Harpyje: Vládci pralesních výšin

Harpyje: Vládci pralesních výšin
Sdílej
 
Studium harpyjí je docela adrenalinová záležitost. Vědci, o kterých píšeme taky v článku v ABC 13/2017, se o tom přesvědčili doslova na vlastní kůži. Harpyje se jim předvedli jako skuteční vládci pralesních výšin.

Přestože jsou podle vědců harpyje mimořádně tolerantní a blízkost lidí je obvykle neznervózňuje, čerstvě vylíhlé mládě může být důvodem k útoku. Právě to zažil Eduardův spolupracovník Alexandro, který vyšplhal k hnízdu s několikadenním mládětem. Strach o mládě přiměl samici k útoku na vetřelce, a přestože se jejímu prvnímu náletu stačil vyhnout, druhý už nezvládl.

Výsledkem byla téměř osmicentimetrová tržná rána na zádech a probodnutá plíce. Mnohem horší byl pád z 35 metrové výšky, když jeho společník omylem pustil lano. Jako zázrakem pád přežil s "pouhou" zlomenou stehenní, loketní a vřetenní kostí, spoustou modřin a otřesem mozku. Jeho pád shodou okolností nafilmovala BBC a Alexandův pád se tak stal součástí přírodovědného seriálu. Přinášíme vám z něj ukázku:

Harpyje má hrozivé jméno

Už samotné jméno harpyje vzbuzuje v lidech negativní pocity až obavy. Není divu, ty ze starořeckých bájí unášely lidi. Bájných bytostí se naštěstí bát nemusíme, v dnešní moderní době už na ně ani nevěříme. Ale co ty skutečné harpyje, obrovští draví ptáci, kteří křižují klenbu jihoamerických pralesů? Jsou nebezpečné? Domorodci jsou přesvědčeni, že jsou. Samice je schopná odnést vzrostlého vřešťana, který může vážit až 9 kg. Proč by tedy neodnesla malé dítě?

Bohyně větru: Harpyje chrání prales

Bohyně větru: Harpyje chrání prales

Ve skutečnosti ale nejsou v poslední době doloženy žádné případy, kdy by harpyje odnesla dítě a na domácí zvířata útočí zcela výjimečně. Dává přednost kořisti, kterou může uchvátit v korunách stromů, především opicím a lenochodům. Lenochodi, kteří nejsou na rozdíl od opic schopni rychle před útočícím dravcem utéct a skrýt se v hustých větvích, dokonce tvoří až 79 % jejich kořisti. Podívejte se, jak snadno harpyje takového lenochoda uchvátí a odnese do hnízda:

Možná je vám lenochoda líto, ale ne každý skončí takto nešťastně. Lenochodi mají dlouhé silné hákovitě zahnuté drápy, jimiž dovedou zasazovat kruté rány. Nezkušené mladé harpyje proto často před bránícím se lenochodem ustoupí, jediný zásah ozbrojenou lenochodí tlapou by je mohl zabít. Mladá harpyje z našeho videa poznala, kdy prohrála:

Harpyje pralesní se v angličtině jmenuje harpy eagle, tedy harpyjí orel. Ve skutečnosti nejde o pravého orla, patří do čeledi jestřábovitých (Accipitridae), kam kromě harpyjí patří i praví orli, ale třeba i nám dobře známá káňata, jestřábi či luňáci. O harpyjích se víc dozvíte v následujícím dokumentu:

Více o harpyjích píšeme v ABC 13/2017

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Opeřený dron: Technologie inspirovaná přírodou

Opeřený dron: Technologie inspirovaná přírodou

Nebezpečný hluk: Hluchá sova nic neuloví

Nebezpečný hluk: Hluchá sova nic neuloví

Fregatky nad oblaky: Opeření mistři plachtění

Fregatky nad oblaky: Opeření mistři plachtění

Klíčová slova:
dravec, zvíře, pták, harpyje
 

Články odjinud