Statečně proti proudu. Jak úhořovci tančí ve vodě

Statečně proti proudu. Jak úhořovci tančí ve vodě
Sdílej
 
Správná ryba volně plave ve vodním sloupci. Nebo aspoň u dna. Většina druhů by s tím souhlasila, ale najdou se i takové, které by nejspíš zuřivě protestovaly. Třeba roztomilí úhořovci.

Vědci z japonského Okinawského institutu pro vědu a technologii o úhořovcích mluví jako o homebodies, přičemž homebody v angličtině označuje někoho, kdo se nejraději ze všeho válí doma. A přesně to úhořovci dělají.

Žijí v koloniích na písčitém mořském dně, typicky na okrajích tropických korálových útesů. Každý úhořovec se v písku zavrtá do nory, kterou nikdy neopouští. Tisícihlavou kolonii úhořovců si zdálky snadno spletete s porostem mořské trávy, která se vlní v proudech vody. Úhořovcům z písku vykukuje roztomilá hlavička s velkýma očima. A všichni jsou otočeni proti proudy vody. Jako při tanci se přitom vlní tam a zpět a lapají plankton, který k nim proud vody přináší.

Ryby pod dohledem kamer

Úhořovci patří k oblíbeným druhům ryb, ale o jejich potravním chování se toho ví méně než u volně plovoucích druhů. Vědci z Okinawského institutu pro vědu a technologii se proto rozhodli prozkoumat jej v laboratorních podmínkách. Úhořovcům Hassovým (Heteroconger hassi) v poskytli nový domov v akváriu, kde mohli regulovat sílu proudění vody. Pohyb ryb v trojrozměrném prostoru snímaly kamery, aby pak mohl být digitálně analyzován.

Na rozdíl od volně plovoucích ryb se úhořovec nemůže před příliš silným proudem schovat za útes nebo kus korálu. To by musel opustit svou noru a přes to u úhořovců „nejede vlak“. Vědci zjistili, že silnému proudu vody čelí úhořovec zacouváním hlouběji do nory a spokojí se s tím, že lapá plankton jen v těsné blízkosti doupěte. Současně přejde ze vzpřímeného postoje do lehce prohnutého. Šetří tak energii potřebnou na to, aby čelil proudu.

Úhořovec Hassův obývá Indický a Tichý oceán •  iStock

Díky tomu, že rychlejší proud přináší více planktonu, a že lov na kratší vzdálenost je přesnější, uloví náš úhořovec stejné množství potravy jako při pomalejším proudění. Vědci zjistili, že zatímco u volně plovoucích ryb se úspěch lovu začíná snižovat ve chvíli, kdy rychlost vody přesáhne 0,15 m/s, u úhořovců tento zlom nastává až při rychlosti 0,2 m/s. Válet se doma se tak úhořovcům velice vyplácí. Někdy je ovšem proud tak silný, že i oni musí přiznat porážku. V takovém případě úhořovcům  zbývá jediné – schovat do nor celé tělo a být o hladu.

Superlovci kosatky: Uloví i největší zvíře na Zemi

Superlovci kosatky: Uloví i největší zvíře na Zemi

Megapole ledařek: Největší rybí hnízdiště na světě

Megapole ledařek: Největší rybí hnízdiště na světě

Bůh smrti: Hrůzostrašná obojživelná velryba

Bůh smrti: Hrůzostrašná obojživelná velryba

Klíčová slova:
ryba, nora, korálový útes, plankton
 

Články odjinud