Rybáři nebo umělci? Gyotaku aneb tradiční japonské otisky ryb

Rybáři nebo umělci? Gyotaku aneb tradiční japonské otisky ryb
Sdílej
 
Každý amatérský rybář, který uloví trofejní kousek, si jej chce pamatovat – a pochlubit se jím ostatním rybářům. Dnes to má snadné, rybu vyfotí chytrým telefonem a pak už si ji klidně může upéct k večeři. Předtím, než se fotografie masově rozšířila, si ji ale mohl maximálně vycpat – a přijít tak o jídlo. Pokud to ovšem nebyl japonský rybář!

 

Tradiční japonské otisky ryb jsou krásná umělecká díla, hodnotu ale mají i jako zdroj vědeckých informací.

Záznamy o úlovcích

Mezi japonskými rybáři bylo tradicí zaznamenávat si parádní úlovky metodou známou jako gyotaku. Gyo je v japonštině „ryba“, taku znamená přenášení reliéfní struktury na papír. Pokud jste někdy natírali žilnaté listy stromů vodovkami a pak je otiskovali na papír, máte představu, o co jde. Princip gyotaku je podobný: Čerstvě ulovenou rybu, chobotnici nebo velkého korýše rybář potřel černou tuší, která se používala jako psací inkoust, a potom na ni přitiskl kus ručně vyráběného papíru washi. A protože japonští rybáři měli smysl pro pořádek, obvykle k otisku také připsali své jméno, druh ryby a údaje o tom kdy, kde a dokonce i s jakou návnadou k úlovku došlo.

Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Rybářství jako občanská věda

Gyotaku existuje od konce období Edo, což je období japonských dějin mezi roky 1603 až 1867. Nejstarší známé otisky pocházejí z roku 1839. Podrobná dokumentace u otisků tradičního gyotaku z nich teoreticky dělá cenný zdroj údajů pro vědce, kteří zkoumají historickou biodiverzitu (rozmanitost života) Japonska. Jedná se vlastně o občanskou vědu, kdy vědecká data sbírají lidé, kteří nejsou profesionálními výzkumníky. Problém však je, že stará gyotaku jsou povětšinou rozeseta v soukromém vlastnictví a často se nabízejí i jako suvenýry v obchodech pro rybáře. Nelze je tak souborně studovat a navíc hrozí jejich zničení či ztráta.

Tradiční japonské otisky ryb: Gyotaku z prefektury Čiba na východě ostrova Honšú •  Yusuke Miyazaki

Gyotaku na webu

Tým japonských vědců, který chce z gyotaku těžit vědecká data, proto podnikl téměř detektivní pátrání v nejjižnější a nejsevernější části Japonska. Během něj se mu podařilo se souhlasem majitelů naskenovat do digitální podoby 261 starých i moderních gyotaku, na kterých je zobrazeno celkem 325 živočichů. Získané soubory pak vědci nahráli do databáze, na kterou se můžete podívat na webové adrese zukan.com/gyotaku. Je v japonštině, ale zobrazená gyotaku ryb a hlavonožců jsou mezinárodně srozumitelná – a nádherná.

Lettering: Čarování s písmeny

Lettering: Čarování s písmeny

Otisky ohrožených

Pro vědce je však důležitější než estetika fakt, že druhové složení zachycené na gyotaku odpovídá daným oblastem a že některá patří ohroženým a vzácným živočichům. To, že rybáři v minulosti pořídili jejich otisky, teď vědcům pomůže rekonstruovat historické rozšíření těchto druhů. A to zase může napomoci jejich záchraně.

Tvorba tradičního gyotaku - japonských otisků ryb, přímou metodou. U nepřímé metody se barva natírá na papír položený na rybu •  Yusuke Miyazaki

Rybí otisky jako moderní umění

V současnosti už rybáři gyotaku k dokumentování úlovků nepoužívají tak často jako v dobách před nástupem digitální fotografie. Existuje však stále a kromě Japonska je oblíbené například v Kalifornii. Moderní gyotaku je však především umělecká disciplína. Tvůrci používají složitější postupy i barvy a do otisků ručně domalovávají detaily, ale už málokdy připisují údaje o okolnostech úlovku.

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

Úlet! Krajka pro kluky? Nový styl do staré gumy? Parádně vyzdobené pneu

Úlet! Krajka pro kluky? Nový styl do staré gumy? Parádně vyzdobené pneu

 

Články odjinud