Kočičí plemena: Manská kočka bez ocasu

Kočičí plemena: Manská kočka bez ocasu
Sdílej
 
První zmínky o bezocasých kočkách se objevují už v roce 1820. V Irsku jí nazývají "stubbin", což znamená pahýl.

 

Zvláštní plemeno koček Manx pochází z britského ostrova Man, který leží u pobřeží Irska. Odtud se dostala do celého světa, protože kočka bez typického ocasu vzbudila velkou pozornost. A naopak, na ostrově Man takovou pozornost budí kočky s ocasem, jaký známe od našich evropských domácích micin.

Kočičí rarita

Za to, že manské kočce chybí ocas, můžou chovatelé. Po narození prvního bezocasého kotěte se tak dlouho snažili mutaci udržet při životě, až se kočka rozšířila po celém ostrově Man. Místní obyvatelé si kočku oblíbili coby lovce menších hlodavců a jako domácího mazlíčka.

Toto plemeno koček je na ostrově velice chráněné a oblíbené. Jejich bezocasost jim zaručuje pozornost, obdiv a ochranu všech obyvatel (těch není až tak málo, bydliště na ostrově má 83 000 lidí). Obdivovala ji i britská aristokracie! Manskou kočku vlastnil v 19. století král Eduard VII. a možná i to podpořilo její rozšíření do celého světa začátkem 20. století. Do Spojených států se číča dostala kolem roku 1935 a oblíbenost tohoto plemene poté okamžitě stoupla.

Manx je kočičí plemeno bez ocasu •  Jumpinjim/Wikipedia

Manx skáče jako králík

Manské kočky jsou obdařeny několika zvláštnostmi. Protože mají zadní nohy delší než přední, tak místo chození hopkají jako králíci, a i přes absenci ocasu dokáží velice dobře šplhat, lézt a lovit.

Existují čtyři typy manské kočky s ocasem různé délky:

"rumpy" - uplně bez ocasu

"rumpy riser" - malý hrbolek po ocasu

"stumpy" - pahýl místo ocasu

"longie" - takřka normální ocas

Jaká vlastně jsem?

Charakterem se kočky podobají typickým ocasým kočkám. Jsou klidné, vyrovnané, přátelské, inteligentní a přítulné. Dokonce se mohou naučit aportovat a snesou se velice dobře i se psy! Pokud nemají kvůli chybějícímu ocasu problémy s páteří, mohou se Manx dožít až patnácti let.


 Přečtěte si také:

Kočičí plemena: Magické stvoření Nebelung

Kočičí plemena: Magické stvoření Nebelung

Záhadný objev na Měsíci: Velké množství hmoty pod povrchem

Záhadný objev na Měsíci: Velké množství hmoty pod povrchem

Psí plemena: Bišonek miluje celým srdcem

Psí plemena: Bišonek miluje celým srdcem

 

 

Články odjinud