Krajta krajtu nežere: Obětavé hadí matky

Krajta krajtu nežere: Obětavé hadí matky
Sdílej
 
Had, který se stará o své potomky? I když to není běžné, takové druhy existují.

 

Mnohé výzkumy divokých zvířat vycházejí z pozorování a zkoumání jedinců držených v zajetí. Pokud se dodrží správné podmínky, nejsou tím výsledky příliš zkreslené. Přesto to není ono. Zoolog a herpetolog Graham Alexander je mezi vědci výjimkou. Nejenže pracoval sám a ne v týmu s několika pomocníky, ale sledoval krajty přímo v terénu, neovlivněné člověkem nebo nepřirozeným prostředím. Jejich výzkumu věnoval dlouhých sedm let, kdy každý druhý den ujel 200 km, aby se dostal ze své mateřské univerzity, kde přednáší, do rezervace, v níž měl skupinu krajt vybavených vysílačkou.

Nebylo to vždy úplně bezpečné, kdyby na něj krajta vážně zaútočila a začala ho škrtit, nikdo by mu nepomohl. Člověk naštěstí nepředstavuje pro tyto hady kořist, takže i když útok krajty několikrát zažil, krajta sama včas svoje sevření uvolnila. Během výzkumu pořídil řadu fotografických dokumentů, ale také množství videozáznamů. Díky nim tak můžete nahlédnou i vy z bezpečné vzdálenosti do krajtího doupěte.

...a starají se taky jiní hadi?

O mláďata se starají i jiní hadi – ti je ale rodí již živá, nekladou vejce. Nejznámější skupinou pečující o mláďata jsou nepochybně chřestýši. Ti pro své potomstvo vyhledají vhodní podzemní úkryt, kde se o mláďata starají, dokud se prvně nesvléknou. Lézt jedovatým chřestýšům střežícím své dětičky do doupěte se moc nedoporučuje, tak jim do něj nahlédněte alespoň prostřednictvím našich dvou videí.

Zatímco krajty svá vajíčka zahřívají, chřestýši rodí živá mláďata, kobra královská je jediný had na světě, který pro své potomstvo staví hnízdo. V podstatě jde o kupu rostlinného materiálu, v němž jsou dvě komory nad sebou. Do té spodní naklade vajíčka, v té horní se uvelebí a hlídá je, dokud se nezačnou líhnout mláďata. Stavbu takového hnízda zahajuje shrnováním materiálu. Následující záběry nejsou z přírody, ale i v teráriu si kobra dovede poradit. Materiál pro stavbu hnízda ovšem musí dodat chovatel.

Kobra královská je nejen nejdelším jedovatým hadem na světě (největší jedinci mohou měřit až 6 m), jediným, který si staví hnízdo, ale také jedním z mála druhů, který se výlučně živí jinými hady. Její jed dovede udolat i značně velké a nebezpečné jedince – troufne si dokonce i na obávaného škrtiče, krajtu mřížkovanou. Souboj těchto dvou hadích gigantů vypadá zpočátku pro kobru dost beznadějně, ale jed nakonec zapůsobí a kobra má o vydatný oběd postaráno.

Šupinatá máma: Krajty hlídají své děti

Šupinatá máma: Krajty hlídají své děti

Krajta versus aligátor: Urputnější přežije

Krajta versus aligátor: Urputnější přežije

Strašidelný král hadů

Strašidelný král hadů

Smrtící smyčky: 5 největších škrtičů světa

Smrtící smyčky: 5 největších škrtičů světa

 

Články odjinud