Vynálezce jedu: První smrtící kousnutí

Vynálezce jedu: První smrtící kousnutí
Sdílej
 
Mezi suchozemskými obratlovci prosluli svou jedovatostí hadi. Jed však není jejich vynález - jako první jej používali předkové savců.

 

Savci vznikli ze skupiny živočichů, kterým se nepřesně, ale docela výstižně v češtině říká savcovití plazi. Jedním z nich byl i tvor, kterého vědci pojmenovali Euchambersia mirabilis. Jeho lebka byla objevena ve 30. letech minulého století v jižní Africe. A už tenkrát na ní vědce zaujala nezvykle velká dutina v horní čelisti.

Roky pochyb

Tehdy byla také poprvé vyslovena domněnka, že by mohlo jít o dutinu, která za života zvířete obsahovala jedový váček. Tato teorie byla během let několikrát zpochybněna a znovu přijata, ale až donedávna to stále byla jen teorie. Teprve moderní skenovací metody umožnily vědcům z Jihoafrické republiky lebku prozkoumat podrobněji.

Lebka euchambersie měřila kolem 10 cm, celé zvíře tak mohlo být asi 50 cm dlouhé •  Witts University

Rentgen v akci

Pomohl i nález špičáků, které patřily do příslušných zubních jamek. Rentgenové snímky prozradily, že z dutiny vedly kanálky přímo k těmto špičákům – pokud by tedy v dutině byl jedový váček, jed k nim mohl proudit. Důležitá je ovšem i struktura zubu. Současní jedovatí hadi mají zuby buď duté jako jehly, nebo je v nich drážka, kterou může jed vtékat do oběti.

Jedové zuby

Špičáky euchambersie duté nejsou, ale jejich vnější strana je zbrázděná rýhami, které navazovaly na kanálky. Závěr vědců tak je jasný – lebka euchambersie nese všechny znaky typické pro jedovatého živočicha: V horní čelisti má dutinu pro uskladnění jedu. Od ní vedou kanálky, jimiž může jed proudit, a ty navazují na zuby, které jed kousnutím vpraví do oběti. 

Pravděpodobný vzhled euchambersie, vědci ho odhadovali jen podle tvaru a vlastností lebky •  Dmitry Bogdanov

Savec vyhrál

Euchambersie žila před asi 260 miliony lety, zatímco první hadi se na Zemi objevili před asi 160 miliony lety. Euchambersie je tedy o celých 100 milionů let předběhla a stala se prvním suchozemským jedovatým obratlovcem. Její savčí potomci žijí dodnes, ale schopnost produkovat jed většina z nich ztratila. Až na několik velice vzácných výjimek.


Jedovatí savci dneška

Současné jedovaté savce málem spočítáme na prstech ruky. Nejvíc jich najdeme mezi hmyzožravci, existují ale i jedovatí primáti!

Ptakopysk hledá potravu jenom pod vodou. •  profimedia.cz

Ptakopysk

Nejznámějším jedovatým savcem je australský ptakopysk podivný (Ornithorhynchus anatinus). Jedovým váčkem jsou vybaveni jen samci a ten navíc není v tlamě – vlastně v zobáku. Ústí do speciálního prodlouženého drápu na zadní končetině. Podobně vybavené, i když mnohem slabším jedem, jsou i další australští ptakořitní savci, ježury.

Štětinatec •  Profimedia.cz

Hmyzožravci

Nejstarší savci na Zemi jsou hmyzožravci, snad proto je mezi nimi nejvíc jedovatých druhů. Jed z podčelistních jedových žláz se mísí se slinami a jejich kousnutí tak dokáže ochromit kořist. Nejznámějšími jedovatými hmyzožravci jsou starobylí štětinatci: štětinatec podivný a kubánský (Solenodon paradoxus a S. cubanus). Jedovaté sliny využívá i severoamerický rejsek krátkoocasý (Blarina brevicauda), nejsilnější jed ovšem produkuje i u nás žijící rejsec vodní (Neomys fodiens), jehož kousnutí může usmrtit savce velikosti zajíce.

Chlupáč dlouhosrstý •  Susan Rouse

Vypůjčený jed

Ve východní Africe žije hlodavec jménem chlupáč dlouhosrstý (Lophiomys imhausi). Před nepřáteli neutíká, ale nahrbí se a zježí dlouhou jedovatou srst na bocích. Pokud si do něj nepřítel kousne, onemocní a často i uhyne. Jed ovšem tento hlodavec nevyrábí sám, získává ho z kůry stromu Acokanthera schimperi, ze které domorodci vyrábějí šípový jed. Chlupáč kůru okusuje a jedovaté sliny si vtírá do srsti, která tak jedem dokonale nasákne.

Outloň •  Profimedia.cz

Jedovaté poloopičky

Noční poloopičky outloni (r. Nycticebus) z jihovýchodní Asie mají úplně jinou strategii. Produkují zvláštní sekret ze žláz na loktech, který olizují. Sekret se ve směsi se slinami mění v prudký jed, který se při kousnutí dostává do rány. Je tak silný, že kousnutí outloně může být nebezpečné i pro člověka. Outloni ho využívají nejen k vlastní ochraně, ale také k ochraně mláďat, kterým ho matka vtírá do srsti.

 

Nositelé smrti: 10 nejjedovatějších zvířat světa

Nositelé smrti: 10 nejjedovatějších zvířat světa

Krvavé slzy: Divná sebeobrana ropušníků

Krvavé slzy: Divná sebeobrana ropušníků

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

Jedovatá kořist orangutanů: Kopance do outloňů

Jedovatá kořist orangutanů: Kopance do outloňů

 

Články odjinud