Kočičí plemena: Bombajská kočka je bomba

Kočičí plemena: Bombajská kočka je bomba
Sdílej
 
Bombajské kočky patří k nejvzácnějším plemenům. V celé Evropě žije nanejvýš dvacet těchto čistokrevných koček! 

 

Černý panter z Knihy džunglí Baghíra inspiroval Američanku Nikki Horneovou k vyšlechtění nového kočičího plemene, které se bude Baghírovi podobat, ale zůstane mu snesitelná kočičí velikost. V polovině 20. století tedy vzniklo nové plemeno připomínající černou šelmu z pralesa se jménem podle indické města Bombaj. Nikki Horneové se zdařil její původní záměr vyšlechtit svalnatou a pružnou kočku, protože bombajka je velice živá, hravá, inteligentní, přátelská a snášenlivá. zbožňuje dovádění, hraní a aportování.

Kočka nebo minipanter?

Bombajka je nezaměnitelná. Srst má černou jako havran s pronikavýma jantarovýma očima. Navíc její srst je neuvěřitelně hebká, lesklá a jemná jako leopardí. Také jí někteří chovatelé přezdívají "minipanter". Kočky časně dospívají, takže dospělými se stávají již v šesti měsících, za to tělesný vývoj mají o něco pomalejší. I když Bombajka vypadá jako sousedovic černý kocour Mikeš, je v ní mnohem víc!

Bombajská kočka je prostě bomba •  Keyofz/Wikipedia

Bombajka nonstop přede

Kočky "z Bombaje" se vyznačují neustálým předením, ale jinak jsou tiché a klidné. Jsou dominantní, a dokážou si sjednat pořádek i mezi psími přáteli. Jsou velice kontaktní a vyhledávají lidskou společnost. Milují teploučko a vyhřívání na sluníčku. Chovatelů panterů je po celém světě málo a nově narozených koťat po zeměkouli je jen několik ročně. Kočky se mohou dožít az 20 let!


Přečtete si také:

Nečekaný vítěz: Kočka potkana neuloví

Nečekaný vítěz: Kočka potkana neuloví

Kočičí plemena: Americký curl ušatý jako výr

Kočičí plemena: Americký curl ušatý jako výr

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

 

 

 

Články odjinud