(Ne)obyčejný vrabec: Boj s těžkým osudem

(Ne)obyčejný vrabec: Boj s těžkým osudem
Sdílej
 
Kdysi hojný pták, kterému nikdo nevěnoval pozornost, nenápadně zmizel. Ještě nevymřel, ale nemá k tomu daleko.

 

Vrabec domácí byl ještě v polovině minulého století tak běžný, že se dokonce dostal do úsloví. O lidech, kteří se nikoho na nic neptali, nečekali na svolení, se říkali, že jsou "drzí jak nádražní vrabci". Ti "nádražní" vrabci skutečně existovali, zastřešené, ale ze všech stran otevřené nádražní haly či nástupiště jim nabízely spoustu místa k hnízdění a také spoustu potravy kolem odpadkových košů. Vrabci se pletli pod nohama chodcům, dožadovali se drobečků od lidí sedících na lavičkách.

Městští vrabci z měst vymizeli

Bohužel, nejen ti "nádražní" jsou minulostí. Městští vrabci z měst vymizeli. V článku v ABC 24/2017 jste se mohli dočíst proč. Následující video vám situaci přiblíží. Podívejte se, jak rodiče odchovávají mláďata, jimž nestačí k růstu a obživě jen rostlinná strava, rodiče je musí zásobovat i živočišnou složkou, různými červy, housenkami či dospělým hmyzem. Přesto je ve ztížených městských podmínkách téměř nemožné zvyšovat jejich populaci.

Jak se ze závěrečného grafu dozvíte, úmrtnost mláďat je tak velká, že se dospělosti dožije jediné, a z rodičovského páru také přežije do následujícího roku jen jeden. Počet vrabců tak zůstává neměnný. Což je vlastně ještě stále uspokojující stav. Když ovšem nepřežije žádné mládě, třeba proto, že pro něj rodiče neseženou dost hmyzí potravy, je zle...

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Pomůžou krmítka?

Vrabci domácí dnes přežívají jen místy a spíš na venkově. Nacházejí tu úkryty v hustých křovinách a živých plotech, které v mnoha případech z městských parků vymizely. Krmítka pak pomohou vyřešit nedostatek přirozené potravy, což ostatně nepřímo doporučují i autoři výzkumu.

Stěhování druhů

Vrabec domácí není náš jediný druh. Kdysi bylo snadné je rozlišit – vrabec domácí žije ve městě, potkáme-li vrabce na venkově, je to vrabec polní. Ani to už dnes neplatí, tam, kde vymizeli vrabci domácí, našli svůj nový domov ti polní. I když se nestěhují do samých center měst a v nádražních halách byste je nenašli, městská zeleň jim ke štěstí stačí.

Svá hnízda často budují v nějakém chráněném místě, okupují ptačí budky, zabydlí se v dutině stromu, ale klidně je umístí třeba do mezery za okapovou rouru. Následující dvě videa vám představí tento druh vrabců. Všímejte si, čím se liší od vrabce domácího.

 

Opeřený superhrdina: Pták se skvělými smysly

Opeřený superhrdina: Pták se skvělými smysly

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Klíčová slova:
příroda, zvíře, pták, vrabec
 

Články odjinud