesnou geologickou dataci.

Samotný ostrov Mauricius se skládá z vyvřelých hornin o stáří zhruba 9 milionů let. Když se ale geologové zaměřili na zirkon, který je v těchto horninách zachycen, objevili překvapivý nález – zirkony na ostrově jsou staré až 3,5 miliardy let! Divíte se, jak je to možné?

Profesor Lewis Ashwall a jeho tým se domnívají, že jde o malý kontinentální fragment, který se odlomil, když se od sebe začaly Afrika a Indie vzdalovat. Tento kousek pevninské kůry byl v následujících geologických obdobích pokryt novou lávou a vyvřelými horninami. Díky tomu na něm pak mohl vzniknout ostrov Mauricius.

Více o utajených kontinentech se můžete dočíst v ABC 08/2017!

 

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Korálové útesy: Umírající podmořská města

Korálové útesy: Umírající podmořská města

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Autor

Šárka Flídrová

Klíčová slova:
příroda, kontinent, Mauricius
 

Články odjinud