Žraloci na útěku: Z lidožroutů se stává kořist

Žraloci na útěku: Z lidožroutů se stává kořist
Sdílej
 
Pobřežní vody jižní Afriky prosluly výskytem žraloků. Těch nejobávanějších – velkých bílých neboli lidožravých. Ale teď se z lidožroutů stává kořist. Zabíjí je neznámý predátor.

V posledních letech velcí bílí žraloci mizejí, opouštějí jihoafrické vody a odplouvají do vzdálených míst oceánu. Vědci je sledují už 15 let za pomoci GPS lokátorů, které umístili na těla některých mladých jedinců. Díky tomu jim jejich rychle se tenčící počet neunikl stejně jako to, kdy a kam odplouvají.

Neznámý predátor zabíjí žraloky

Objevil se ale mnohem závažnější problém – moře začalo vyplavovat na pobřeží mrtvé žraloky se strašlivými ranami. Od roku 2017 jich vědci našli osm. A jsou přesvědčeni, že to je jen malá část obětí. Podle výzkumníků bude zabitých žraloků, kteří se nikde neobjevili, mnohem víc. Důkladná prohlídka mrtvých těl prozradila, že rány byly vždy stejné – žraloci měli z těla vytržená játra, někteří i srdce. Bylo jasné, že jde o útoky stále stejného predátora.

Video se připravuje ...

Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou • Zdroj: Videohub

Port a Starboard

O jakého predátora jde, bylo tak trochu záhadou — velký bílý žralok prakticky nemá v moři (s výjimkou člověka) nepřítele. Troufne si na něj vlastně jediný – kosatka dravá. Ale i pro tohoto velkého delfína je žralok bílý natolik nebezpečnou kořistí, že se mu raději vyhne. Přesto se vědci přikláněli k tomu, že za mrtvými žraloky stojí právě kosatky. Zvláště když se v oblasti začal pravidelně objevovat pár kosatek, který byl snadno rozpoznatelný podle ohnuté hřbetní ploutve. Vědci je pojmenovali Port a Starboard.

Vedoucí výzkumu Alison Townerová zkoumá mrtvolu velkého bílého žraloka vyvrženého na pobřeží •  Marine Dynamics/Dyer Island Conservation Tust/Image by Hennie Otto

Podezřelé kosatky

Satelitní data pak potvrdily souvislost s kosatkami – kdykoliv se tento pár objevil u pobřeží, žraloci se dali na útěk. Kosatky jsou mimořádně inteligentní a při lovu spolupracují. Troufnou si tak i na mnohem větší kořist než jsou samy. Ale že by se tyto dvě zaměřily právě na lov nebezpečných žraloků? Podezření je jedna věc, ale bez důkazu má jen malou vypovídací hodnotu. A právě onen hledaný důkaz vědci zcela nedávno získali. 



Záběry z dronu


Video natočené z dronu zachytilo smrtící útok kosatek na žraloka. Ke dvěma pojmenovaným kosatkám se připojila třetí, která pod hladinou provedla útok. Žraloka úderem omráčila a převrátila břichem vzhůru, což tuto parybu zcela ochromí. Pak už ho snadno v zubech vynesla na hladinu. Z mrtvých žraloků kosatky vykousnou jen to nejcennější: játra, která zabírají téměř čtvrtinu váhy žraloka a jsou plné tuku a řady důležitých živin. 



Video se připravuje ...

Drsný útok kosatky na tuleně. Odpálila ho 25 metrů vysoko. • Zdroj: Youtube.com

Co bude dál?


Vědci z tohoto objevu nemají radost. Velcí bílí žraloci jsou důležití pro celý ekosystém. Tam, kde zmizeli, se začal objevovat menší žralok bronzový a hrozí přemnožení lachtanů jihoafrických. Oba druhy loví ryby, lachtani navíc decimují zdejší kolonie ohrožených tučňáků brýlových. Vědci se obávají tzv. kaskádového efektu – vymizení velkých predátorů vede k přemnožení menších dravců a následně k úbytku býložravých druhů. Celé by to mohlo skončit přemnožením nežádoucích řas a mikroorganismů.



Kosatka vs. žralok

Kosatka i žralok patří mezi vrcholové predátory mořského ekosystému. Ale zoologicky jsou od sebe velmi vzdálení. 



Žralok lidožravý •  Profimedia.cz

Žralok bílý (Carcharodon carcharias)


Třída: paryby – Chondrichthyes


Délka: přes 6 m


Váha: přes 2500 kg


Potrava: ryby, menší žraloci, ploutvonožci


Stupeň ohrožení: zranitelný



Kosatka dravá •  Profimedia.cz

Kosatka dravá (Orcinus orca)


Třída: savci – Mammalia


Čeleď: delfínovití – Delphinidae


Délka: 9 m


Váha: až 10 tun


Potrava: liší se u různých populací – od ryb přes ploutvonožce až po jiné druhy kytovců


Stupeň ohrožení: v seznamu IUCN je řazena do kategorie živočichů, u nichž chybí přesná data


Superlovci kosatky: Uloví i největší zvíře na Zemi

Superlovci kosatky: Uloví i největší zvíře na Zemi

10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali

10 nebezpečných zvířat, od kterých byste to asi nečekali

Žraloci v Čechách: Nebezpečná mořská monstra

Žraloci v Čechách: Nebezpečná mořská monstra

 

Články odjinud